OVAKO SE LEGIJA PREDAO: Putovao kao Hrvat Vlada, kad su ga uhapsili NIKO GA NIJE PREPOZNAO (VIDEO)
Putovao kao Hrvat Vlada, Foto: Youtube/ Printscreen

LEGENDE DEVEDESETIH

OVAKO SE LEGIJA PREDAO: Putovao kao Hrvat Vlada, kad su ga uhapsili NIKO GA NIJE PREPOZNAO (VIDEO)

O Legijinom skrivanju ali i predaji policiji ispričane su mnoge "urbane legende"

Objavljeno: 13:43h

Milorad Luković Legija, bivši komandant Jedinica za specijalne operacije (JSO) i prvooptuženi za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića, predao se beogradskoj policiji nakon 14 meseci skrivanja, na današnji dan, pre 13 godina.

foto: Profimedia

Za organizovanje ubistva premijera Luković je osuđen na 40 godina zatvora, a na istu kaznu osuđen je i neposredni izvršilac ubistva, bivši Lukovićev zamenik Zvezdan Jovanović.

O Legijinom skrivanju ali i predaji policiji ispričane su mnoge "urbane legende". Evo nekih od njih:

Putovao pod lažnim pasošem!

Potera za njim trajala je mesecima, i vodila je i do lažnog pasoša, tj putovnice Hrvatske, pa kako je tada obaveštavala Vlada, on se krio iza identiteta Vlada Vukomanovića.

foto: Youtube printscreen

Javnosti je inače malo poznato da je Legiji dodeljen diplomatski pasoš Srbije.

Neprepoznatljiv

Legija se predao u noći, 2.maja, tako što je došao do žandarma koji su čuvali njegovu kuću. Jedan detalj zapao je za oko žandarmima koji su bili svedoci ove predaje.

Legijin izgled ih je zapanjio. Čak i oni koji su ga znali slažu se u jednom: - Da smo ga videli na ulici, ne bismo ga prepoznali. Kosa mu je bila do pola leđa, a brada do grudi.

U MUP Srbije ubrzo je, međutim, na zahtev Ulemeka, dovedena frizerka, koja ga je ošišala i skratila bradu. Kasnije se obrijao, pričali su svedoci za Novosti.

Predao se zbog žene

Zanimljivo je da je Milorad Ulemek Legija za dlaku izbegao hapšenje nekoliko meseci nakon što je za njim raspisana poternica za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Naime, Legija je Aleksandri Ivanović poslao buket cveća u bolnicu kad se porodila. Navodno, i odluku o predaji policiji maja 2004. godine Legija je doneo jer se pre toga posvađao sa Aleksandrom, a onda u besu izleteo iz kuće, preneo je Alo.

foto: Zorana Jevtić

Novinar napadnut

Reporter b92, čuveni Mašan Lekić, snimao je tada hapšenje Legije na 250 metara od kuće Ulemeka, ali je tada napadnut od strane "obezbeđenja" i polomljena mu je kamera.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.