LEGIJA I ZMIJA SU PREUZELI JSO ZA ČAS! Ubice i lopovi organizovani su PO VOJNIM ŠEMAMA, pare dobijali OD REKETA!
Milorad Ulemek Legija, Foto: Profimedia

LEGENDE DEVEDESETIH

LEGIJA I ZMIJA SU PREUZELI JSO ZA ČAS! Ubice i lopovi organizovani su PO VOJNIM ŠEMAMA, pare dobijali OD REKETA!

Najžešće ratne okršaje "supertigrovi" su imali na području Bihaćkog džepa 1994. i početkom 1995. godine

Objavljeno:

Posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je zaustavio rat u BiH, Jedinica za specijalne operacije popunjava se ljudima sumnjive prošlosti i oprema najmodernijim naoružanjem. Da li je neko očekivao sukobe na Kosovu?

Nakon raspuštanja paravojske Željka Ražnatovića Arkana 1996. godine, za novog komandanta JSO, koja je od svog početka funkcionisala pod okriljem srpskog DB-a, postavljen je bivši arkanovac Milorad Luković Legija (Ulemek je tada nosio prezime svoje supruge).

foto: Epa/Drago Vejnović

On je 9. aprila svojeručno popunio upitnik DB-a neophodan za zasnivanje radnog odnosa. Pre toga, Ulemek je bio komandant takozvanih "supertigrova", posebno obučenih pripadnika Arkanove paravojske, a u JSO s njim prelaze i neki od njegovih saboraca. Juna 1996. jedinica se "legalizuje", jer umesto plaćeničkog odnosa potpisuju ugovore o radu sa DB-om. Ulemek, po obrazovanju automehaničar, imao je čin narednika francuske Legije stranaca, a tada postaje pukovnik i komandant najopremljenije jedinice u Srbiji.

Legija stranaca

U komandi jedinice bio je i Zvezdan Jovanović - Zmija (52), rodom iz Peći, koji je 12. marta 2003. pucnjem iz snajpera ubio premijera Zorana Đinđića.

foto: Printscreen

Po zvanju alatničar, Jovanović od starijeg narednika, za samo 14 dana, postaje major, odmah potom i potpukovnik. Zmija je u avgustu 1983. završio srednju školu u Čačku sa prosekom 2,83, na smeru oštrač alata. Radio je u preduzeću RGI u Brđanima kod Gornjeg Milanovca, a po izbijanju sukoba u Hrvatskoj 1991. odlazi u Knin, gde se priključuje jedinici.

Zvezdan Jovanović
Zvezdan Jovanović foto: Profimedia

Sa njima je bio i Nenad Bujošević - Rambo, jedan od prvih uhapšenih i osuđenih pripanika JSO zbog političkih ubistava. Interesantno je da Bujošević nije bio primljen u JNA zbog emocionalne nezrelosti!

Komandant Ulemek (49) je prešao dug put od novobeogradskog "dizelaša", preko pripadnika Legije stranaca i komandanta najopremljenije jedinice u Srbiji, do državnog neprijatelja broj 1, osuđenog za seriju političkih ubistava. On 26. avgusta 1985. dobija diplomu Narodnog univerziteta "Novi Beograd", za zanimanje automehaničar, ali iste godine pljačka prodavnicu sportske opreme "Elan" na Terazijama. Beži u Francusku, gde je 10. aprila 1986. stupio u Legiju stranaca. Kao pripadnik padobranske grupe, ostao je u Legiji pet godina, boreći se u Čadu, Libiji, Bejrutu i Francuskoj Gvajani, ali i u prvom Zalivskom ratu u Iraku.

"Tigrovi" i "Vukovi"

Početkom 1992. Ulemek se pojavljuje u Srbiji kao telohranitelj Vanje Bokana, čije se ime vezivalo za nelegalne poslove, kao što je šverc cigareta, i koji je 7. oktobra 2000. ubijen u Atini. Iste te 1992. Legija se priključuje Srpskoj dobrovoljačkoj gardi Željka Ražnatovića Arkana, koji je imao zvaničnu legitimaciju DB-a. Najžešće ratne okršaje "supertigrovi" su imali na području Bihaćkog džepa 1994. i početkom 1995. godine.

JSO se 1996. premešta u bazu u Kuli, koja je do tada bila izbeglički centar i gde će ostati sve do rasformiranja. U dokumentima DB-a o osnivanju "crvenih beretki" navodi se da, osim pripadnika Ražnatovićeve paravojske, njeno jezgro predstavlja specijalna jedinica "Vukovi", koja je pod komandom Franka Simatovića Frenkija, načelnika obaveštajne uprave DB-a. U dokumentima bukvalno piše: "Ova jedinica bila je angažovana od početka rata na prostorima RSK i RS. U njoj se nalazi i jedan broj vrlo problematičnih lica, ubica, pljačkaša i ljudi sklonih terorizmu!"

JSO je organizovan po vojnim šemama. U dokumentu se navodi da ima sva tri vida, kopnenu vojsku, avijaciju i mornaricu. "Imaće i pojedine rodove, u okviru KOV-a, pešadiju, artiljeriju, vezu, padobrance i alpiniste, avijacija će biti sastavljena od avio i helikopterske eskadrile, a mornarica od ronilačke jedinice. Biće organizovane i sanitetska i tehnička služba", navodi se u dokumentu.

U osnovi, JSO je bio podeljen na borbene grupe i logistiku. Grupe su bile sastavljene od timova od po 12 ljudi. Postojale su 1. i 2. borbena pešadijska grupa, kao i 7. grupa sa vozilima i lakom artiljerijom. Naknadno je formirana i 3. pešadijska grupa, i to od pripadnika rasformirane Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a. Kao filter za regrutaciju i obuku služila je 8. borbena grupa.

Pare

Za nabavku tada najsavremenije opreme država koristi sva sredstva. Dokument koji je pronađen tek posle gašenja JSO, a koji je načinila Druga uprava DB-a, otkriva da je država reketirala 170 najuspešnijih direktora društvenih i privatnih firmi da bi finsirala JSO! "Cilj je bio da se preko ovih direktora, milom ili silom, obezbede sredstva za finansiranje jedinice Jovice Stanišića i Franka Simatovića, uz logističku pomoć direktora Carine Mihalja Kertesa", piše u dokumentu.

Miloševićev brat obezbedio četiri helikoptera

foto: Printscreen/Youtube

Oprema je nabavljana i preko tadašnjeg ambasadora u Moskvi Borislava Miloševića, rođenog brata Slobodana Miloševića.

Za JSO su krajem 1997. i početkom 1998. u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza kupljena četiri borbena helikoptera: dva novoproizvedena Mi-17 (koje nije imala ni vojska) i dve polovne "leteće topovnjače" Mi-24V. JSO je već posedovao helkoptere "gazela" koji su 1991. nabavljeni u Libanu, a stigli su preko Luke Bar.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.