KONAČNO PRESUDA ZA UBISTVO FEDORA! Četvorica bivših radnika obezbeđenja osuđeni na VIŠEGODIŠNJE KAZNE ZATVORA
Četvorica bivših radnika obezbeđenja osuđeni na VIŠEGODIŠNJE KAZNE ZATVORA, Foto: Damir Dervišagić

POSLE 6 GODINA

KONAČNO PRESUDA ZA UBISTVO FEDORA! Četvorica bivših radnika obezbeđenja osuđeni na VIŠEGODIŠNJE KAZNE ZATVORA

Ovo će biti druga prvostepena presuda

Objavljeno:

Četvorica bivših radnika obezbeđenja splava "Saund" osuđeni su danas prvostepenom presudom u Višem sudu nakon ponovljenog suđenja za ubistvo Fedora Frimermana (30) koje se dogodilo 25. jula 2013. godine.

Prvostepenom presudom Viši sud osudio je Denisa Pavlova (43) na 10 godina 6 meseci zatvora. Dušan Mihajlović osuđen je na 2 godine i 3 meseca, Negomir Urošević (29) na 8 godina i 4 meseca i Dušan Davidović (31) na 9 godina i 2 meseca.

Četvorica bivših radnika obezbeđenja splava optuženi su da su prebiili na smrt Fedora Frimermana ispred splava, a naneli teške povrede njegovim prijateljima.

Ovo će biti druga prvostepena presuda, pošto je prvu kojom su optuženi bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora u aprilu 2017. godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

Apelacioni sud je tada naložio da se otklone dileme da li je i koje krivično delo izvršeno sa direktnim ili eventualnim umišljajem ili sa svesnim ili nesvesnim nehatom, kao i zbog proupusta koji se tiču bezobzirnog nasilničkog ponašanja optuženih prema Frimermanu i njegovim prijateljima.

Ukinutom presudom optuženima je u aprilu 2016. godine Viši sud izrekao kazne od 27 meseci do 10 i po godina zbog krivičnog dela teške telesene povrede, iako ih je tužilaštvo teretilo za najteže krivično delo - teško ubistvo.

- Sud je prošao sve ispočetka i u celini i došao do istog rezultata. To ne treba da čudi, jer kao što se od tačke A do tačke B može stići na različite načine, ishodište je isto. Apelacioni sud ukidajući presudu nije pokazao dilemu, već se bavio time kako treba posmatrati činjenice u kontekstu krivičnog zakonika. Sve ono što smo čuli na ovom suđenju vodilo je istom rezultatu. Poslednju reč ima Apelacioni sud - rekao je sudija koji je bio na današnjem suđenju.

Viši sud je tada prekvalifikovao krivično delo teškog ubistva sa direktnim umišljajem - na teške telesne povrede sa smrtnom posledicom izvršeno sa svesnim nehatom, jer kako je naveo sudija u obrazloženju presude, nije dokazano da su optuženi imali umišljaj da izvrše krivično delo ubistvo, kao ni teško ubistvo.

Frimeman je nastradao dok je pokušavao da spreči sukob prijatelja i radnika obezbeđenja koji je izbio na splavu. Njegovi prijatelji M. M. i N. G. tada su zadobili teške povrede. Porodica pokojnog mladića ranije se pridružila krivičnom gonjenju optuženih i zbog pretrpljenog duševnog bola zatražila je odštetu.

(Espreso.co.rs /Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.