NIJE STAVLJENA TAČKA NA SLUČAJ SMRTI BRISA TATONA! Postoji šansa da se sve presude PONOVO OBORE
Desetogodišnjica smrti Brisa Tatona, Foto: Profimedia

nova presuda

NIJE STAVLJENA TAČKA NA SLUČAJ SMRTI BRISA TATONA! Postoji šansa da se sve presude PONOVO OBORE

Novom presudom, kao i prethodnom, Puzigaća je osuđen na 12 godina zatvora za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu

Objavljeno:

Dva meseca uoči obeležavanja desete godišnjice od ubistva Brisa Tatona na Obilićevom vencu u Beogradu, Viši sud u Beogradu po treći put oglasio je krivim Dejana Puzigaću, poslednjeg okrivljenog u ovom postupku.

Novom presudom, kao i prethodnom, Puzigaća je osuđen na 12 godina zatvora za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu. Uprkos presudi, ova odluka nije konačna. Krajnji sud daje veće Apelacionog suda u Beogradu.

Naime, ova presuda je kao i prethodne prvostepena, te tužilaštvo i branioci Puzigaće imaju pravo na žalbu Apelacionom sudu. Samim tim, ona, pored toga što je može potvrditi ovaj sud, može biti preinačena, ali i ukinuta i suđenje vraćeno na početak u Viši sud.

foto: Profimedia

Upravo to dogodilo se sa presudom koja je Puzigaći izrečena prošle godine, a kojom je takođe bio osuđen na 12 godina. Kako kaže Slobodan Ružić, advokat porodice Taton, oni očekuju da će Apelacioni sud novu presudu potvrditi.

- Ova odluka Višeg suda je očekivana. Porodica je zadovoljna presudom. Sada očekujemo od Apelacionog suda da je potvrdi - kazao je Ružić.

Prema optužnici, a što je kasnije utvrđeno na glavnim pretresima učenicima u ubistvu Brisa Tatona 17. septembra 2009. godine, vođe navijačkih grupa "Grobari jug" - Ivan Grković, kao vođa grupe "Iridućibili", Đorđe Prelić i Ljubomir Marković, vođe grupe "Alkatraz" i N.N. lice, kao vođa grupe "Rebels", dogovorili su da organizovano pre utakmice FK Partizan - FK Tuluz pronađu navijače francuskog kluba i fizički ih napadnu.

Nakon toga oni pozivaju ostale navijače, te im saopštavaju svoj plan o napadu, na koji oni pristaju. Ubrzo potom se okupljaju u Terazijskom parku, gde okupljenim navijačima Dejan Puzigaća deli baklje i palice koje su prethodno nabavili.

Kako stoji u optužnici, nakon toga Grković, Prelić, Marković i Puzigaća u zajedničkoj komunikaciji nastavljaju da organizuju navijače, te im putem telefona saopštavaju da se francuski navijači nalaze na Obilićevom vencu u kafiću "Irish pab", te se u dogovoru dele na više grupa, kako bi ih iz različitih pravaca napali.

Oni se potom okupljaju oko kafića, stavljaju hirurške maske na lice, te svi zajedno držeći u rukama upaljene baklje, palice i druge čvrste predmete napadaju francuske navijače, udarajući ih nogama, rukama i drugim predmetima, lome inventar kafića, usled čega francuski navijači počinju da beže, a osuđeni sustižu Brisa Tatona u blizini stepeništa uz javnu garažu i počinju da ga udaraju, a onda ga namerno bacaju u prostor između stepeništa i garaže.

Bris Taton zadobio je tada povrede opasne po život. Uprkos borbi lekara da ga spasu, 11 dana od napada Bris Taton je preminuo u bolnici. Suđenje njegovim ubicama pratile su brojne kontroverze, pre svega što nikada nije utvrđeno ko je konkretno udario Tatona, a ko ga je gurnuo niz stepenice.

U ovom slučaju osuđeno je 12 navijača Partizana, a osim Prelića i Puzigaće svi učesnici ubistva su pušteni iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

Puzigaća je izručen iz Grčke u Srbiju 2016. godine nakon što je bio u bekstvu. Tokom skrivanja on se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava, pa se na suđenjima pojavljivao u monaškoj odori. On je u utorak osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog dela teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prelić je prethodnom presudom bio osuđen na 15 godina zatvora, međutim, zimus je novom pravosnažnom presudom njemu izrečena kazna zatvora od 10 godina.

Prelić je pet godina bio u bekstvu do hapšenja u Španiji, koja ga je izručila Srbiji 2014. godine. On je označen kao jedan od organizatora napada na francuske navijače.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.