U SRBIJI JE OD POČETKA GODINE UBIJENO 18 ŽENA! Uglavnom su bile ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA
Ilustracija / Smrt, Foto: Profimedia

STRAŠNO

U SRBIJI JE OD POČETKA GODINE UBIJENO 18 ŽENA! Uglavnom su bile ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA

Stradale žene su uglavnom bile žrtve porodičnog nasilja, najmlađa žrtva je bila starosti 30 godina, a najstarija 83

Objavljeno:

KAKO su za "Novosti" potvrdili iz "Autonomnog ženskog centra", u Srbiji je od početka godine zabeleženo 18 ubistava žena, dok se za tri slučaja još uvek utvrđuje da li je u pitanju ubistvo, jer nadležne službe i dalje vode istragu! Takođe, zabeleženo je i sedam pokušaja ubistva, a dva slučaja su i dalje nerazjašnjena i istraga je u toku. Stradale žene su uglavnom bile žrtve porodičnog nasilja, najmlađa žrtva je bila starosti 30 godina, a najstarija 83.

Broj slučajeva u kojima se žrtva obraćala nadležnim institucijama za zaštitu i pomoć pre nego što je ubijena je sličan kao i prošle godine, i ponovo se kreće oko trećine, kao i u 2018, gde je nasilje bilo prijavljeno u svakom šestom slučaju. Svaki treći nasilnik je nakon ubistva supruge ubio i sebe, a svaki peti je to pokušao.

Najveći broj žena, kao i u prethodnoj godini, usmrćen je nožem, i to u proseku svaka treća žrtva. Stopa ubistva nožem iz godine u godine je visoka i gotovo nepromenjena, a tome verovatno najviše doprinosi to što se ovo oružje nalazi u gotovo svakom domaćinstvu, ne treba dozvola za njegovo korišćenje i može lako da se sakrije. Kao i u prethodnim godinama, najveći broj žrtava tj. više od polovine, ubijeno je u prostoru koje je delilo sa nasilnikom. Svaka četvrta žena ubijena je u nekom drugom prostoru, a svaka peta u sopstvenom domu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.