SERIJA SMRTI DECE U SRBIJI! Droga odnosi živote, a oni ne znaju ZA POSLEDICE!
Mladi nemaju s kim da razgovaraju, Foto: Profimedia

OPREZ

SERIJA SMRTI DECE U SRBIJI! Droga odnosi živote, a oni ne znaju ZA POSLEDICE!

Svaki drugi adolescent ne zna za štetne posledice droge.
 

Objavljeno: 24.07.2019. 16:51h
  • 5

Komisija za borbu protiv narkomanije formirana je pre godinu dana zbog serije nemilih događaja u kojima su deca, koristeći psihoaktivne supstance, izgubila život.

Svaki drugi adolescent u Srbiji nikada nije dobio informaciju ni kod kuće, a ni u školi, koje su štetne posledice upotreba droge, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Komisija za borbu protiv narkomanije u školama. Istraživanje je rađeno na uzorku od 11.850 učenika, a obuhvaćeni su mladi uzrasta od 13 do 17 godina.


Isto istraživanje pokazalo je da 75 odsto mladih nikada nije imalo priliku da razgovara sa stručnjacima o svojim emocionalnim stanjima koja prate adolescenciju.


Stoga je Komisija svoj rad usmerila na formiranje timova (48 timova sastavljenih od predstavnika zdravstva, prosvete, policije, socijale, pravde, kancelarije za mlade) koji su održali mnogobrojne tribine u školama širom Srbije.


- Tribine su održane za 39.133 učenika, 7.644 nastavnika i 3.243 roditelja. Izrađeno je uputstvo za postupanje u osnovnim i srednjim školama u slučaju pojave droge u školi. To uputstvo prosleđeno je svim obrazovnim ustanovama - kaže načelnica Odeljenja za bolesti zavisnosti Klinike za psihijatriju KC Vojvodine Aleksandra Dickov.


Dickov naglašava da je Komisija za godinu svog postojanja radila na sprovođenju preventivnog programa kroz sport i kontinuiranu edukaciju tokom školske godine (dva puta nedeljno sport i dva puta nedeljno edukacija u šest osnovnih škola u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Leskovcu i Novom Pazaru.

Usvojena je, kako kaže, inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika za uvođenje oštrijih kazni, za narkodilere koji nude drogu maloletnim licima i koriste maloletnike pri prodaji droge. Ta kazna je od pet do 15 godina zatvora.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je Komisija formirana pre godinu dana zbog serije nemilih događaja gde su deca koristeći psihoaktivne supstance izgubila život.


- Država nije ostala gluva na sve što se dešava. Formirana je komisija koja je za godinu dana ostvarila dobre rezultate. Deci treba pomoći da shvate kolika je opasnost od droge, da je ne probaju i da se bave sportom - kaže Lončar.
Ministar naglašava da postoje problemi na kojima se možda mora više raditi, a kao posebno zabrinjavajuće istakao je to što više od 50 odsto dece nema nikava saznanja o štetnosti droge i što o tome nisu dobili nikakve informacije ni kod kuće ni u školi.

Ministar je naglasio da je spreman nacionalni program za prevenciju upotrebe psihoaktivnih supstanci koji će usvojiti Vlada Srbije. Govoreći o strožim kaznama za narkodilere, on kaže da će komisija i dalje insistirati da kazne budu maksimalne a dileri procesuirani u najkraćem roku.
- Nema opravdanja za nekog ko prodaje drogu deci - rekao je Lončar.
Ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović kaže da su timovi sproveli edukaciju dece u školi da bi im približili na koji način se upotrebom psihoaktivnih supstanci razboljevaju oni ali i cela porodica.
- Mladi u Srbiji kao i svugde u svetu u težnji da odškrinu vrata raja uđu u pakao - rekla je Ðukić Dejanović i naglasila da bez uključivanja porodice taj ozbiljan problem ne može biti rešen te da je važno što su u program edukacije bili uključeni i roditelji.


U Beogradu je u prvih šest meseci policija zaplenila 200 kilograma marihuane, 20 kilograma heroina i tri kilograma kokaina, što je više nego što je zaplenjeno u istom periodu prošle godine.
 

 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media