SIGURICA ŠVERC! 700 migranata pokušalo je da uđe u Srbiju NA ISTI NAČIN (FOTO)
700 migranata pokušalo je da uđe u Srbiju NA ISTI NAČIN, Foto: CARINA INFO

na putu ka evropi

SIGURICA ŠVERC! 700 migranata pokušalo je da uđe u Srbiju NA ISTI NAČIN (FOTO)

Jedan od ekstremnih primera dogodio se na prelazu Batrovci kada su carinici primetili migranta koji je graničnu liniju pokušao da pređe zakačen za krov ogromnog šlepera!

Objavljeno: 15:14h

Kako se Srbija nalazi na migrantskoj ruti i na njihovom putu do zemalja Zapadne Evrope, carinski službenici su gotovo svakodnevno suočeni sa brojnim pokušajima ovih ljudi da se u tovarima kamiona ilegalno prebace preko granice. Samo za prvih pet meseci ove godine u tom pokušaju osujećeno je više od 700 osoba, a najveći broj slučajeva zabeležen je na prelazu Horgoš – čak 229.

foto: CARINA INFO

Carinicima na graničnim prelazima koji su na putu ka Zapadnoj Evropi susret sa „slepim putnicima“ je gotovo svakodnevna pojava, ali su 30. maja dva takva slučaja zabeležena i na prelazu Srpska Crnja ka Rumuniji, gde to nije uobičajeno.

Tada su u dva domaća kamiona kojima je transportovana roba ka Rusiji otkrivena četvorica državljana Bangladeša: dvojica u tovaru limova i aluminijumske trake i još dvojica među zatvaračima.

Verovatno ne postoji tovar u kome carinici nisu pronalazili sakrivene migrante: od bele tehnike, tekstila, auto-delova i guma, kanta za smeće, lakova za nokte i ruževa za usne, pa do tovara kukuruza, džakova đubriva, a pokušavali su da se sakriju i u kazanima za rakiju i muljačama za grožđe. Na prelazu Šid su tako 30. maja pronađena trojica Avganistanaca u tovaru kikirikija sa susamom koji je prevožen šleperom bosanskohercegovačkih registracija iz Grčke ka Sloveniji.

foto: CARINA INFO

Istoga dana na tom prelazu otkriven je ilegalni putnik iz Avganistana u kamionu natovarenom metalnim kutijama i garderobom za italijansko tržište, a dan ranije „slepi putnici“ iz Avganistana su otkriveni plastičnom ambalažom, kao i u tovaru drvenih kreveta.

foto: CARINA INFO

Na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci od velike pomoći carinicima je skener uređaj, koji registruje ljudske siluete ne samo u prikolicama nego i ispod kamiona. U takav, po život opasan poduhvat, upustio se 12. maja jedan Avganistanac, šćućuren na rezervnom točku ispod šasije kamiona koji je transportovao staklenu ambalažu iz Bugarske ka Italiji. Podsetimo, tokom maja sprečeno je više od 120 migranata da ilegalno pređe granicu, a dva najupečatljivija slučaja otkrivena su na prelazima Batrovci i Horgoš.

foto: CARINA INFO

Slučaj dosad neviđen na Batrovcima zabeležen je 19. maja, kada su carinici otkrili devet migranata u skučenom prostoru duplog dna auto-prikolice koju je grčki državljanin zajedno sa automobilom prevozio iz Bugarske ka Nemačkoj. Još jedan dramatičan pokušaj ilegalnog prelaska granice sprečen je na Horgošu 23. maja. Tada je snimak sa skenera pokazao ljudske siluete u podu kamiona austrijskih registracija koji se prazan vraćao iz Srbije. Trojica Avganistanaca nisu bila svesna toga da ih putovanje na takvom mestu zbog nedostatka vazduha može koštati života.

Jedan od ekstremnih primera dogodio se na prelazu Batrovci kada su carinici primetili migranta koji je graničnu liniju pokušao da pređe zakačen za krov ogromnog šlepera!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.