DOSIJE MIŠA BANANA! Sretao se sa Dačićem, PAO SA ŠARIĆEM, pevačica I SE*S BOMBA mu posvetila ČUVENI HIT (FOTO)
Rodoljub Radulović, Foto: Kurir.rs

NEMA GA!

DOSIJE MIŠA BANANA! Sretao se sa Dačićem, PAO SA ŠARIĆEM, pevačica I SE*S BOMBA mu posvetila ČUVENI HIT (FOTO)

Kada je 2011. godine doveden u vezu sa klanom Darka Šarića, nedostupan je srpskom pravosuđu i policiji

Objavljeno: 09.10.2019. 11:57h
  • 34

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je danas oslobodio Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa kabineta bivšeg ministra policije, od optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića.

 

Istom odlukom i ostali optuženi u ovom slučaju su pravosnažno oslobođeni - policajac Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, kojem je suđeno u odustvu jer je u bekstvu.

Podsećanja radi, Rodoljub Radulović (69), zvani Miša Banana ili Miša Amerikanac, iz Kotora je došao u Beograd 1975. kao mladi ekonomista, da bi izrastao u lice sa poternice koje je optuženo za šverc kokaina iz Južne Amerike.

Rodoljub Radulović u žižu javnosti dospeo je 2009. godine, tokom istrage koju je srpska policija pokrenula protiv narko-bosa Darka Šarića i njegovih saradnika zbog šverca kokaina i pranja novca.

foto: Dado Đilas

Tada su utvrđeni brojni kontakti Šarića sa Radulovićem, "biznismenom" koji se poslovima bavio uglavnom u Americi, ali koji je često boravio i u Srbiji, gde je imao veze sa uticajnim ljudima iz podzemlja.

Radulović se tereti da je od januara 2009. organizovao transport droge brodovima "Verti" i "Golden" tako što je preko svoje ofšor firme "Man Mare" ugovorio prevoz soje iz Argentine kao kamuflažu za transport narkotika po nalogu Darka Šarića i pokojnog Dragana Dudića Frica. Nadimak Banana u Srbiji je dobio zbog masovnog uvoza banana, a sumnja se da su neki od tovara sa tim voćem bili pokriće za šverc droge.

Ozbiljna karijera

Karijeru "biznismena" započeo je osamdesetih godina prošlog veka kada je sa suprugom osnovao firmu "Ioks Austrija“ koja je trgovala ruskim gorivom. Rodoljub Radulović je kao mladi ekonomista iz Kotora stigao u Beograd 1975, gde je postao jedan od direktora spoljnotrgovinske firme "Hempra", a potom od 1983. bio vlasnik sličnog privatnog preduzeća u Klagenfurtu. Izrastao je u velikog trgovca sa dvadesetak firmi na tri kontinenta.

foto: Mladen Šurjanac

Kada je 2011. godine doveden u vezu sa klanom Darka Šarića, nedostupan je srpskom pravosuđu i policiji.

Miša Banana iz Srbije je otišao nekoliko meseci pre akcije "Balkanski ratnik", koja je započeta zaplenom 1,6 tona kokaina u Urugvaju sredinom oktobra 2009. godine. U leto 2009, dok je bio pod merama praćenja, otišao je iz Srbije u momentu kada je u Grčkoj došlo do problema sa švercom skoro dve tone kokaina koje su njegovim brodom prošvercovane iz Južne Amerike.

Radulović se posle toga nije vraćao u Srbiju, ali je navodno i dalje bio na vezi sa mnogim visokim državnim službenicima.

Rekao je da "nema šta da krije"

"Blic" je 2011. godine telefonskim putem stupio u kontakt sa Radulovićem, koji je tada boravio u Španiji. U trenutku kada se protiv njega čekalo podizanje optužnice u postupku protiv Šarićeve grupe, Radulović je za "Blic" potvrdio da je imao nekoliko teretnih brodova koji su plovili na relaciji Južna Amerika - Evropa u vreme kada je ova grupa švercovala tone kokaina.

Zaplenom tone kokaina na jahti "Maui" počeo obračun sa klanom

- Nikad ni na jednom mom brodu nije švercovana droga - ni za Darka Šarića, niti za bilo koga drugog. Inače, Darka Šarića poznajem i spreman sam da dam izjavu o odnosima sa njim, ali tvrdim da me on nikada nije ni pitao da moji brodovi učestvuju u bilo kakvom njegovom poslu - tvrdio je tada Radulović.

On je tada rekao i da policije nekoliko država prilikom brojnih pretresa na njegovim brodovima nikada nisu našle ništa sumnjivo.

- Brodovima se bavim čitav život. Moj partner i ja smo imali nekoliko brodova koji su putovali iz Brazila i Argentine za Afriku, pa dalje za Grčku. Pretresali su ih policije Amerike, Južne Amerike, Grčke, Italije, čak su bili angažovani i ronioci na pretresima, ali nikad nije bilo nađeno ništa sumnjivo. I da jeste, po zakonu, ja kao vlasnik ne bih odgovarao. Za bilo šta nedozvoljeno na brodu odgovara isključivo rukovodstvo posade - rekao je Radulović.

Takođe, tada je rekao da bi u Srbiju došao na razgovor ukoliko bi ga neko pozvao, "jer nema šta da krije".

Kakve veze ima Dačić sa Bananom?

foto: Prentscren

Dve godine kasnije, 2013. godine, srpsku javnost uzburkala je veza Ivice Dačića, tadašnjeg premijera države, i Miše Banane. Dačić je medijima potvrdio da se nekoliko puta susreo sa Radulovićem, ali da tada, na osnovu policijskih informacija, nije znao ko je on. Dodao je i da je sa Radulovićem vodio privatne razgovore i da nikada tema nije bila Darko Šarić. Ovako je Dačić komentarisao navodno hapšenje.

- Sada bih voleo da Radulović kaže šta ima i da time stavimo tačku na sve izmišljotine, pa neka se sad sekiraju drugi koji su sa njim bili bliski - rekao je Dačić. Osim toga, rekao je i da bi hapšenje trebalo da zabrine "bivši režim".

Blokirani novac i nekretnine

Raduloviću je 2015. godine po nalogu FBI blokirano 12 miliona u bankama u Švajcarskoj, Monte Karlu i SAD.

- Raduloviću ponestaje sredstava sa skrivanje, jer utočište plaća mnogo, a ne može da koristi ogromna sredstva koja su mu blokirana. Međutim, zasad je odustao od predaje Srbiji, koju je najavljivao 2013. i 2014, jer je njegov uslov da ne ode u pritvor, već da se brani sa slobode - kaže izvor "Blica".

Mišo moj...

 

Te 2011. godine o "misterioznom" Miši otvorila je dušu i pevačica Ana Nikolić, priznajući da je jednu pesmu posvetila upravo Raduloviću. Poznato je da su bili i u vezi na početku njene karijere, te da joj je materijalno pomogao sa 100.000 evra.

foto: Printscreen

(Espreso.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media