GAZILI SMO JEDNI PREKO DRUGIH: U ovoj eksploziji u Užicu poginulo je SEDMORO LJUDI, EKSPLOZIJE SU SE NIZALE (VIDEO)
Nesreća, Foto: Printscreen

UŽAS!

GAZILI SMO JEDNI PREKO DRUGIH: U ovoj eksploziji u Užicu poginulo je SEDMORO LJUDI, EKSPLOZIJE SU SE NIZALE (VIDEO)

Preživeli radnici bežali su kroz hodnike spasavajući živote.

Objavljeno: 04.09.2019. 13:49h

U najvećoj nesreći posleratne oružarske industrije u Užicu poginulo je sedmoro radnika. Navršilo se punih deset godina od te tragedije za koju niko nije krivično odgovarao, pišu domaći mediji.

Požar koji je izazvao seriju eksplozija u podzemnim pogonima fabrike "Prvi partizan" odneo je živote Svetlane Đurić (40), Jasmine Ostojić (24), Jelene Lončarević (36), Gordane Đokić (30), Vidojke Terzić (50), Biljane Luković (52) i Dragana Milovanovića (42). Svi stradali radili su u odeljenju barutnog punjenja. Nekoliko povređenih u eksploziji zbrinuto je u užičkoj bolnici.

- Stotinak nas je bilo u podzemnom pogonu. Prvi prasak je bio jeziv, a zatim je usledio i drugi. Spasavali smo žive glave bežeći kroz lavirint fabričkih hodnika izmičući vatri koja je grabila za nama brzinom svetlosti. Nastao je stampedo, trčali smo i gazili jedni preko drugih. Punih 45 minuta su odjekivale eksplozije - priča radnik "Prvog partizana" koji je te noći bio na poslu.

Nedugo posle nesreće, pod sumnjom propusta u radu, uhapšeno je petoro radnika ovog preduzeća, čija krivica je kasnije odbačena. Prvi rezultati istrage pokazali su da je barut nedozvoljeno presipan.

Drugim veštačenjem odgovornost osumnjičenih je odbačena jer su prethodno veštačeni samo pojedini uzorci. Sud u Užicu naložio je i superveštačenje.

Gradski zavod za veštačenje u Beogradu našao je da je bilo određenih propusta u radu, ali je isključio krivicu osumnjičenih, i naveo da je požar izazvao nestabilan barut, sklon samozapaljenju.

Posle ovoga, na predlog tužilaštva je doneta odluka da se postupak odloži na neodređeno vreme, dok se ne ispita kvalitet baruta. Međutim, posle ovoga nikakav krivični postupak više nije pokretan.

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media