ZEMLJA GA JE GUTALA, SKOČILI SMO ZA NJIM! Detalji spasavanja rudara iz Bora na kog se obrušila TONA ZEMLJE
Na rudara se obrušila zemlja na 700 metara dubine, Foto: Dado Đilas/Ilustracija

potresno

ZEMLJA GA JE GUTALA, SKOČILI SMO ZA NJIM! Detalji spasavanja rudara iz Bora na kog se obrušila TONA ZEMLJE

Jedan od njih, srećom, čuo je Darkovo dozivanje upomoć

Objavljeno:

Rudar Darko Petrović (45) iz Bora čudom je preživeo kada se na njega, na dubini na od 700 metara, obrušila tona zemlje dok je čisito jamu. Rudaru su u pomoć pritekla dvojica kolega i zahvaljujući njihovom blagovremenom reakcijom izbegnuta je tragedija.

Incident se, prema svedočenju rudara, dogodio u petak kada je Darko Petrović čistio podzemi bunker u rudniku "Jama" iz sastava kinekske kompanije "Ciđin Koper Bor".

- Hteo je da očisti bunker duvaljkom ali se uključila transportna traka koja u rudnik ubacuje rudu. Darko je stajao nasred tog bunkera, a zemlja je počela da puni prostor zemljom i da ga zatrpava - ispričale su Darkove kolege.

Jedan od njih, srećom, čuo je Darkovo dozivanje upomoć.

- Dotrčao sam i video sam kako kolega nestaje pod rudom. Ubrzo je ceo bio zatrpan. Došao je još jedan kolega i zajedno smo uskočili. Ubrzo nas je zemlja zatrpala do pojasa pa ni mi nismo mogli da mrnemo. Sekunde su nas delile od toga da i mi potonemo - priča kolega koji nije želeo da otrkiva identitet.

Težina rude pritiskala im je donji deo tela, a od Darka za kojim su skočili sada više nije bilo ni traga ni glasa. Digla se prašina, tutnjala je ruda, a snalažljive kolege su se u tom metežu dosetile da pokrenu bunker da proseje zemlju.

- Na dnu se nalaze rešetke koje prosejavaju rudu. Mislili smo, što se srećom ispostavilo kao tačno, da će ruda kroz njih proći, a da će reštekle zaustaviti kolege - priča rudar.

Kada je prostor u kome su se zaglavila trojica rudara ostao prazan, zaustavili su sejalicu i dotrčali do Darka koji je bez svest ležao na rešetkama. Izvukli su ga napolje i pozvali Hitnu pomoć.

Rudar stabilno, nije životno ugrožen

Kako saznajemo on je prebačen u KC Niš, sa teškim povredama.

- Pacijent je zbrinut na Odeljenju intenzivne nege na Klinici za anesteziju, u stabilnom je stanju, diše sam, nije životno ugožen. Zadobio je razderotine, oguljotine i povredu oka - kažu u KC za "Blic".

Njemu su konstatovane povrede glave i drugih delova tela - razderotina na kosmatom delu glave, povrede kostiju lica, razderina očnog kapka, prelom 3 rebra sa nagnječenjem pluća, prenose "Novosti".

Početkom godine poginuo rudar

Pre samo nekoliko meseci, u rudniku uglja Resavica, poginuo je Mile Škorić (52) kada se iznenada na njega obrušio ugalj. Odmah su angažovane sve službe kako bi izvukle rudara, ali je za njega bilo kasno i njegovo beživotno telo izvučeno je nešto kasnije iz otkopa.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.