S BOGOM, TAJO, VIŠE NIŠTA ME NE BOLI: Pesma o dečaku kog je Albanka zverski ubila je PRETUŽNA
Grob Slobodana Stojanovića, Foto: Kurir.rs

tuga

S BOGOM, TAJO, VIŠE NIŠTA ME NE BOLI: Pesma o dečaku kog je Albanka zverski ubila je PRETUŽNA

Uznemirujuće i potresne reči o stradanju dečaka

Objavljeno: 06.09.2019. 16:37h
  • 900

Dvanaestogodišnji dečak Slobodan Stojanović zverski je ubijen u julu 1992. godine kod Zvornika. Albanka Elfeta Veseli, tadašnji pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH, priša je Slobodanu sleđa i zverski ga mučila pre nego što ga je ubila.

Mališana je pronašao patolog u jami kod sela Donja Kamenica u starom plavom radničkom mantilu zajedno sa nekoliko ubijenih Srba. U gornjoj vilici nije imao šest prednjih zuba koje su mu izbili, kako prenose beogradski mediji.

Stomak mu je bio rasporen u obliku krsta, Elfeta mu je sekla ušli, a na kraju i pucala u slepoočnicu iz neposredne blizine.

Mališan je nastradao nakon što je njegova porodica bežala kod kumova u zaselak Dženarike. Mali Slobodan se setio da je zaboravio svog psa. Dok su svi spavali iskrao se i vratio po Lesija.

 

Preplašenog Slobodana uhvatila je Albanka, skinula ga i zverski ubila. Telo mrtvog dečaka završilo je u jami sa još 5 Srba.

Ona je uhapšena u Švajcarskoj 25 godina nakon zločina, osuđena je na 10 godina zatvora. Sud BiH je prvostepenu presudu izrekao 8. maja ove godine.

Nakon Slobodanove smrti, nastala je i pesma "Slobodan - plavooki anđeo", koju mnogi nisu uspeli da pročitaju do kraja jer su im, kada su to pokušali, suze navlažile oči i prekrile lice.

Slobodan – plavooki anđeo

Skupiše se zveri na nemoćno stado,
U paklenoj noći kraj zelene Drine,
A pred njima stoji plavooko čado.
Otac bolno ječi:
"Ne boj se, Slobodane, moj maleni sine!"

Mrtva se tjelesa valjaju selom,
Topla junska noć samo što ne mine,
Odjek straha sve tišinu para.
Otac tiho ječi:
"Ne boj se, Slobodane, moj maleni sine!"

Poturčena nečast, bez stida i srama
Krvavim pirom vode u visine
Jaganjce Srbe, što ćutke stradaju.
Otac tiho ječi:
"Ne boj se, Slobodane, moj maleni sine!"

Slomi se nebo, zgasnu se zora,
Junsko sunce nad Drinom se vine,
Zanijemjela sela u jecaju od bola.
Otac tiho ječi:
"Ne boj se, Slobodane, moj maleni sine!"

A Slobodan ćuti, ni glasić da pusti
Dok mu lome ruke i paraju grudi,
Okicama nevino u dželata gleda
I tiho zbori, anđeo mali:
"Ne boj se, tata, samo hrabar budi!"

Konačno pucanj jutro propara,
Plavooki anđeo Bogu se pomoli
I pre no što mu srce prestade da kuca,
Samo tiho reče:
"S Bogom, tajo, više ništa me ne boli."

"JESAM GA UBILA, HOĆU, I ONI SU MENI UBILI BRATA I OCA"

U februaru ove godine, svedok Tužilaštva BiH u sudnici je rekao da mu je Elfeta Veseli potvrdila priče koje je ranije čuo kako je ubila dečaka.

Mustafa Tučić je naveo da je sredinom oktobra 1992. godine otišao u Tuzlu, te da je čuo priče da je dečak ubijen u Bajrićima i da je to uradila Veseli. Svedok je rekao da je sreo Veseli i pitao je jesu li istinite priče.

- Ona je ućutala i stala. "I oni su meni ubili oca i brata. Ja sam izbezumljena”, rekao je Tučić.

Nakon što mu je Tužilaštvo predočilo zapisnik u kojem je izjavio da je upitao Veseli je li ubila dečaka kao što se priča, na šta je ona odgovorila sa: “Jesam, hoću, i oni su meni ubili brata i oca” - svedok je odgovorio “da je to to”.

"GLEDAO ME JE KRUPINIM OČIMA I TRESAO SE"

Drugi svedok potvrdio da je u julu 1992. u Bajrićima bio dečak Slobodan, za kojeg je čuo da je doveden iz Kamenice, te je pojasnio da je bio blizak s njim.

Fahrudin Demirović Gumeni se prisetio da ga je jedne prilike vidio u ćošku, skinutog golog i da su svi galamili na njega jer je pokušao pobeći kad su ga kupali. Te prilike, kako je istakao, Veseli nije bila prisutna. Svedok je naglasio da mu je pokušao pomoći i uspeo smiriti galamu. Naredno jutro Demirović je krenuo na teren.

- Vratim se da vidim malog Slobodana. Vidim sedi s ručicama… Gleda i trese se. Gleda me krupnim očicama - rekao je svedok, dodavši da je dečaku pokušao objasniti da će ga verovatno razmeniti.

 

Demirović je istakao da mu je, prolazeći pored kuće u kojoj je inače boravio Halilović, jedan vojnik kazao da “većaju” šta će biti s dečakom. Svedok je naglasio da ne zna ko je bio u kući.

Po povratku s terena, svedok je istakao da je čuo da je Slobodan ubijen i da su to učinili “oni koji su otišli sa Kibetom”. Naveo je kako je posle čuo priče da su “Sakib i Remiza doneli odluku da se dete ubije”, kao i da su druge osobe umešane u ovaj događaj.

Elfeti Veseli je u kaznu uračunato i vreme provedeno u pritvoru od 24. marta 2017. godine, kao i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru u Švajcarskoj. Mera pritvora danas joj je produžena za još devet meseci.

 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media