LEKAR HITNE POMOĆI NIJE HTEO MAMU DA PREBACI U BOLNICU, SAD BI BILA ŽIVA! Porodica preminule KRUŠEVLJANKE OGORČENA!
Hitna pomoć, ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić

tuga!

LEKAR HITNE POMOĆI NIJE HTEO MAMU DA PREBACI U BOLNICU, SAD BI BILA ŽIVA! Porodica preminule KRUŠEVLJANKE OGORČENA!

Kada su stigli, iznosi Jelena, pokušavali su petnaestak minuta da je reanimiraju i na kraju su mogli samo da konstatuju smrt. Zlatija je, prema zvaničnom izveštaju, preminula u 14.35

Objavljeno:

Porodica Šošić iz Kruševca zatražiće utvrđivanje krivične odgovornosti lekara Hitne pomoći, zbog čijeg je, kako navode, nesavesnog rada, 28. avgusta izgubljen život pacijentkinje Zlatije Šošić (60). U ispovesti "Novostima", porodica iznosi da je lekar odbio da nesrećnu ženu u kritičnom stanju transportuje sanitetom do bolnice, da bi ona, posle nekoliko sati - preminula.

- Majka je bila dijabetičar, patila je od hipertenzije i teško se kretala od posledica moždanog udara od pre dve godine, ali je uz pomoć insulina i našeg zalaganja njeno stanje bilo pod kontrolom, sve do tog jutra, kada joj nikako nije bilo dobro. Počela je da halucinira, nije mogla da ustane ni da sedne sama, pa su brat i otac pozvali hitnu pomoć negde između 8.30 i 9 i tada su relativno brzo došli - priča za "Novosti" Zlatijina ćerka Jelena Todorović. - Šećer joj je bio 24,8, a doktor joj je po dolasku izmerio pritisak i rekao da je visok. Od terapije je dobila samo injekciju "diklofenaka", posle čega su se pokupili i otišli!

Miloš, Zlatijin sin, kaže da je molio lekara da njihovu majku prebace do bolnice, ali je doktor odgovorio da to nije slučaj za njihovu službu, već nadležnost Službe kućnog lečenja, čiji je Zlatija bila pacijent, pa da treba da se obrate njima.

Kada je hitna otišla, zvao sam tu drugu službu telefonom i nikako nisam mogao da ih dobijem, pa sam lično otišao do njih i video jednu medicinsku sestru kako sedi pored podignute slušalice, spuštene sa strane - priča Miloš. - Objasnio sam da majka ima visok šećer, da joj je veoma loše. Rekli su mi da je njena doktorka na odmoru, da je njena zamena na terenu i da ne može da stigne. Ako stigne, rekli su, doći će do kraja nedelje.

U međuvremenu, Zlatiji je bivalo sve gore.

- Već je počela da gubi oblik lica, bila je otečena, oči joj se maltene nisu videle. Izmerila sam joj šećer, bio je 24,4 - nastavlja ćerka Jelena. - Istog trenutka, brat je pozvao Hitnu. Objasnili smo koliko je kritično, a mislim da me majka tada više nije ni prepoznavala. Imala je nekontrolisane pokrete ruku i glave, nije mogla da govori. Hitna je došla posle 45 minuta i to nakon što smo zvali još tri-četiri puta. Svaki put bi nam rekli da je ekipa na putu i da stižu.

Kada su stigli, iznosi Jelena, pokušavali su petnaestak minuta da je reanimiraju i na kraju su mogli samo da konstatuju smrt. Zlatija je, prema zvaničnom izveštaju, preminula u 14.35.

Snaja Lola nam govori da ne može da veruje da su izgubili divnu ženu zbog prebacivanja nadležnosti i da veruje da je njena svekrva upala u dijabetsku komu.

- Možda bi naša majka još bila živa, možda bi preminula i u bolnici, ali mi to ne možemo znati, jer njoj nije pružena šansa, nije joj ukazana pomoć - kaže nam Jelena, dodajući da će zatražiti da se proveri i rad majčine doktorke u Službi kućnog lečenja. - Osim što ćemo tražiti da se procesuira lekar, obratićemo se i zdravstvenoj inspekciji, savetniku pacijenata. Sigurno idemo na sud! Možda tako sprečimo da neka druga porodica doživi ovakvu tragediju.

"NEMAJU VREMENA"

LjUBINKO Šošić nam priča da je doktorka iz Službe kućnog lečenja i nege samo nekoliko puta obišla njegovu suprugu u poslednje dve godine, a da su tehničari redovno dolazili da je previjaju ili vade krv.

- Nekada su govorili da nemaju doktora, nemaju vremena, nekada da nemaju sanitet. Gubili smo termine kod endokrinologa zbog pogrešno ispisane šifre za insulin, pa su nas često vraćali iz apoteke - nabraja Ljubinko. - Izgubili smo nesebičnu ženu, majku troje dece, baku troje unučadi.

DOM ZDRAVLjA: SVE ĆEMO ISPITATI

- Povodom vašeg zahteva za dostavu informacije u vezi sa pružanjem zdravstvene zaštite pacijentkinji sada pokojnoj Zlatiji Šošić, obaveštavamo vas da Dom zdravlja Kruševac do danas nije dobio prijavu povodom smrti pacijentkinje - stoji u dopisu "Novostima", koje je potpisala dr Marina Kostić, direktorka DZ, pod čijom je ingerencijom Služba hitne medicinske pomoći i Služba kućnog lečenja i nege. - Takođe vas obaveštavamo da će Dom zdravlja Kruševac sprovesti postupak utvrđivanja činjenica u vezi sa pružanjem zdravstvene zaštite sada pokojnoj Zlatije Šošić.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.