ZLOGLASNI VEHABIJA IZ SRBIJE USKORO NA SLOBODI? Pre sedam godina bio je SVETSKA VEST DANA! (VIDEO)
Mevlid Jašarević, Foto: Profimedia

OSUĐEN NA 15 GODINA

ZLOGLASNI VEHABIJA IZ SRBIJE USKORO NA SLOBODI? Pre sedam godina bio je SVETSKA VEST DANA! (VIDEO)

Jašarević je tog dana ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića

Objavljeno: 12:58h

Osuđeni terorista Mevlid Jašarević za šest meseci steći će zakonsko pravo da podnese zahtev za uslovni otpust, saznaje „Dnevni avaz“.

On je pravosnažno osuđen krajem 2012. na 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011.

Koliko je dobio

Jašarević je tog dana ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio u obezbeđenju Ambasade. Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna preinačena.

Ovaj nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, a do sada je već odslužio skoro sedam godina robije.

S odsluženih 7,5 godina, Zakon mu garantuje da može da traži otpust, što će, kako je potvrđeno, uskoro i zahtevati.

U prilog mu ide i, kako saznaje Avaz, dobro vladanje u zatvoru, a do sada, kako je rečeno, nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan.

- Svesni smo da je osuđen za terorizam, da je reč o teškom krivičnom delu, ali to ga ne sprečava da tražimo otpust. To je njegovo zakonsko pravo – kaže sagovornik Avaza, koji redovno posećuje Jašarevića u zatvoru i s njim održava kontakte.

Šta kaže Zakon

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, uslovni otpust predstavlja otpuštanje zatvorenika s izdržavanja kazne zatvora pre njenog isteka pod uslovima propisanim Krivičnim zakonom FBiH, s tim da se za vreme trajanja neizdržanog ostatka kazne zatvora nad njim može odrediti elektronski nadzor, a može se obavezati i na nastavak mera propisanih programom tretmana.

Zavisno od činjenice šta će Jašarević napisati u zahtevu, država takav zahtev mora da razmotri, ali je pitanje hoće li ga i prihvatiti.

Samo mali prekršaj vraća ga na robiju.

Ne druži se s vehabijama

Avaz dalje piše da Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je i napao Ambasadu SAD i ranio policajca.

Sagovornik tvrdi da obavlja verske dužnosti, ali da se više ne druži s pripadnicima vehabijske zajednice u BiH.

- Ima bradu, ali nije to velika, tzv. vehabijska kovrdžava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i crta. Najvažnije je da je sačuvao brak i porodicu. Žena ga s decom svaka dva meseca posećuje u Zenici – kaže sagovornik.

Bonus video

SALSA, VINO, PRIGANICE I SUVE SMOKVE: Čarobno leto uz mediteranske zvuke u Baošićima

(Espreso.co.rs/ Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.