OVO JE FOTKA KLANA KOJI JE UBIO ARKANA: Nekoliko godina kasnije, usledila je KRVAVA OSVETA! (FOTO)
Oni su ubili Arkana.., Foto: Printscreen

LEGENDE DEVEDESETIH

OVO JE FOTKA KLANA KOJI JE UBIO ARKANA: Nekoliko godina kasnije, usledila je KRVAVA OSVETA! (FOTO)

Sve je počelo oktobra 1990. kada je Beogradom kružila priča jedne devojke...

Objavljeno: 16:22h

Jedna od retkih fotografija na kojoj je ceo klan na okupu nastala je u vreme kada su momci na njoj, prema pričanjima upućenih u dešavanja na beogradskom asfaltu, činili jednu od najjačih ekipa u gradu.

Na njoj su Stojan Uskoković Skole, Slaviša Pavić Pirke, Dragan Nikolić Gagi, Mija Baškalović, Zoran Mihajlović..

foto: Printscreen/ Legende devedesetih

Skole i Gagi će, 10 godina kasnije biti upetljani u ubistvo Željka Ražnatovića Arkana. Skole, označen kao organizator ubistva komandanta Srpske dobrovoljačke garde ubijen je samo nekoliko meseci posle pucnjave u Interkontinentalu, dok je Gagi Nikolić jedini koji trenutno robija za to ubistvo.

Sve je počelo oktobra 1990. kada je Beogradom kružila priča jedne devojke da ju je maltretirao Nikolićev prijatelj Petar Milošević, koji je kasnije postao vođa bežanijskog klana, zajedno sa Goranom Mijatovićem Mitom.

Tom dečku iz "suparničke ekipe", kako je Gagi pričao, namestili su sačekušu: zapucali su na njih četvoricu i jednog od njih pogodili u glavu, a sam Milošević je pogođen u pancir i ruku. Utrčali su u kola i pobegli, a potom ušli u obližnji kafić "Feniks" i opet pucali.

Bila je to Gagijeva prva ozbiljna pucnjava, a momci sa kojima ju je izveo ostali su mu prijatelji i narednih godina, tih turbulentnih devedesetih.

Ona mnogo ozbiljnija pucnjava, koja je presudila da se ponovo otisne u inostranstvo dogodila se tri godine kasnije i zbog nje je Nikolić ponovo napustio Srbiju - ovoga puta sam. U njoj je ubijen njegov najbolji prijatelj Pirke, a evolveraški obračun tog avgustovskog dana 1993. bio je nezapamćen.

Bliski sa novobeogradskim gangom - "bežanijcima", Gagi i Pirke su sedeli u bašti fudbalskog restorana "FK Bežanija" sa kafanskom pevačicom. Uleteo je Goran Marjanović - Goksi Bombaš - i Pirketa izrešetao iz "kalašnjikova", dok je Gagi dobio dva metka u nogu.

Nikolić je od takvog života bio umoran. Obezbedio je papire za Grčku, tamo osnovao trgovinsku firmu i pustio da se preko njegovog imena, dela i reputacije u Beogradu sležu godine prašine.Sve do januara 2000. godine i ubistva Arkana u hotelu "Interkontinental" za šta je optužen bivši policajac Dobrosav Gavrić iz Loznice, a za saučesništvo Milan Đuričić Miki i njegov brat od tetke Dragan Nikolić Gagi, koji je posle trogodišnjeg bekstva uhapšen u Austriji i izručen našoj zemlji. Negirajući da je u vreme ubistva uopšte bio u "Interkontinentalu" (već u stanu sa suprugom), Gagi je objasnio da je odlučio da se skloni kada je čuo da su njegovi bliski prijatelji pohapšeni i okrivljeni za trostruko ubistvo. Zemlju je, kako je rekao, napustio po savetu i uz znanje nekih visokih funkcionera MUP-a Srbije.

Gagi je optuživan da je sarađivao sa DB- om, da je čak po nalogu službe i učestvovao u trostrukom ubistvu u "Interkontinentalu". Na to je rekao: "Ne radim ni za koga, a najmanje za Državnu bezbednost. Da radim za DB, ne bih se krio po svetu. Bio bih u Beogradu pod njihovom zaštitom. To je valjda logično. Radeta Markovića sam video jedino na televiziji. Da sam njegov čovek, valjda bih imao drugačiji tretman. Svi moji drugovi, poznanici, rekao bih, svi koji su se očešali o mene, hapšeni su i maltretirani. Brat mi je hapšen i otac. Pa zar bi se tako postupalo sa čovekom koji radi za službu, za državu? To su gluposti".

- Posle obračuna u holu (u kojem je Mateović upucao trostrukog ubicu Dobrosava Gavrića), video sam čoveka koji trči prema izlazu. Pucao sam i ranio ga, a mislim da je to bio Gagi - svedočio je Mateović davne 2004. godine. Na ovu izjavu ustao je Gagi Nikolić, koji je tražio veštačenje. Lekari su utvrdili da nije bio ranjen - kaže Gagi.

Nikolić se na presudu žalio sudu u Strazburu i očekuje da bude oslobođen, jer tvrdi da je osuđen bez ikakvih dokaza.

Mi nismo klan već ekipica

O svojoj ekipi i Arkanu je govorio: "Nismo mi nikakav klan. To su samo priče. Mi smo jedna ekipica... Nismo ničiji, ne radimo ni za koga, mi smo svoji. Znate, rat je rat, a ulica je ulica. Nečija iskustva iz rata za mene ništa ne znače. I još nešto. Možda ljudi hoće da budu uz mene zato što je, da kažem, druga strana mnogo njih zavila u crno. Ja poštujem sva velika imena. Pogotovo o pokojnicima ne želim ništa ružno da kažem. Naprotiv. Željko Ražnatović je bio jedini pravi kum koga je Beograd imao. Ali, nije ni on bio svetac".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.