DA ČABU DERA NISU PUSTILI RANIJE IZ ZATVORA, MOJ BRAT BI BIO ŽIV! Ispovest brata ubijenog Nebojše o TOME KO JE KRIV
Čaba Der, Foto: Instagram/cabader80

bol ne prestaje

DA ČABU DERA NISU PUSTILI RANIJE IZ ZATVORA, MOJ BRAT BI BIO ŽIV! Ispovest brata ubijenog Nebojše o TOME KO JE KRIV

Likvidaciju su snimile kamere, a Der se u momentu izvršenja smejao

Objavljeno:

"Izgubio sam brata, zdravog i punog života, koji nema veze sa kriminalom. Epilog koji očekujem je da Čaba Der dobije zasluženu kaznu za ono to je učinio".

Ovako za "Blic" priča Slaviša Marković, brat Nebojše Markovića kojeg je 5. janaura ove godine ispred zgrade u beogradskom naselju Banovo brdo, dok je pakovao dečja kolica, ubio, kako se sumnja, Čaba Der.

Sa Slavišom razgovaramo nekoliko dana nakon što je češka ministarka pravde Marija Benešova odlučila da će ta zemlja izručiti Dera Mađarskoj zbog sumnje da je u toj zemlji ubio Lasla V. i pola godine koje će se uskoro navršiti kako je porodica Marković ostala bez Nebojše.

- Mora se tražiti šta je uzrok svega. Čaba Der je za ubistvo Branislava Jelačića u Novom Sadu osuđen na 15 godina, a amnestiran nakon manje od 13. Da nije prevremeno pušten, on tog 5. janaura ne bi ubio Nešu, već bi bio u zatvoru. Kako to objasniti sada roditeljima i njegovoj porodici? Zna se da se Der kretao po Srbiji, Holandija ga je tada već zvanično tražila zbog ubistva u toj zemlji. Čiji su to propusti? - pita Slaviša.

Čaba Der
Čaba Derfoto: Printscreen Instagram

Epilog koji očekuje je, dodaje, da ubica njegovog brata dobije zasluženu kaznu za krivična dela koje je počinio.

- Dok pričam o ovome, krenu mi lavine osećanja i sve to svakodnevno proživljavamo, to je velika tragedija. Tuga ostaje do kraja, ne prestaje i s time moramo da živimo. I on i Alen Cigler treba da dobiju kazne koje zaslužuju - dodaje Nebojšin brat.

Podsećanja radi, plaćeni ubica Čaba Der iz Čantavira je za nepune dve godine od izlaska iz zatvora, kako se sumnja, počinio tri likvidacije u tri evropske zemlje. Najpre je, kako se sumnja, Der ubio Hrvata Ivana Serdušića u Amsterdamu u julu prošle godine usred bela dana u jednom italijanskom restoranu, da bi potom od njegovog metka u Budimpešti stradao mađarski biznismen Laslo V. u septembru iste godine. Mađarski mediji preneli su da je Lasla ubica primorao da klekne na parkingu iza jednog tržnog centra, nakon čega mu je pucao u glavu.

Poslednji u nizu njegovih dela, kako se sumnja, jeste ubistvo Nebojše Markovića 5. januara na Banovom brdu u Beogradu. Likvidaciju su snimile kamere, a Der se u momentu izvršenja smejao. Posle zločina, odvezao se u "puntu" u kome ga je dovezao saučesnik Alen Cigler. Cigler je uhapšen nekoliko dana kasnije u rodnoj Subotici.

Zbog sumnje da je počinio ove likvidacije, za Derom su tragale Srbija, Holandija i Mađarska, a kako je "Blic" već pisao, Derov DNK zatražila je i španska policija kako bi ga uporedila sa materijalnim tragovima koji su ostali za napadačem koji je 2017. u Barse­loni prišao Nebojši Stojk­oviću i njegovom prijatelju Dejanu Jusufoviću. Napadač je izvukao oružje i pucao u Stojkovića, kojeg je teško ranio pog­odivši ga sa tri metka.

foto: MUP Mađarska

Der je uhapšen 1. marta u hotelu "Amadeus" u Pragu, a kod njega su pronađeni falsifikovani dokumenti, dva pištolja, prigušivač i municija, kao i oprema za maskiranje - perika i naočare. Od tada se nalazi u pritvoru u ovom gradu, a u dva navrata dovođen je u sud radi razmatranja zahteva za izručenje tri države.

Der se, kako su zabeležile kamere reportera čeških medija, smejao u kamere i bio vidno rapsoložen dok su ga maskirani policajci sprovodili u sudnicu. On je čak okupljenima u sudu i rekao "Volim Češku!". Češki mediji preneli su da kada su u sudu pitali zašto je ubijao, on je odgovorio: "Za pare!"

Srbija čeka odluku o predmetu

Nakon odluke češke ministarke prave da će Čaba Der biti izručen Mađarskoj, iz Ministarstva pravde kažu da za sada nisu zvanično obavešteni o ovoj odluci. Kada pravosudni organi naše zemlje budu obavešteni, na sudu je da odluči šta će uraditi sa predmetom zbog kojeg je Srbija tražila izručenje Dera.

- Na nadležnom sudu je da odluči da li će predmet zbog kojeg je Dera tražila Srbija biti ustupljen Mađarskoj ili će mu se u našoj zemlji suditi u odsustvu - kažu iz MP.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.