ANTE GOTOVINA JE OBUČAVAO MILORADA ULEMEKA LEGIJU! Konačno se zna KOLIKO JE ZARAĐIVAO!
Ulemek ratovao i u Čadu, Foto: Profimedia, Ilustracija

DA LI STE ZNALI?

ANTE GOTOVINA JE OBUČAVAO MILORADA ULEMEKA LEGIJU! Konačno se zna KOLIKO JE ZARAĐIVAO!

Ulemek je prvi put za rat na prostorima Balkana saznao u avionu i da je tada odlučio da se vrati

Objavljeno: 22.07.2019. 15:34h
  • 1

Hrvatski general Ante Gotovina (56) bio je instruktor u francuskoj Legiji stranaca Miloradu Ulemeku Legiji (43), osuđenom na 40 godina zatvora zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, saznaju beogradski mediji.

Gotovina, koji je nedavno osuđen na 24 godine zatvora zbog zločina nad Srbima u "Oluji“, obučavao je Ulemeka, sredinom osamdesetih, kada je on pobegao u Francusku i pristupio Legiji stranaca, u kojoj je proveo sedam godina, pisali su ranije mediji. 

foto: Facebook / Milorad Ulemek LegijaMesečna primanja običnog legionara kreću se od 975 evra do 1.372 evra za kaplare. Visina plate zavisi i od jedinice, odnosno puka u kojem legionar služi, kao i od borbenog angažovanja. U slučaju da je njegov puk angažovan u nekom borbenom okruženju, plata mu se može i udvostručiti.

- Gotovina je 1973, sa nepunih 18 godina, postao pripadnik legije, pa je kao stariji i iskusniji obučavao Ulemeka, koji je u odnosu na njega tada bio gušter. Legija je o tome govorio malo, ali je pričao da je Gotovina bio jako korektan prema njemu. Njihovo prijateljstvo datira od tada i nije ga pokvarilo ni to što su posle 1991. ratovali na različitim stranama - kaže izvor našeg lista.

 


Prema nekim podacima, Legija je služio u inženjerijskom puku, ali je prošao i padobransku obuku. Ratovao je u Čadu, Libiji, Bejrutu, Francuskoj Gvajani i Persijskom zalivu. Međutim, u legiji nije dogurao dalje od čina kaplara jer stranci u toj vojnoj formaciji ne mogu da napreduju dalje od čina ađutanta (rang zastavnika kod nas). Francuske vlasti zvanično ga vode kao dezertera iz Legije stranaca.

Osnovna obuka podrazumeva rukovanje raznim vrstama oružja i preživljavanje u terenskim uslovima. Testiranje fizičke snage podrazumeva i osam kilometara marširanja sa ruksakom težine 12 kilograma, koje mora da se završi za jedan sat, trčanje 12 minuta (sve iznad pretrčanih 2.800 metara je dobar rezultat), penjanje uz konopac bez korišćenja nogu, trčanje sa vrećom peska teškim 40 kilograma u roku od 20 sekundi. Gušteri idu na četvoromesečnu osnovnu obuku u 4 RE Kastelnodari na čuvenu ‚‘Farmu‘‘, opasanu kanalima, kroz koju je prošao i Ulemek. Moto jedinice je "Legija je naša domovina.“

Ulemek je prvi put za rat na prostorima Balkana saznao u avionu i da je tada odlučio da se vrati. U Srbiju se vratio 1992, kada je počeo rat, i priključio se Srpskoj dobrovoljačkoj gardi i Arkanovim "tigrovima“.

 

 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media