SVI SE PITAJU KAKO JE LEGIJA OSLOBOĐEN OPTUŽBI? Šta leži iza presude JSO? TO SEŽE IZ DOBA ĐINĐIĆA
Milorad Ulemek Legija, Foto: Profimedia

DETALJI

SVI SE PITAJU KAKO JE LEGIJA OSLOBOĐEN OPTUŽBI? Šta leži iza presude JSO? TO SEŽE IZ DOBA ĐINĐIĆA

Završeno suđenje pripadnicima JSO

Objavljeno: 26.06.2019. 10:12h
  • 59

Pravosnažnim oslobađanjem pripadnika JSO za oružanu pobunu iz novembra 2001. godine okončan je poslednji postupak protiv pripadnika Jedinice a istovremeno je postavljeno i opasno pitanje: kada tačno odred pod oružjem preti ustavnom poretku a kada “samo protestuje”?

Ono što je prošlog leta Specijalni sud najavio svojom prvostepenom presudom, Apelacioni je potvrdio sredinom ovog meseca: Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Mićo Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić nisu krivi za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije iz jeseni 2001. godine. Ovim je, ujedno, okončana i pravosudna priča o JSO, s obzirom da su svi (poznati) zločini jedinice procesuirani, prenose beogradski mediji. 

 

Presuda

Apelacioni sud se u ključnim interpretacijama incidenta iz 2001. godine složio sa Specijalnim sudom. Oslobađajuća presuda bazira se na nekoliko odlučujućih činjenica. Najpre, u obrazloženju se navodi da su izjave svedoka opovrgle tvrdnju tužilaštva da je Legija faktički upravljao Jedinicom, da je naredio njeno okupljanje ispred Sava centra, i na koncu povlačenje u centar u Kuli. Svi okrivljeni su potvrdili da je to uradio zvanični komandant JSO Duško Maričić Gumar. Sud je zatim ocenio da - iako su pripadnici JSO pred Gazelu izašli sa dugim cevima, u uniformama i sa “hamerima” - nije bilo očigledno da su spremni da to oružje i opremu upotrebe. Takođe, u presudi se kaže da zahtevi Jedinice - smena ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića i odbijanje saradnje sa Haškim tribunalom - nisu uslišeni. Kao “krunski” dokaz navodi se to što protiv JSO Vlada Srbije nakon okončanja “protesta” nije preduzimala nikakve mere.

- Najodlučnija je činjenica da Vlada nije proglasila vanredno stanje, što bi, ukoliko je u pitanju oružana pobuna, bio logičan sled stvari, kao i da službe bezbednosti nisu stavljene u borbenu gotovost - navodi se u obrazloženju presude.

Pozadina

Sud nije uzeo u obzir kompleksnu političku situaciju u Srbiji u tom trenutku. Sam premijer Đinđić - koji će nepunih godinu i po dana kasnije biti ubijen od strane jednog od ključnih pripadnika Jedinice koji je i učestvovao u “protestu” - u intervjuima nakon okončanja krize, otvoreno je govorio:

- Tačno je, mogli su da odrade i nešto žešće. Naravno da nisu pod kontrolom. Tu nema nikakvog spora. Tačno je da je to bila situacija na ivici - rekao je Đinđić u intervjuu za “PG Mrežu” krajem 2001. godine. Njegovi pokušaji da minimizira taj događaj bili su - i tada je to bilo očigledno - deo političkog manevra, a ne izostanka realne opasnosti. Istovremeno, drugi najvažniji politički akter u zemlji, predsednik SRJ Vojislav Koštunica (pod čijom je ingerencijom i vojska koja je mogla da uguši oružanu pobunu) ovako je komentarisao “protest”:

- Znate, radi se o ljudima koji po meni nisu, sem možda kada je reč o funkcionisanju saobraćaja, ni na koji način ugrozili bezbednost zemlje. Posao koji oni obavljaju jeste takav, a neko od njih je i rekao, da nemaju druge uniforme od onih koji imaju. Oni su se pojavili u onome što je njihova radna i svakodnevna odeća. Znači, recimo, protestuju lekari oni izađu u belim mantilima, protestuju pripadnici JSO oni izađu u svojoj opremi i svojim vozilima - rekao je Koštunica.

ZA ŠTA JE JSO ODGOVARAO?

Pripadnici Jedinice učestvovali su u ubistvu na Ibarskoj magistrali i pokušaju ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

JSO stoji iza otmice i likvidacije Ivana Stambolića na Fruškoj gori.

Pripadnici Jedinice za specijalne operacije učestvovali su u organizaciji i atentatu na premijera Zorana Đinđića.

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media