OPET SE IZVUKAO! Ponovo odloženo suđenje Jutki (FOTO)
Milutin Jeličić Jutka, Foto: Espreso.co.rs

suđenje na odloženo

OPET SE IZVUKAO! Ponovo odloženo suđenje Jutki (FOTO)

Suđenje Milutinu Jeličiću Jutki je ponovo odloženo

Objavljeno: 22:42h
Milica Božinović

Danas se nastavilo suđenje donedavnom predsedniku opštine Brus, Milutinu Jeličiću Jutki.

Protiv dugogodišnjeg predsednika Opštine Brus čak sedam žena je podnelo krivične prijave za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja.

Optužnica je podignuta samo u slučaju Marije Lukić, koja je dve godine radila kao njegova sekretarica.

Prethodno ročište je odloženo, jer se Jeličićeva advokatica nije pojavila. Ona je tog jutra obavestila sud u Brusu da na pretresu neće moći da prisustvuje, jer je u isto vreme ima zakazano suđenje u Višem sudu u Nišu. Jeličić je tada izjavio da bez prisustva svog pravnog zastupnika ne želi da se izjašnjava.

Podsetimo, Jeličić je Lukićevoj između ostalog, za dve godine posalo oko 15.000 neprimerenih poruka, koje je ona plasirala u javnost. Danas su se na sudu pojavili svedoci, medju kojima i ostale žene koje je Jeličić seksualno uznemiravao. Za krivično delo za koje se tereti Jeličiću zaprećena je kazna do tri godine zatvora.

Podrška Mariji Lukić ispred suda u Brusu
Podrška Mariji Lukić ispred suda u Brusu foto: Espreso.co.rs

Sva aktuelna dešavanja sa ovog suđenja mogli ste pratite u našem lajv blogu:

- Pošto sudija nije zaštitio dostojanstvo svedokinje, na pola je prekinuo njeno ispitivanje, smatrao sam da on ne može da ovaj postupak dovede do kraja, iako mislim da je častan čovek. Ovo ima karakter političkog suđenja, ruši ugled pravosuđa. Ovaj predmet mora da se izmesti iz Brusa, da se dodeli nekom drugom gradu, gde će drugi oštećeni imati šta da kažu o Jeličiću - rekao je Borović novinarima nakon glavnog pretresa.

foto: Espreso.co.rs

Pravni zastupnik Milutina Jeličića Jutke, Zora Dobričanin Nikodinović se zahvalila Boroviću i rekla da je on doprineo odugovlačenju postupka, te da je ovom predmetu rok zastarevanja vrlo kratak, što kako je navela ide u prilog Jeličiću.

Zora Dobričanin
Zora Dobričanin foto: Filip Plavčić

- Ovo je politički proces, moj klijent je žrtva nekih političkih igrica - tvrdi Dobričanin

Sud je inače odbio predlog odbrane da se izuzme sudija Tipsarević i pretres je nastavljen. Pozvana je da svedoči Daniela Vukajlović čije je svedočenje prekinuto nekoliko puta, upadima advokata odbrane, dok je svedokinja odgovarala na pitanja branioca oštećene. Advokati odbrane naveli su da pitanja nemaju veze s postupkom o kome je reč na glavnom pretresu, te zbog toga tražili da se ispitivanje prekine.

Jeličić i Borović su na kratko došli u verbalni sukob tokom pretresa, a Jeličić mu je rekao: “Koga sam ja napadao, sram te bilo, đubre”.

Sudija je nakon galame i prepucavanja branioca i oštećene i odbrane, odlučio da se suđenje odloži. Borović je tražio izuzeće postupajućeg sudije i predsednice suda, ali je znao da kao branioc oštećene na to nema pravo, međutim, kako je izjavio medijima, to je uradio ne bi li tužilac tražio izuzeće pomenutih, ali, tužilac je tu odluku prepustio sudu.

Inače, Borivoje Borović, branilac Marije Lukić, tražio je da se postupak protiv Jeličića izmesti van Brusa, zbog, kako je naveo, očigledne opstrukcije suda.

Borivoje Borović i Marija Lukić
Borivoje Borović i Marija Lukić foto: Espreso.co.rs

Borović je takođe naveo da je predsednica suda Ljiljana Stanković pristrasna jer je njen suprug veoma blizak Jeličiću.

14:30 - Suđenje je ponovo odloženo. Termin narednog glavnog pretresa za sad nije poznat.

12.23 - Dok svi čekaju da se pauza od pola sata završi, ispred su i dalje brojne parole.

foto: Filip Plavčić

Inače, Jutkini branioci tražili su da se svedok oštećene, Snežane Bojić najpre veštači, pa tek onda da svedoči, jer kako su rekli, traže njeno neuropsihijatrisko vestačenje, jer po njima nije uračunljiva zbog toga što je u emisiji "Život priča" izjavila da je primala terapiju i pila lekove. Sudija Tipsarević je to odbio.

Zahtev odbrane je nakon pauze od sat i dvadeset minuta odbio predsednik suda sa obrazloženjem da je zahtev ustvari primedba odbrane na upravljanje postupkom.

12. 21 - Jutka u u hodniku suda šapuće sa svojim advokatom, Zorom Dobričanin Nikodinović.

foto: Filip Plavčić

12: 20 - Jutka je izašao iz suda, pozdravljajući svoje pristalice

foto: Filip Plavčić

12:15 - Suđenje je odloženo za pola sata jer je Zora Dobričanin Nikodinović, punomoćnik odbrane tražila izuzeće sudije Mladena Tipsarevića, rekavši da je pristrasan, te da je već osudio Jeličića, kada je rekao da će odbrana imati prava na žalbu.

Izuzeće sudije je tražila nakon rasprave oko toga, na koje se okolnosti saslušavaju svedoci koje je predložio punomoćnik oštećene i sudijinog upućivanja odbrane da svoje primedbe iznesu u žalbi.

Izjave medijima dali su i advokati oštećene i odbrane.

11:03 - Dok se svedoci i novinari nalaze ispred sudnice, ispred je pravi cirkus. U sudnicu su pozvani svedoci i optuženi, kao i njihovi pravni zastupnici. Na suđenju je i Jeličićeva supruga Ljiljana i njegov sin Stefan.

11:02 - Tu je i Marija Lukić, ali i Jeličićeva žrtva Snežana Bojić sa ocem.

foto: Espreso

10:55 - Stigao je Jutka. Kada je prilazio zgradi suda, narod je počeo da skandira. Iz mase se čuje "Pravda za Jutku", a ljudi nose i majice sa tom parolom.

Kako ga je dočekala njegova podrška, pogledajte u video snimku ispod:

10: 45 - Okupljanje ispred suda u Brusu je počelo. Atmosfera podseća na demonstracije, ispred suda su doboši i transparenti.

1 / 4 Foto: Filip Plavčić

Kako je bilo na prethodnom suđenju, pročitajte ispod:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.