KO JE UBIO NOVINARA MILANA PANTIĆA? Ovo pitanje i danas je BEZ ODGOVORA
Milan Pantić, Foto: Kurir.rs / Privatni arhiv

TRAGEDIJA

KO JE UBIO NOVINARA MILANA PANTIĆA? Ovo pitanje i danas je BEZ ODGOVORA

Pantić je ubijen u hodniku ispred svoga stana, u ulici Branka Radičevića, 11. juna 2001. Njegov ubica još nije otkriven

Objavljeno: 11.06.2019. 13:08h

Rodbina, prijatelji, novinari Pomoravskog okruga i Srbije danas obeležavaju 18 godina od ubistva dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića.

Pantić je ubijen u hodniku ispred svoga stana, u ulici Branka Radičevića, 11. juna 2001. Njegov ubica još nije otkriven.

Komemoracija je počela polaganjem cveća i paljenjem sveća u 11 sati na Gradskom groblju u Jagodini i na spomen ploču na mestu ubistva na kojoj piše: "Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti, ali njegovo delo i istinu ne" - u potpisu "Milanove kolege - novinari Srbije".

Cveće će biti položeno i kod bistu Pantića na Trgu koji nosi njegovo ime, nedaleko od zgrade gde je ubijen.

 

Narodnoj biblioteci u Jagodini biće uručena tradicionalna "Nagrada za novinarsku hrabrost - Milan Pantić", a dobitnik je ove godine, američki novinar i suosnivač onlajin magazina "Intersept" Džeremi Skejhil.

Skejhil je u aprilu, na Konferenciji "Kraj nekažnjivosti za zločine protiv novinara" u Beogradu, uputio izvinjenje porodicama nastradalih tokom bombardovanja zgrade RTS, u agresiji NATO.

Nagrada se sastoji od unikatne diplome i novčanog iznosa od 100.000 dinara, a ustanovljena je u znak sećanja na pokojnog Pantića.

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovu kod Rekovca, novinarsku karijeru je započeo u nedeljnim novinama "Novi put" iz Jagodine.

Njegovo ime je upisano 3.maja 2002. godine na spomenik u Vašingtonu SAD, na 1.395.mestu, uz imena novinara sveta koji su od 1812. godine izgubili život na zadatku, a njegova slika i biografija i slika i biografija Slavka Ćuruvije nalaze se u muzeju novinarstva "Newseumu" u glavnom gradu SAD.

 

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media