DANAS SE NASTAVLJA SUĐENJE JUTKI ZA POLNO UZNEMIRAVANJE: Ako advokati opet ne dođu, moraće da se BRANI SAM!
Ilustracija, Foto: Espreso, Filip Plavčić

provereno

DANAS SE NASTAVLJA SUĐENJE JUTKI ZA POLNO UZNEMIRAVANJE: Ako advokati opet ne dođu, moraće da se BRANI SAM!

Prvo suđenje nakon što je proces iz bruskog suda prebačen u Kruševac odloženo je zbog nepojavljivanja Jeličićevih advokata

Objavljeno:

Suđenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki za seksualno uznemiravanje Marije Lukić nastavlja se danas u Osnovnom sudu u Kruševcu.

Prvo suđenje nakon što je proces iz bruskog suda prebačen u Kruševac odloženo je zbog nepojavljivanja Jeličićevih advokata. Iako u timu ima čak pet pravnih zastupnika, njih četvoro, kako tvrde, nisu bili u mogućnosti da se pojave, dok je peti otkazao punomoćje. Javnost je to tumačila kao Jutkin nastavak opstrukcije i pokušaj prolongiranja suđenja.

- Smatram da ovaj stav okrivljenog predstavlja izbegavanje suđenja i u isto vreme ruganje pravdi. Okrivljeni je na jednom od ranijih glavnih pretresa od strane prethodnog sudije, kada advokati nisu pristupili, a nisu dostavili validno opravdanje za izostanak, obavešten da će ubuduće biti u obavezi da iznosi odbranu i da se brani bez advokata. To mu je saopšteno na dva pretresa - naveo je Borivoje Borović, advokat Marije Lukić.

Inače, u slučajevima ako okrivljeni nije gluv ili slep, a zaprećena je kazna od osam ili više godina, on mora da se brani sam ukoliko se advokati neopravdano ne pojave.

- Jasno je da je ovo odugovlačenje unapred pripremljeno, a da se farsa od pet advokata koristi u svrhu ometanja postupka - izjavio je Borović za "Blic".

Kako je "Blic" nedavno otkrio, opština Brus poslednjih nekoliko godina iz budžeta plaća usluge Advokatskoj kancelariji Golubović, koja odnedavno zastupa Milutina Jeličića Jutku u slučaju u kojem je okrivljen za polno uznemiravanje.

Izvor "Blica" nije mogao da nam kaže koliko tačno godina građani Brusa svoj novac izdvajaju za plaćanje usluga pomenute kancelarije, ali tvrdi da je reč o najmanje tri godine.

- Nije to nikakva tajna. Ljudi zaposleni u opštinskoj administraciji znaju da novac odlazi toj advokatskoj kancelariji, ali ne znaju i šta to ona radi u korist opštine - navodi naš izvor.

"Blic" je došao do fakture za jul 2019. godine u kojoj se jasno vidi da je samo za taj mesec Advokatska kancelarija Golubović iz budžeta Brusa prihodovala 23.900 dinara za advokatske usluge, bez preciznog navođenja na koje usluge se tačno misli.

Borović: Tražićemo međunarodnu podršku

Ukoliko se pritisci i različite opstrukcije nastave i nakon izmeštanja suda iz Brusa, Borović kaže da će morati da zatraži pomoć međunarodnih institucija.

- Ako se nastavi po starom, tražićemo još ozbiljniju međunarodnu podršku nego što je to bilo do sada. Da se radi o nekoj evropskoj zemlji i da je ovakav slučaj obelodanjen bilo gde u Evropi, suđenje bi odavno dobilo epilog - navodi Borović.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.