SLOBODANKI JE POLOMLJENA RUKA TOKOM PRINUDNOG ISELJENJA: Sada se o tome oglasio i MUP
Slobodanka Ninić, Foto: Printscreen/zakrovnadglavom

saopštenje

SLOBODANKI JE POLOMLJENA RUKA TOKOM PRINUDNOG ISELJENJA: Sada se o tome oglasio i MUP

Policajci su nasilno otvorili vrata, a ona je već ležala na podu, kažu iz MUP-a

Objavljeno:

Slobodanka Ninić iseljena je juče iz stana koji je sa mužem kupila u centru Novog Sada, u Ulici Modene 1. Prilikom ovog prisilnog iseljenja reagovali su policija, vatrogasci, ali i Hitna pomoć, koja je ženu iznela iz stana i prevezla u Urgentni centar, gde joj je ustanovljena povreda ruke.

Povreda je navodno nastala kada su na Slobodanku oborena vrata tokom upada u stan, tvrdi Združena akcija Krov nad glavom.

- Tog jutra su jake policijske snage, zajedno sa vatrogascima i bravarom, blokirale zgradu u kojoj se nalazi stan porodice Ninić, a iz kog je izvršiteljka J.Dž, nakon šest pokušaja, danas ipak prisilno iselila lica i stvari - kažu oni.

Kako navode, porodica je 2007. podigla stambeni kredit u iznosu od 94.500 evra i godinama uredno otplaćivala svoje obaveze, kako prenose beogradski mediji.

- Poteškoće sa otplatom kredita nastaju kada je Slobodanki dijagnostifikovan karcinom. Sredinom 2018. porodica Ninić je još jednom zakasnila da uplati dve rate kredita. Tada su otplatili preko 80.000 evra duga. Banka, nakon što je vraćen glavni deo duga, odlučuje da proda stan bez prethodnog obaveštavanja porodice. Izvršiteljska J. Dž. 27.12.2018. oglašava javnu prodaju za 25.1.2019. godine. Od kada je saznala da je banka aktivirala kredit, porodica pokušava da pronađe kupca i izbegne izvršenje, ali postavljena sudska zabrana im to onemogućava - navode oni.

Zaključak o prodaji konačno je dostavljen 21.1.2019. – četiri dana pre prodaje stana. Porodica je podnela žalbu na zaključak kako bi joj se obezbedilo još vremena da otplati kredit, žalba je 24. januara odbijena od strane izvršiteljke.

- Porodica nije mogla da proda stan zbog sudske zabrane, te su bili primorani da se nagode sat pre zakazane javne prodaje – na kojoj bi troiposoban stan u centru grada bio do kraja obezvređen. Pritisnuti okolnostima koje nameće izvršiteljska samovolja zavijena u fasadu zakonitosti, porodica prodaje stan dvojici kupaca neposrednom pogodbom. Kupci B.R. i B.J.ć su se obavezali da isplate ostatak stambenog kredita i troškove izvršitelja; dogovoreno je da će porodica moći da nastavi da živi u stanu dok ga oni ne prodaju po punoj tržišnoj ceni, te da će razlika od prodaje biti podeljena na tri jednaka dela i da će jedan pripasti Ninićima - kažu iz Krov nad glavom.

Stan je po dogovoru prodat za 84.500 evra dvojici kupaca, dok je izvršiteljka inkasirala 500.000 dinara na osnovu troškova postupka, tvrde oni.

- U ovoj cifri se jasno može videti interes koji izvršitelji imaju od prodaje stanova i drugih vrednosti. Što je cena nekretnine veća, to je veća naknada koju uzima izvršitelj nakon prodaje - kažu iz Krov nad glavom.

Kako oni tvrde, dogovor nije ispoštovan.

- Ispostavilo se da su B.R. i B.J. redovni kupci nekretnina na javnim licitacijama koje potom prodaju po punoj ceni i prave profit. Oni su odbili da postignut dogovor sa Ninićima "stave na papir" i overe kod notara. Prodaja stana po punoj ceni se odlagala sve dok Ninićima nije stigao zaključak o iseljenju od izvršiteljke - kažu iz Krov nad glavom.

Kako dodaju, Slobodanka prethodnih meseci, kako im izvršitelji ne bi upali dok nisu tu, nije odlazila na neophodne medicinske preglede pred operaciju.

POLICIJA: RADIMO NA UTVRĐIVANJU SVIH ČINJENICA POD KOJIM JE S.N. POVREĐENA

Policijska uprava u Novom Sadu primila je zahtev od javnog izvršitelja za pružanje policijske pomoći u postupku iseljenja jedne porodice iz stana i predaje nepokretnosti poveriocu, kažu iz MUP-a Novog Sada.

- Postupajući po tom zahtevu, pripadnici policije koji su stigli na lice mesta zatekli su zaključana i blokirana vrata stana. Bravar koga je angažovao javni izvršitelj otvorio je vrata stana, a S. N. koja je bila zaključana u jednoj sobi govorila je da je stan polila benzinom, da će ga zapaliti i potom skočiti kroz prozor - kažu iz MUP-a.

Na mesto događaja odmah su stigli i članovi Pregovaračkog tima MUP-a, koji su oko sat vremena S. N. pokušavali da odgovore od namere da skoči sa prozora, dodaje novosadska policija.

- Za to vreme, ona je više puta sela na sims. Кako bi je sprečili, policajci su u jednom trenutku nasilno otvorili vrata sobe i zatekli S. N. da leži na podu. Ekipa Hitne pomoći prevezla ju je u Кliničko bolnički centar - kažu oni.

Policija trenutno preduzima sve mere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti pod kojima je S. N. zadobila povrede nakon čega će, ukoliko se utvrdi propust nekog od policijskih službenika, protiv njega biti preduzete adekvatne zakonske mere, ističu oni.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.