BOGDAN (20) JE BOKSEROM UBIO BRATA! DEDA IM JE BIO MILIĆ OD MAČVE! Unuci mu se poubijali, evo ko je on bio
Milić od Mačve, Foto: Printscreen, Facebook

rodbinske veze

BOGDAN (20) JE BOKSEROM UBIO BRATA! DEDA IM JE BIO MILIĆ OD MAČVE! Unuci mu se poubijali, evo ko je on bio

Otac nesrećne braće je ugledni profesor i slikar Petar Gajić, koga je stravična vest o smrti jednog i hapšenju drugog sina zatekla u Beogradu gde je boravio sa suprugom

Objavljeno: 21.08.2019. 14:13h

Vest da je ugledna šabačka porodica Gajić, čiji je srednji sin Bogdan (20) do smrti izudarao bokserom svog starijeg brata Ignjata (24), u rodbinskim vezama sa jednim od najvećih srpskih slikara 20. veka Milićem od Mačve, šokirala je čitavu Srbiju.

Osumnjičeni je Bogdan je, podsetimo, uhapšen u trenutku kada je leš svog brata gurao na građevinskim kolicima šabačkim ulicama. Sa sobom je nosio i ašov u nameri da brata zakopa u obližnjoj šumi.

Otac nesrećne braće je ugledni profesor i slikar Petar Gajić, koga je stravična vest o smrti jednog i hapšenju drugog sina zatekla u Beogradu gde je boravio sa suprugom.

Rodbinski su povezani sa Milićem od Mačve, koji je kako zbog svog umetničkog stvaralaštva, tako i ideoloških i političkih opredeljenja i stavova, bio jedna od najkontroverznijih ličnosti 20 veka.

 

Rođen je u Belotiću 1934. kao Milić Stanković. Nakon završene Gimnazije u Šapcu,upisao je najpre Arhitektonski, a potom Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao 1959.

Njegovo slikarstvo istročirai umetnposti opisuju kao kombinaciju figurativnog nadrealizma i naivne umetnosti. Na njegovim slikama dominiraju leteći balvani po kojima je naročito poznat, kao i sante leda i užarene lopte koje su neizostavni deo svake njegove slike.

Zbog svojih ideoloških i političkih stavova, Milića su mnogi opisivali kao kontroverznu ličnost, posebno što je bio jedan od najglasnijih zagovornika priča o tome da su Srbi najstariji narod na svetu, čija je teritorija "pupak Evrope".

foto: printscreen/yotube

Devedesetih godina 20. veka istupao je u javnosti kao zastupnik Srpske autohtonističke škole, koja smatra da su Srbi, Sloveni i Indoevropljani autohtoni na Balkanskom poluostrvu od praistorije. Verovao je u Teslino tajno oružje i pominjao ga u vidu pretnje „ako samo jedna bomba padne na Beograd... Bio je protivnik Srpske akademije nauka i umetnosti i predlagao da se nekim akademicima oduzmu doktorske titule.

Milić je jednu svoju izložbu slika 1962. posvetio slikaru Savi Šumanoviću, kog us progonile ustaše.

Nebojša Popov piše da je Milić proslavio posetu Gorbačova Jugoslaviji slikom na kojoj je Gorbačov prikazan kao arhanđel Mihailo sa šajkačom na glavi i srpskim opancima na nogama.

Graubar (Stephen Richards Graubard) piše da je Milić slikar-ekstremist koji tvrdi da je papinski prodor na istok zasnovan na kreaciji veštačke hrvatske nacije, a plod ekstremnog prozelitizma je Nezavisna Država Hrvatska..

Jedno od najvećih dela Milića od Mačve svakako je unutrašnjost Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene koja se nalazi na Voždovcu.

Istoričari umetnosti kažu da je Milić u svom radu u crkvi u potpunosti negirao tradicionalni ikonopis, opisujući ga kao uvod u renesansu. Freskama sa likovima svetaca takođe dominiraju njegovi čuveni leteći balvani i užarene lopte, zbog čega ja unutrašnjost ove crkve jedno od najvećih remek dela.

Poznato je i da crkvene glavešine, među kojima je bio i patrijarh German, u početku nisu bili zadovljni neklasičnom predstavom fresaka i letećim balvanima oko predstave Isusa, ali da su mišljenje ipak ubrzo promenili shvativši da je Milić bio vesnik jedne nove renesanse u ikonopisu.

Milić od Mačve je preminuo u Beogradu 2000.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media