ŽENA ISPREBIJALA MUŽA U NIŠU NA MRTVO IME: Ali šok je tek usledio! Sudija nije mogao da veruje šta ga moli čovek!
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

nesvakidašnje

ŽENA ISPREBIJALA MUŽA U NIŠU NA MRTVO IME: Ali šok je tek usledio! Sudija nije mogao da veruje šta ga moli čovek!

Čovek je prijavio nasilje u porodic

Objavljeno:

Prijaviosuprugu da ga je prebila, pa molio sudiju da je ne šalje na robiju! Ovo je samo jedna od priča iz Prekršajnog suda u Nišu, u kojoj je glavni akter bio muškarac koji je suprugu dva puta prijavljivao za nasilje u porodici, zbog čega je osuđena na dva meseca zatvora, ali se zlostavljani muž iznenada predomislio i kumio sudiju da je ne šalje iz brave, piše "Alo!".

- Čovek je prijavio nasilje u porodici, pa je intervenisala policija, koja je upozorila suprugu i naredila joj da napusti stan. Međutim, supruga je sutradan ponovo banula na vrata. Nišlija je ponovo pozvao policiju u pomoć, pa je žena privedena kod sudije i izrečena joj je zatvorska kazna do 60 dana. Ali to nije bio kraj drame.

U Prekršajnom sudu se ubrzo obreo suprug kažnjene žene zajedno sa malom decom, ali i sa čudnim zahtevom. On je stvarno imao probleme sa ženom i prijavljivao je nasilje u dva navrata, ali treći put je imao sasvim suprotan zahtev. Molio je sudiju: „Aman, pomažite da supruga ne ide u zatvor! Vidite da imamo troje male dece.

Šta ću ja da radim s decom kad je ona u zatvoru?! Pustite je, oprostite joj nekako“, zavapio je čovek s ulaza. Međutim, uprkos dobroj volji, nisu uspeli u tome da suprugu spasu od zatvora jer je već bila poslata na izdržavanje kazne i ostala je u zatvoru - zabeleženo je u spisima niškog suda.

U Prekršajnom sudu, Nišlije su zastupljene sa oko šest odsto. Činjenica je da kao izvršioci nasilja prednjače muškarci, ali ima i slučajeva da su žene te koje su nasilne. Prema sadašnjoj situaciji, Nišlije se ne mogu kvalifikovati kao nasilnici, niti kao učestali prekršioci.

- Činjenica je da su preventivne mere i kaznena politika dale rezultat i mi smo u prošloj i prvoj polovini ove godine imali manji broj prijava za prekršaje. Trenutno imamo 18.000 predmeta manje nego prošle godine. Tome je delomično doprinelo izdavanje prekršajnih naloga od komunalnih službi, ali Nišlije sve manje čine prekršaje, kako u saobraćaju, tako i u kršenju javnog reda i mira.

Kada je reč o statistici, prednjače kao i uvek prekršaji u vezi sa bezbednošću saobraćaja sa 60 odsto, i to zbog prolaženja na crveno svetlo, alkoholisanosti, vožnje bez dozvole i izrečene zabrane vozaču zbog ranijeg prekršaja, nevezivanja pojasa, korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje…

Policija je dosledna kada je reč o alkoholisanosti i sve vozače koji imaju više od 1,2 promila alkohola u krvi zadržava do istrežnjenja. Ali šta reći kada smo nedavno imali slučaj vozača koji je upravljao automobilom sa 3,5 promila alkohola u krvi, pa smo u takvim slučajevima i mi skloni izricanju strožih kazni - kaže za „Alo!“ Mišel Marković, predsednik niškog Prekršajnog suda.

U jeku turističke sezone, za prekršaje koje načine stranci u tranzitu izriču se uglavnom novčane kazne. To su sve češće čine naši gastarbajteri. Naime, mnoge Nišlije otvaraju firme u susednoj Bugarskoj i voze automobile sa njihovim tablicama. Nažalost, to nije dovoljno za upravljanje takvim autom u Srbiji. Mnogi su iznenađeni kada interveniše saobraćajna policija i privede ih sudiji za prekršaje. Tek tada saznaju da im za vožnju automobila sa stranim tablicama potrebno da imaju i prijavljeno prebivalište u inostranstvu.

U sudu ima predmeta koji se vuku godinama, pa zastare.

Trenutno 23 sudija rešava 8.000 predmeta, što je po jednom sudiji 350 predmeta, a normativ je 60 predmeta po sudiji da bi se radilo efikasno. Zbog toga Marković najavljuje prijem novih sudija, kao i nove prostorije za Prekršajni sud.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.