MILAN JE VOZIO AUTOBUS SMRTI U KOM JE STRADALO 8 LJUDI! Kad je svedočio otac poginule Lene (16), GLEDAO JE U POD
Milan Zdravković, Foto: Printscreen

NASTAVLJENO SUĐENJE

MILAN JE VOZIO AUTOBUS SMRTI U KOM JE STRADALO 8 LJUDI! Kad je svedočio otac poginule Lene (16), GLEDAO JE U POD

U dosadašnjem toku suđenja saslušani su članovi porodica nastradalih i povređeni u udesu, mašinovođa i kondukter

Objavljeno:

Vozač Niš-ekspresovog autobusa Milan Zdravković, kome se sudi za tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je 21. decembra 2018. godine, nakon sudara sa vozom, poginulo osmoro putnika, dok ih je 28 povređeno, sve vreme je gledao u pod tokom kratkog svedočenja Srđana Ilića, oca poslednje žrtve Lene Ilić (16), na jučerašnjem ročištu u Osnovnom sudu u Nišu.

Lena je bila putnica u autobusu kada je zadobila teške povrede glave, a preminula je 17. maja ove godine, posle skoro pet meseci borbe, uprkos naporima lekara Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš da joj spasu život. Njen otac Srđan na današnjem ročištu je dao iskaz pred sudijom, rekavši da se pridružuje krivičnom gonjenu i da ističe imovinskopravni zahtev, a tokom njegovog kratkog obraćanja sudu, Zdravković je sve vreme gledao u pod.

Na jučerađnjem ročištu sud je naložio dopunsko veštačenje kako bi se utvrdilo koliki je zaustavni put voza koji je učestvovao u udesu. Pročitan je izveštaj mešovite komisije preduzeća ''Infrastruktura železnice Srbije'' koji je pristigao, ali kako u njemu nije bilo potrebnih podataka koji se odnose na dužinu zaustavnog puta, sudija Bojan Pavić rekao je da će od ''Železnice'' biti ponovo zatraženi podaci relevantni za kočenje i da se istovremeno izda naredba za sprovođenje eksperimenta kojim bi se u prisustvu veštaka izmerila dužina kočenja pri brzini od 68 kilometara na čas kojom se voz kretao najbrže pre nesreće. Takođe, od Direkcije za izgradnju grada - upravljača putem koji se u Donjem Međurovu ukršta sa prugom, biće zatraženo projekat takozvanog trougla preglednosti, kao i podaci o nadzoru.

U dosadašnjem toku suđenja saslušani su članovi porodica nastradalih i povređeni u udesu, mašinovođa i kondukter. Pregledan je i snimak iz unutrašnjosti autobusa na kojem se videlo da se vozač autobusa nije zaustavio, sve do naletanja voza.

Veštak saobraćajne i mašinske struke Dragan Marković, izjavio je na jednom od ranijih ročišta da je nepropisno ponašanje vozača glavni uzrok udesa, ali da je i mašinovođa doprineo težini posledica udesa svojim neblagovremenim radnjama jer je kasno počeo da daje zvučno upozorenje.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.