IPAK NIJE ODAVAO SLUŽBENE TAJNE DARKU ŠARIĆU? Branko Lazarević OSLOBOĐEN OPTUŽBI
Branko Lazarević OSLOBOĐEN, Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

ODLUKA JE PRAVOSNAŽNA

IPAK NIJE ODAVAO SLUŽBENE TAJNE DARKU ŠARIĆU? Branko Lazarević OSLOBOĐEN OPTUŽBI

Samo suđenje obeležila je sporost. Iako je optužnica protiv Lazarevića i drugih podneta 2014, suđenje je počelo tek naredne godine, iz šestog pokušaja

Objavljeno: 11:34h

Bivši šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Branko Lazarević pravosnažno je oslobođen optužbi za odavanje službene tajne kriminalnoj grupi Darka Šarića.

Branko Lazarević je u decembru prošle godine pred Specijalnim sudom prvostepeno oslobođen optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića, a sada je ova odluka postala pravosnažna.

foto: Dado Đilas

I ostali optuženi u ovom slučaj, policajac Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, koji je osuđen u odsustvu jer je u bekstvu, takođe su oslobođeni.

Ovom odlukom, koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, odbijena je žalba tužioca za organizovani kriminal i potvrđena je prvostepena presuda Specijalnog suda.

Oni su oslobođeni optužbe za krivično delo odavanje službene tajne jer sud smatra da tužilaštvo za organizovani kriminal nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice.

Svi optuženi su tokom suđenja negirali da su počinili krivično delo odavanje službene tajne, za šta su optuženi. Lazarević je tvrdio da je Radulovića upoznao u kabinetu Ivice Dačića kao njegovog prijatelja, kao i da je njegove kasnije pozive izbegavao.

U završnoj reči tužilac je tražio od suda da Lazarevića proglasi krivim i osudi ga na kaznu ne manju od tri godine zatvora. Za optuženog advokata Štrpca tužilaštvo je predložilo kaznu ne manju od dve godine zatvora. Kazne ne manje od godinu dana zatvora tužilac je tražio za policajca Garu i Radulovića.

Samo suđenje obeležila je sporost. Iako je optužnica protiv Lazarevića i drugih podneta 2014, suđenje je počelo tek naredne godine, iz šestog pokušaja.

Osim sporosti, suđenje je obeležilo i sporenja oko dokaza koji su korišćeni. Interesantno je da je iz procesa izbačen korpus dokaza koji se odnosi na prisluškivane telefonske razgovore jer su pribavljeni nelegalno, a koji, prema tužilaštvu, predstavljaju ključne dokaze koji idu u prilog tvrdnjama da su informacije o istrazi protiv Šarićevog klana prenošene vrhu te kriminalne grupe.

I dok je odbrana od početka tvrdila da je optužnica montirana kako bi bivši šef kabineta Ivice Dačića bio diskreditovan i tražila oslobađanje, tužilaštvo je verovalo da postoji dovoljno dokaza da Lazarević i drugi budu osuđeni na zatvorske kazne.

foto: Zorana Jevtić

Prema optužnici, Boris Gara je tokom 2008. i 2009. kao policijski operativac ključne podatke o pretkrivičnom postupku koji se vodio protiv Šarićeve grupe davao Lazareviću, a on ih je prosleđivao Raduloviću i Štrpcu. To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

Ipak, najveća kontroverza bila je sa snimcima Lazarevića, ali i Dačića sa Radulovićem, koji na sudu na kraju nisu korišćeni.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.