VEĆ DVA DANA ĆUTE O NASILJU NAD DEVOJČICOM: Direktoru srednje škole u Barajevu PRETI SMENA jer nije TO prijavio
Vršnjačko nasilje, Foto: Pritscreen

agresija

VEĆ DVA DANA ĆUTE O NASILJU NAD DEVOJČICOM: Direktoru srednje škole u Barajevu PRETI SMENA jer nije TO prijavio

Nadležni su već u tu školu poslali tim za nasilje

Objavljeno:

Direktoru Srednje škole Barajevo Dobrivoju Jeliću preti smena s tog mesta posle vršnjačkog nasilja koje se desilo u dvorištu te škole, a o kojem on nije obavestio nadležne dva dana.

Prema informacijama iz obaveštenih krugova bliskih Ministarstvu prosvete, nadležni su već u tu školu poslali tim za nasilje, a u slučaj se uključio i pomoćnik ministra za srednje obrazovanje.

Dva dana ćutnje o maltretiranju

- Već je ustanovljeno da je direktor škole u Barajevu Dobrivoje Jelić dva dana prikrivao nasilje, kao i da škola ne poseduje takozvani tim za nasilje. Takođe, nadležni koji su razgovarali sa direktorom škole rekli su da je "on bio u stanju koje liči na pripito". Zbog svega toga direktor će najverovatnije biti smenjen - navodi izvor "Kurira" i dodaje da nasilnim učenicama preti isključe iz škole pošto se na internetu pojavio snimak na kome se vidi kako se dve devojčice (14) u dvorištu Srednje škole u Barajevu iživljavaju nad trećom i udaraju joj šamare. Navodno je sukob nastao jer je, kako na snimku tvrde, žrtva iznosila uvrede na račun "devojčice u crnoj majici".

Inače, juče se oglasila se i majka maltretirane devojčice, koja je priznala medijima da snimak nije mogla da gleda jer joj je, kako kaže, suviše teško.

- Na snimku je moje dete. Ne mogu vam opisati kako se osećamo i koliko je sve ovo teško. Snimak nisam mogla da odgledam i neću moći. Preteško je - rekla je potresena majka i zahvaljuje svima koji su osudili nasilje i stali u odbranu njenog deteta.

- Zahvalna sam svima koji su ovo objavili da se konačno stane na put vršnjačkom nasilju, a posebno policiji, koja je u kratkom periodu reagovala. Svi su zgroženi snimkom, i nasilnici će biti kažnjeni kako zaslužuju - poručila je ona.

Deca izložena agresiji

Na tom poslednjem snimku vršnjačkog nasilja primećuje se da vršnjaci nisu reagovali dok se devojčica tresla i plakala, što je, kako slučaj vidi psiholog Aleksandra Janković, posledica prevelike izloženosti dece scenama nasilja na internetu, televiziji...

- Ona to usvajaju kao model ponašanja i onda nastane problem - prag tolerancije je snižen, nervoza je izraženija, a tako dolazi do ishitrenog sukoba - istakla je Jankovićeva i dodala da roditelji moraju biti primer svojoj deci i naučiti ih pravilnom ponašanju. Takođe, vratiti se onoj staroj "pametniji popušta".

Brojni slučajevi nasilja

Podsetimo, mnogi slučajevi vršnjačkog dosad su zgranuli građane, kao što je to bio onaj u Bačkoj Topoli kada je majka dečaka Gregora za "Kurir" ispričala da njen sin godinama trpi nasilje u školi, toliko da je zadobio ozbiljnije povrede. Ili kada je grupa učenika šestog razreda pretila svom vršnjaku da će ga izbosti nožem. Poznat je i slučaj da su dečaka u Batajnici vršnjaci vezali za koš, polivali crvenom bojom, šutirali i tukli. Takođe, mediji su pisali i o slučaju u Leskovcu, kada 25 đaka nije išlo u školu u znak bojkota prema nasilnom učeniku. Ipak, najtragičniji je slučaj malog Alekse, koji je sebi oduzeo život 10. maja 2011.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.