NISAM NARUČIO PALJENJE KUĆE NOVINARA! Čelnik Grocke negira krivično delo
Simonović danas pred sudom, Foto: Vladimir Šporčić

počeo glavni pretres

NISAM NARUČIO PALJENJE KUĆE NOVINARA! Čelnik Grocke negira krivično delo

Ostala trojica optuženih, Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti", delimično su priznali krivično delo, navodeći da će svoje verzije događaja opisati u odbrani.

Objavljeno:

Posle tri neuspela pokušaja danas je pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu konačno počeo glavni pretres Dragoljubu Simonoviću, optuženom za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Simonović je danas pred sudom negirao da je naložio zastrašivanje Jovanovića.

- U celosti negiram krivično delo - rekao je Simnović kratko se izjasnivši o krivici. On je naveo da će u daljem toku postupka detaljno izneti svoju odbranu.

Ostala trojica optuženih, Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti", delimično su priznali krivično delo, navodeći da će svoje verzije događaja opisati u odbrani.

Drugo osnovno tužilaštvoo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Na današnjem pretresu tužilaštvo i advokati su izneli uvodne reči i detaljno pobrojali dokazne predloge.

Simonovićevi branioci su, pored ostalog, tvrdili da on nije imao motiv da izvrši krivično delo, jer njemu Jovanovićevo pisanje nije škodilo, kao i da je istraga vođena tako da se nađe svedok koji će optužiti Simonovića, koji je od početka bio određen da ponese odgovornost za ono što se dogodilo.

Suđenje tri puta odlagano

Inače, na prethodnom zakazanom ročištu u julu ove godine, pred sudom nisu se pojavila čak tri advokata optuženih, kao ni okrivljeni da je zapalio kuću novinaru Milanu Jovanoviću, Aleksandar Marinković.

Tada se na glavnom pretresu nisu pojavila oba branioca Dragoljuba Simonovića, kao ni advokat okrivljenog Igora Novakovića, čoveka za kog se sumnja da je pronašao piromana koji je zapalio kuću novinaru.

- Ubeđen sam da će se uprkos odlaganjima proces okončati kako treba. Neću stati dokle god živim na opštini Grocka, dok se opština ne očisti od porodice Simonović - rekao je novinar Milan Jovanović.

Postupajući zamenik Drugog osnovnog tužilaštva koje je podnelo optužni akt protiv okrivljenih, kao i branilac Vladimira Mihailovića koji je takođe optužen obezbedili su adekvatne zamene i sud na vreme obavestili o tome.

Oni koji su izostali pak su, kako je sudija rekao, svoja pisana obaveštenja o tome da su u vreme zakazanog ročišta na odmoru, dostavili u rokovima kada sud nije u mogućnosti da im odgovori.

Zbog činjenice da su se na ranijem pokušaju da se ročište održi usaglasili oko julskog termina i potvrdili da će biti prisutni sud ih je novčano kaznio.

- Oni su 24. maja anketirani između desetak rokova o tome kada mogu da prisustvuju glavnom pretresu. Svi su prihvatili ovaj datum. Postavlja se pitanje kako zaposleni radnik u Srbiji 24. maja ne zna kada će na godišnji odmor? Stiče se utisak da oni zlopotrebljavaju procesna prava, te se kažnjavaju kaznom od po 80.000 dinara - kazao je sudija i dodao da će troškove odloženog ročišta snositi upravo ovi advokati koji se nisu pojavili na suđenju i nisu obezbedili zamene.

Pored spomenutih advokata, suđenju nije prisustvovao ni okrivljeni piroman Aleksandar Marinković. Zbog čega on nije došao na glavni pretres, nije bilo jasno ni njegovom braniocu. Kako je on ukazao sudu, on se poslednji put sa branjenikom čuo dan uoči zakazanog ročišta, kada mu je Marinković potvrdio dolazak. Zbog neopravdanog izostanka, odnosno ukoliko se utvrdi u narednom periodu da je da okrivljeni nije došao na suđenje tek tako, sud će naložiti njegovo privođenje na sledeće suđenje.

Podsetimo, kuća Milana Jovanovića, novinara "Žig infa", izgorela je do temelja 12. decembra prošle godine, nakon što je kako se sumnja njeno paljenje naložio Dragoljub Simonović.

Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu za Dragoljuba Simonovića

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za bivšeg predsednika opštine Grocka, zbog toga što je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Za okrivljenog Vladimira Mihajlovića i Igora Novakovića, kao saučesnika, zatražena je kazna zatvora u trajanju od pet godina, a za Aleksandra Marinkovića, kao izvršioca dela, kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.