OGLASILA SE ŽENA PENZIONERA KOJI JE PAO ZBOG 800 KG KOKAINA: Brani i sina i muža, kaže da su U DUGOVIMA DO GUŠE
Privatna arhiva, Foto: Privatna arhiva

od šoka pala u nesvest

OGLASILA SE ŽENA PENZIONERA KOJI JE PAO ZBOG 800 KG KOKAINA: Brani i sina i muža, kaže da su U DUGOVIMA DO GUŠE

Moj sin Dragan i Vladislav su prošle godine radili na Mediteranu kao skiperi, obojica imaju dozvole za upravljanje jedrilicama

Objavljeno: 04.09.2019. 14:56h
  • 3

Moj muž i sin nisu narkobosovi. Živimo skromno i pošteno zarađujemo, a njih dvojica uhapšeni su samo zato što poznaju Vladislava Funštajna iz Erdevika, koji je pao sa 800 kila kokaina na Atlantiku! Pa mi da imamo te pare od droge, ne bismo dizali kredit za popravku kuće, u dugovima smo do guše, jada se Anđelka Đanković iz Šida.

Mirko (66) i Dragan (39) Đanković su uhapšeni u ponedeljak zbog sumnje da su držali celu logistiku za prekookeanski šverc 800 kilograma čistog kokaina, koji je španska policija otkrila na jedrilici kod Azorskih ostrva. Na tom brodu su uhapšeni Vladislav Funštajn (44), kao i Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kvevas (24)i Rus Sergej Rašokin (48).

Anđelka kaže da njen sin godinama poznaje Vladislava i da im je ranije često dolazio u kuću. Međutim, ona tvrdi da nije imala pojma da se Funštajn uvalio "u poslove s drogom".

foto: MUP

- Moj sin Dragan i Vladislav su prošle godine radili na Mediteranu kao skiperi, obojica imaju dozvole za upravljanje jedrilicama. Kad su se vratili kući Funštajn je pričao Draganu da mu je dosta da radi za druge I da želi da kupi brod. Zatim je početkom godine kazao mom sinu da ima dobar posao za obojicu u Meksiku, da tamo voze jedrilice - priča Anđelka.

Dragan je, prema njenim rečima, prihvatio ovu ponudu, Vladislav je pre polaska u Meksiko ostavio Anđelki i Mirku izvesnu svotu novca i zamolio ih da mu to pričuvaju.

- Kazao nam je da je prodao neko imanje u Erdeviku, da će po jedan deo tih para kasnije doći njegova se stra, a da mu ostatak pošaljemo u Meksiko preko Vesternjuniona kad nam bude zatražio. Mirko i ja smo pristali, a Dragan i Vladislav su 10. aprila otputovali - priča Andelka.

Dragan joj se, međutim, javio posle samo nekoliko dana i kazao da želi da se vrati kući.

 

- Žalio se da su tamo ogromni talasi, da je sve mnogo opasnije nego na Mediteranu i tražio je da mu pošaljemo 1.000 dolara za avionsku kartu da se vrati u Srbiju. Kući je bio već 24. aprila, a Vladislav je u međuvremenu u dva navrata tražio da pošaljemo po 1.000 dolara, što je moj muž i učinio. Od tada niko od nas više nije ni čuo, ni vịdeo Funštajna - navodi ona.

Zatim je, kaže, u ponedeljak rano ujutro usledio šok kad su im u kuću u Šidu upali policijski specijalci.

- Bilo je 5.30, vrata su nam bi la otvorena zbog vrućine... Mirka i Dragana su uhapsili u gaćama, na spavanju, a ja sam se od šoka onesvestila... Celu kuću su pretresli, ali nisu našli nikakvu drogu niti novac. Mi nemamo veze sa tim kokainom, pošteno živimo! Muž i ja smo penzioneri, a Dragan se uglavnom izdržava popravljajući kompjutere. Pa da smo nekakvi narko bosovi, ne bismo dizali kredit da popravimo krov na kući - ističe Anđelka.

 

Ona je zabrinuta za sina i muža jer je Mirko srčani bolesnik, a Dragan ima problema sa pritiskom, pa će teško podneti boravak iza rešetaka.

Na drugoj strani, izvor iz istrage kaže da postoje ozbiljni dokazi koji ukazuju na to da su Đankovići bili logistička podrška u prekookeanskom švercu droge.

Naše bezbednosne službe su mesecima pratile sve aktere, a zatim su obavestili kolege iz Španije da iz Meksika kreće velika pošiljka kokaina ka Evropi. Španska policija je za tim, uz pomoć britanske tajne službe, locirala brod i presrela ga kod Azorskih ostrva. Jedrilica, koja je plovila pod američkom zastavom je potom sprovedena do španskih Kanarskih ostrva, gde su Funštajn, Rus i Meksikanac sprovedeni u pritvor, a kokain je izvađen iz specijalnih šupljina ubrodu i zaplenjen. Svi paketi droge bili su brendirani, a na većini je bila slika Gavrila Principa, što ukazuje da je naručilac pošiljke neki moćni srpski narko-klan.

(Espreso.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media