SRBIN IZVOZIO OTROVNI SOK OD JABUKA U EU! Policija je na nogama, UHASILI SU VEĆ OSMORO
Koncetrovani sok od otrovnih jabuka, namenjen tržištu džemova i marmelada u Evropskoj uniji, proizveden je u Srbiji, odakle se lažno izvozio kao organski, Foto: ITALIJANSKA POLICIJA / SCREENSHOT

Srbija odbila da sarađuje

SRBIN IZVOZIO OTROVNI SOK OD JABUKA U EU! Policija je na nogama, UHASILI SU VEĆ OSMORO

On je, kako pišu italijanski mediji, tesno sarađivao sa dvojicom Italijana koji su mu izdavali lažne sertifikate

Objavljeno:

Velika međunarodna prevara u trgovini organskim proizvodima, u kojoj je učestvovala i jedna srpska firma, otrkivena je u Italiji, zbog čega je iza rešetaka završilo osam osoba. Zaplenjena je imovina u vrednosti od 6,5 miliona evra i proizvodi u vrednosti od 4,8 miliona evra. Italijanske vlasti sada tragaju za još jednim Srbinom.

Koncetrovani sok od otrovnih jabuka, namenjen tržištu džemova i marmelada u Evropskoj uniji, proizveden je u Srbiji, odakle se lažno izvozio kao organski. Sok je sadržao otrvne i štetne materije, a u nekim slučajevima i visoku koncentraciju patogena. Prevaru je otkrilo tužilaštvo u Pizi, koje je navelo da su na čelu organizovane prevarantske grupe bila dvojica preduzetnika iz tog grada, koji u svom vlasništvu imaju i jedan fudbalski klub.

Italijanski mediji navode da je jedan od članova grupe i Srbin, vlasnik kompanije "Perfect fruits" koja koncentrat soka proizvodi u našoj zemlji. On je, kako pišu italijanski mediji, tesno sarađivao sa dvojicom Italijana koji su mu izdavali lažne sertifikate kako bi proizvod plasirao na tržište EU.

Inspektori tamošnjem minisarstva za poljoprivredu presreli su tovar sa 30 tona koncetrata i analizom uzoraka utvrđeno je da sadrži otrovni i veoma opasni patulin. Prisutnost ovih toksičnih čestica je, umesto dozvoljenih 50 mikrograma po kilogramu bila neverovatnih 7.000 po kiligramu!

"Srbija odbila da sarađuje"

Italijanski mediji preneli su da Srbin, vlasnik firme koja se paradoksalno zove "Perfect fruits" a koje je izvozila opasni koncentrat, do sada nije uhapšen samo zato što su srpske vlasti odbile da sarađuju. Nalog za pritvaranje navodno nije sproveden od strane Srbije, zbog čega se tvorac otrovnog koncentrata i dalje nalazi na slobodi.

Pretragom na sajtu Agencije privrednih registra moguće je naći samo jednu firmu sa tim imenom koja se nalazi u beogradskoj opštini Rakovica i osnovana je 2015. godine, a glavna delatnost kojom se bavi upravo je trgovina voćem i povrćem na veliko. Njen status je aktivan, a kao odgovorno lice naveden je izvesni Aleksandar Ramović sa kojim je "Blic" stupio u kontakt.

Ramović je potvrdio da se njegova firma bavi izvozom organskog soka od jabuke, da imaju saradnju i sa italijanskim tržištem, ali je negirao da se njegova firma našla u centru skandala sa nedozvoljenim otrovima i lažnim sertifikatima.

(Espreso.co.rs/ilfattoquotidiano.it )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.