RATKO ROMIĆ NIJE KRVOLOČNA ZVER! Ovo Udruženje žena brani SAUČESNIKA U UBISTVU SLAVKA ĆURUVIJE
Ratko Romić osuđen zbog saučesništva u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije., Foto: Profimedia, Espreso.co.rs

KO SE OVOME NADAO?

RATKO ROMIĆ NIJE KRVOLOČNA ZVER! Ovo Udruženje žena brani SAUČESNIKA U UBISTVU SLAVKA ĆURUVIJE

One su nezadovoljne njegovim tretmanom, kako u medijima, tako i u sudnici

Objavljeno:

Svrljiško Udruženje žena "Etno forum", koje prodaje hranu, ručne radove i pomaže ženama i marginalnim grupama, pokrenulo je inicijativu za "pravedno suđenje" Ratku Romiću, koji je nepravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

U odbranu Romića, Svrljižanke su stale nakon što ga je predsednica ovog udruženja lično upoznala i stekla utisak da on nije, kako kaže, krvoločna zver.

Kako pišu Južne vesti, nekadašnji glavni inspektor Druge uprave Državne bezbednosti (DB) Romić, dobio je nesvakidašnju podršku iz Svrljiga. U njegovu odbranu stalo je Udruženje koje, prema podacima sa njihovog sajta, ima 30 članica - domaćica i poljoprivrednih proizvođača.

One su nezadovoljne njegovim tretmanom, kako u medijima, tako i u sudnici, napisale inicijativu za njegovo "pravedno suđenje" i poslale je na adrese raznih institucija i organizacija - od Agencije za borbu protiv korupcije, preko Ombudsmana, pa sve do Odbora za ljudska prava i YUCOM-a.

- Naša je obaveza kao organizacije koja se bavi zaštitom ljudskih prava, da stanemo na put svim nivoima korupcije, jer ona duboko razdire naše društvo i zato zahtevamo pravično suđenje tokom kojeg će biti ispoštovano pravo na obrazloženu odluku i pouzdane dokaze da je optuženi Ratko Romić kriv, tj. poštovanje načela koje štiti pojedinca od proizvoljnosti, jer je očigledna nekoherentnost datog obrazloženja zbog nepouzdanosti dokaza i postojanja ozbiljne sumnje u kvalitet iznetih dokaza i iskaza - navodi se u Inicijativi.

Ipak, u ovom Udruženju kažu da zasad niko, sem Zaštitnika građana, nije odgovorio na njihovu Inicijativu. Ni sam Zaštitnik, kažu, nije odgovorio pozitivno, uz reči da uopšte nije zadužen za pravosuđe.

Jedna od novinarki koja je izveštavala sa suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije jeste i sadašnja novinarka Raskrikavanja Marija Vučić, koja kaže da tokom suđenja nije utvrđeno nekoliko bitnih stvari - ko su ubica i nalogodovac.

Ni Romićeva uloga do kraja nije razjašnjena. Međutim, nije jasno, kaže Vučićeva, ni to otkud da se kod svrljiškog Udruženja žena tek sada javlja interesovanje za ovaj slučaj koji je blizu pravosnažnog okončanja, ali i zašto je samo Romić predmet njihovog interesovanja.

- Nije mi jasno, zašto se sa višegodišnjim zakašnjenjem bave ovim i pozivaju na pravično suđenje u postupku koji je počeo 2015. godine i uskoro će biti pravosnažno okončan. Ne kažem da nemaju prava na to, samo ističem kao indikativno. Takođe, zašto zastupaju samo Romića, a ne i ostale osuđene? Dosta je čudnih i bizarnih stvari u ovoj priči - rekla je Vučić, a prenose Južne vesti.

(Espreso.co.rs/Južne vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.