ODLUKU ĆE SAČEKATI U SAMICI! Sretko Kalinić (45) uskoro na SLOBODI?!
Sretko Kalinić (45), Foto: TV B92 Printscreen

Žalio se sudu u Strazburu

ODLUKU ĆE SAČEKATI U SAMICI! Sretko Kalinić (45) uskoro na SLOBODI?!

Kalinić kaznu izdržava u požarevačkom zatvoru "Zabela", a Petrić kaže da je sam u sobi...

Objavljeno:

Sretko Kalinić (45), zvani Zver i Beli, koji je osuđen na 30 godina zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đindića i zločina zemunskog klana, traži od Suda za ljudska prava u Strazburu da ukine presudu i oslobodi ga krivice.

Osim toga, Kalinić traži i da taj sud preispita i ukine presudu kojom je osuđen na 40 godina robije zbog učestvovanja u ubistvima, otmicama i terorističkim napadima.

- Uputili smo dopis Sudu u Strazburu i zatražili da moj klijent bude oslobođen optužbi za ubistvo Đinđića, budući da je izjavio da nema veze sa atentatom. Takođe, tražimo da preispitaju presudu u kojoj je osuđen za učešće u ubistvima zemunskog klana. Iz Suda u Strazburu još čekamo odgovor - izjavio je Kalinićev advokat Slavko Petrić.

Kalinić kaznu izdržava u požarevačkom zatvoru "Zabela", a Petrić kaže da je sam u sobi.

U trenutku atentata na premijera Đindića Kalinić se, prema optužnici, nalazio u "pasatu", ispred zgrade Zavoda za foto-grametriju, iz koje je pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdan Jovanović Zveki, navodno, pucao na Đindića. On je trebalo, kako se navodi, da pruža vatrenu podršku ako dođe do oružanog okršaja.

- Kalinić je u Specijalnom sudu negirao da je učestvovao u ubistvu Đinđića i istakao da nije pripadao klanu, ali rekao je da je Zvezdan Jovanović pucao u Đinđiđa.

Izjavio je da je neposredno posle atentata bio sa Zvekijem i šefom zemunskog klana Miletom Lukovićem Kumom u jednom stanu i da su komentarisali televizijski program o ubistvu.

- Posle ubistva sedeo sam sa Zvekijem i Kumom. Dok smo gledali televiziju, Zveki je rekao: "Garantujem da nije živ" - izjavio je Kalinić na suđenju za ubistvo premijera.

Kalinić je naveo i da mu je Kum rekao "da je Zveki zveknuo premijera", kao i da je Zveki, navodno, potvrdio da je ubio Đinđića. Izjavio je da nije imao nikakvu ulogu u ubistvu Đinđića 12. marta 2003. godine, navodeći da je u vreme zločina spavao i da ga je Kum pozvao oko 13 sati.

Kalinić je rekao da Zvekija poznaje od 1993, da je Milorada Ulemeka Legiju video jednom u Bosni, a da je ubijenog vodu zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara upoznao nekoliko godina pre ubistva Đindića.

Apelacioni sud u zapečatio mu je kaznu od 40 godina robije zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela, koje je počinio kao pripadnik zemunskog klana. Sud je tokom procesa utvrdio da je bio direktni izvršilac likvidacija Todora Gardaševića, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana Cunera, Radeta Cvetića i Ivice Nikolića.

Utvrđeno je da je umešan u otmice Milije Babovića, bivšeg suvlasnika "Verano motorsa", i Suvada Musića iz Rožaja, osumnjičenog za dilovanje heroina. Sud je kao jedinu olakšavajuću okolnost za Kalinića prihvatio što je ranije bio neosuđivan. Otežavajuća okolnost, prema obrazloženju presude, bila je njegova "velika upornost i bezobzirnost".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.