JOTKINA GRUPA JE BRUTALNO KAŽNJAVALA SVAKU NEPOSLUŠNOST! Sada ih policija HAPSI, a bili su STRAH I TREPET PODZEMLJA
(Jotka prvi s leva, Peta skroz desno), Foto: Facebook/legende devedesetih

OPASNI MOMCI

JOTKINA GRUPA JE BRUTALNO KAŽNJAVALA SVAKU NEPOSLUŠNOST! Sada ih policija HAPSI, a bili su STRAH I TREPET PODZEMLJA

Zoran Jotić-Jotka (64) uhapšen je u policijskoj akciji 18. jula i dugo godina važio je za šefa kruševačkog podzemlja

Objavljeno:

U toku je veliko hapšenje u Kruševcu a, policija privodi članove Jotkine grupe.

Zoran Jotić-Jotka (64) uhapšen je u policijskoj akciji 18. jula i dugo godina važio je za šefa kruševačkog podzemlja.

Jotić je na robiji proveo petnaest godina, koliko je iznosila jedinstvena kazna Specijalnog suda u Beogradu u dva predmeta, za iznude i reketiranje, kao i za podmićivanje sudije Vrhovnog suda da bi izdejstvovao blažu kaznu.

Potplatio sudiju

Jotić je bio osuđen kao šef kriminalne grupe koja je rektirala privatnike u Rasinskom okrugu, prala novac, a i zbog oružanih napada na ukupno 12 godina. Takođe je osuđen jer je podmitio sudiju Vrhovnog suda Ljubomir Vučković da odlučuje u njegovu korist u prvom postupku pa je tu osuđen na četri godine. Izrečena mu je ukupna kazna od 15 godina koja je istekla.

Zbog kriminalnog udruživanja kao vođa tzv. “Jotkine grupe” osuđen je na 12 godina zatvora u Specijalnom sudu, a dan kada je o toj presudi trebalo da se odlučuje u Vrhovnom sudu, uhapšen je sudija tog suda i veća koje je trebalo da donese odluku Ljubomir Vučković.

Pravosnažnom presudom je utvrđeno da je Jotić potplatio sudiju Vučkovića da donese odluku u njegovu korist. Sudija Vučković je osuđen na šest godina zbog primanja mita.

Reketiranje i veza sa JUL-om

Sam pomen Jotke još od početka devedesetih godina 20. veka ulivao je strah građanima u Rasinskom okrugu. Svi su znali tada ko je Zoran Jotić i da njegova kriminalna grupa brutalno kažnjava svaku neposlušnost. Njegov važni saradnik bio je funkcioner JUL-a Nenad Jovanović zvani Mali Bidža. Preko njega je grupa prala novac, a Jotka je sa njim bio suvlasnik poreduzeća “Balkan tron”. Žrtve reketiranja nakon hapšenja Jotkine grupe 2003. svedočili su kako su se krajem devedestih obrćali policiji i da su dobijali odgovor da ne mogu da ih zaštite.

Sukob sa direktorima BIA

Hapšenje Jotkine grupe 2003. je vodio Saša Vukadinović, tadašnji načelnik kruševačke policije. Vukadinović je od 2008. do 2012. bio direktor BIA, i pod njegovim mandatom razbijen je klan Darka Šarića. Međutim, za Vukadinovića nema posla u državnoj službi od kad je smenjen sa čela BIA. Pripadnicima Jotkine grupe stavljeno je na teret da su pokušali 1999. da zapale džip u to vreme kruševačkog trgovca kafe Bratislava Gašića, poznatog kao Bata Santos, po marki kafe. Kao što je poznato, Gašić je sadašnji direktor BIA, a pre toga je bio ministar odbrane.

Borba za tron od 2014.

Tokom devedestih Jotkina grupa je bila u sukobu sa konkurentskim "Džodincima" koji su opevani i u čuvenom hitu grupe Zana „Etno geto“, iz 1997. Posle više ubijenih prevladala je Jotkina grupa do hapšenja 2003. Iz “Džodinaca“ je potekao Goran Obradović Suša, koji je nakon čišćenja Jotkine grupe polaku preuzima poslove.

Obradović je 27. septembra 2014, u tri sata posle ponoći, ispred zgrade u Kruševcu u kojoj je živeo, upucan sa osam metaka u glavu i telo. Ubica ga je overio hicem u potiljak. Pre nego što je ubijen, prema operativnim podacima bio je na vrhuncu kriminalne moći.

Za nepunih godinu dana, 16. septembra 2015. ubijen je Jotićev najbliži saradnik Goran Petrović Peta. Maskirani napadač je ušao u teretanu gde je Petrović vežbao i ubio ga sa sa više hitaca. Jotić i Petrović su bili uhapšeni u akciji “Sablja” i zajedno osuđeni, a Petrović je skraćena kazna 2012, kada je izašao iz zatvora. Ubistva su nastavljena, pa je Dejan Streljić - Bosanac, jedan od najbližih saradnika Gorana Obradovića Suše, koji je sa njim potekao iz “Džodinaca“ likvidiran 27. decembra 2017. u severnoj Kosovskoj Mitovici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.