U OVOM LUKSUZNOM ZATVORU  ČUVAJU ARKANOVOG UBICU: Sve o čuvenom Helderstromu!
Ilustracija, Foto: Epa/Drago Vejnović, Google street view

unutar njegovog suđenja

U OVOM LUKSUZNOM ZATVORU ČUVAJU ARKANOVOG UBICU: Sve o čuvenom Helderstromu!

Lagodni život u zatvoru za posebno važne kriminalce nikako ne želi zameniti ležanjem u nekom balkanskom zatvoru

Objavljeno: 03.06.2019. 12:26h
  • 8

Dobrosav Gabrić, osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, još uvek se bori protiv izručenja Srbiji gde ga čeka sigurni zatvor, a on tvrdi da ga čeka još sigurnija smrt.

Trenutno se vodi proces u Južnoafričkoj Republici gde će sud u Cape Townu odlučiti kada će ga izručiti iz države gde se skrivao godinama. Prošle nedelje je odloženo pripremno ročište, a novo je zakazano za 19. jul.

Odluku o mogućem izručenju čeka u jednoj od lepo uređenih, tipskih, kuća u zatvoru Helderstrom nekih 120 kilometara od Cape Towna. Osim ćelije od 11 kvadrata, piše Kurir.rs, Gavrić može koristiti restoran, bar, knjižnicu, a na raspolaganju su mu i igraonica i teretana. Budući da se zatvorski kompleks nalazi na jednom brdu, u većinski poljoprivrednom kraju, pa može uživati u blagoj mediteranskoj klimi i maslinama. Podsetimo kako je Gavriću, koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog Arkanovog ubistva, odbijen zahtev za dobijanje azila u Južnoafričkoj Republici.

Ustavni sud u Cape Townu odlučio je da Gavrić ne može dobiti status izbeglice jer je u Srbiji osuđen za teško ubistvo, koje nije politički motivisano. Gavrić je naime u strahu da će ga po povratku u Srbiju ubiti Arkanovi ljudi i ima još mogućnosti za ostanak u JAR-u, gde je pre par meseci ubijen njegov advokat. Gavrić je najavio da će tražiti reviziju odluke Ustavnog suda, što će mu kupiti još malo vremena u Južnoafričkoj republici. Prvi put je status izbeglice zatražio 2012. godine.

Prema pisanju južnoafričkih medija, Gavrić je od 2007. godine živeo u luksuznom stanu na obali mora u Cape Townu. Navodno je sa suprugom i njihovim dvema ćerkama živeo kod pristaništa za jahte u sklopu projekta V&A Waterfront. Sve do septembra prošle godine je Gavrić tražio azil zbog, prema njegovim rečima, činjenice da je osuđen u politički motivisanom procesu. Sudija ustavnog suda JAR-a Leona Theron odbila je njegov zahtev za azilom i čini se da je samo pitanje vremena kad će ga napokon poslati na odsluženje 35-godišnje zatvorske kazne u Srbiji. Južnoafrički Sunday Times objavio je i kako je Gavrić, koristeći lažni identitet, koristeći bosanski pasoš ušao u Ekvador 2006. godine.

Odatle je ušao u JAR preko turističke vize, pa je njegova supruga dobila poslovnu vizu i otvorili su restoran u Johannesburgu. Iste godine je pokrenuo kompaniju za uvoz i izvoz, a i sklopio je prijateljstvo s ranije spomenutim Beekom. Gavriću je dodatni problem stvorila i činjenica da je svojevremeno radio za srpsku obaveštajnu službu.

"Bojim se za svoj život jer je Arkan bio zapovednik bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i ima jaku vojsku sledbenika, koji nisu tolerantni", izjavio je Gavrić jednom prilikom.

Pre nego što je pobegao iz Srbije, Gavrić je negirao svoju upletenost u Arkanovo ubistvo. Arkanova udovica, Svetlana Ražnatović Ceca, obratila se Gavriću tokom jednog svedočenja: "Sedeo si pognute glave, okrenut licem ka izlazu, lepo sam te videla preko Željkovog ramena".

"Ponoviću to sto puta! Apsolutno sam sigurna. Izdajniče, znaš li koga si ti izdao, koga si ubio? Smradu, đubre!", vikala je pevačica i pljunula na Gavrića. Srpsko pravosuđe zaključilo je da su naručitelji odabrali Gavrića za ubistvo Arkana jer je bio izuzetno spretan, vešt u baratanju oružjem, a bio je i u dobroj fizičkoj kondiciji.

Prvobitni plan ubica bio je da Arkanu ponude da kupi Audi A8 i to ispod tržišne cene. Nakon toga su ga trebali namamiti da isproba automobil, a potom ga u tom istom automobilu ubiti.

Posao je bio gotovo pred sklapanjem, Arkan je došao do vrata hotela gde se trebao dogovoriti s 'prodavcima', ali mu je nešto bilo sumnjivo pa je odustao od Audija. Onda se prešlo na "plan B". Gavrić je 15. januara 2000. godine nešto iza 17 sati za svega desetak sekundi uspeo da Arkanu ispali tri metka u potiljak iz pištolja "CZ 99", a onda sa četiri metka u glavu i grudi da likvidira Mandića i Garića sa dva metka u leđa. On je nakon trostrukog ubistva potrčao prema izlazu hotela, ali ga je nadomak izlaza iz hotela, neočekivano, dočekao metak Zvonka Mateovića, koji je bio obezbeđenje Arkanovoj ženi, pevačici Svetlani Ražnatović Ceci.

Policajac iz Trbušnice je u opštem metežu puzao na laktovima i uspeo da se izvuče iz hotela, odakle je njega, Gagija i Mikija Golfom do bazena "11. april" u Novom Beogradu odvezao Zoran Nikolić Pegla. Gavrić je, pogođen u bok između dve ploče pancirke koju je nosio, iste večeri zbrinut u privatnoj klinici u Loznici.

Proces za ubistvo Ražnatovića ponovljen je nekoliko puta pred Višim sudom u Beogradu, a Gavrić, kasnije osuđen na 35 godina zatvora, pušten je iz pritvora 2006. godine i od tada je nedostupan srpskom pravosuđu.
 

(Espreso.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media