BOMBAMA SU ZASULI DECU, ŽENE I STARE! NATO je ubio 87 ljudi, među njima 10 TEK ROĐENIH BEBA! (VIDEO)
NATO je ubio 87 ljudi, među njim 10 TEK ROĐENIH BEBA!, Foto: Printscreen

14. maj 199. godine

BOMBAMA SU ZASULI DECU, ŽENE I STARE! NATO je ubio 87 ljudi, među njima 10 TEK ROĐENIH BEBA! (VIDEO)

Konačan broj nastradalih nikada nije utvrđen jer je izvestan broj tela potpuno raznesen silinom eksplozike.

Objavljeno: 15:07h

Na magistralnom putu Prizren – Suva Reka, kod sela Koriša, NATO avijacija je na današnj dan, 14. maja 1999. godine bombardovala kolonu albanskih izbeglica.

U tri navrata agresor je na kolonu žena, dece i staraca izbacio najmanje osam termovizuelnih i kasetnih bombi. Gađani i Niš, Kragujevac, Toplica i Raška.

Konvoj od oko 600 albanskih izbeglica, koje su zanoćile pod vedrim nebom vraćajući se na traktorima iz Koriških šuma gde su se krili od NATO bombardovanja, avioni alijanse prvo su napali oko ponoći, zatim desetak minuta kasnije i ponovo 50 minuta posle ponoći.

U napadu je poginulo 87 civila među kojima je bilo deset tek rođenih beba i 26 dece uzrasta do 15 godina.

Preko 80 izbeglica je teže ili lakše povređeno. Konačan broj nastradalih nikada nije utvrđen jer je izvestan broj tela potpuno raznesen silinom eksplozike.

Termovizuelne bombe razvijaju veoma visoku temperaturu, i do 2.000 stepeni. Kamp je bukvalno spržen a ljudi u njemu su živi goreli. Inače, u ovom delu metohijske kotline, desetak kilometara unaokolo izbegličkog kampa, nije bilo ni jednog policijskog ili vojnog objekta.

Ponovo je bombardovana kasarna "Milan Blagojević". Dva lica su povređena, oštećen je centar za obaveštavanje. Pričinjena je velika materijalna šteta.

NATO je ponovo bombardovao Niš i okolinu. Na delovima kontejnera kasetnih bombi koji su pronađeni u Nišu na engleskom je ispisano "Da li još želite da budete Srbi" i "Trčite brže".

Agresor je u Kruševcu gađao kompaniju "Trajal korporacija". Jedan projektil je pao u selo Kaonik i prouzrokovao veliku materijalnu štetu.

Sa četiri projektila gađani su drumski i železnički most u selu Podina kod Žitorađe. U tri navrata su gađani mostovi na ušću Kosanice u Toplicu i u selu Visoka kod Kuršumlije.

Bio je to deseti napad na ta dva mosta, a atar opštine je 36 puta bio izložen dejstvu neprijateljske avijacije od početka bombardovanja SRJ.

Na meti su bili i kasarna u selu Sinkovac, kod Leskovca, Sarajevski most na autoputu na ulazu u Grdeličku klisuru. Gađan je ponovo Vlaški Do iznad Surdulice. Bombardovano je i područje Biljanovca, na putu između Kraljeva i Raške.

NATO agresor je dejstvovao i po Prištini gde su dva projektila pogodila kuće u gradskom naselju Dragodan u kome isključivo žive Albanci. Bombardovano je i područje Grmije.

Raketirani su i Đakovica, Lipljan, Prizren.

Elektroprivreda Srbije je saopštila da je NATO ponovo dejstvovao grafitnim bombama na nekoliko visokonaponskih postrojenja EPS. Bez struje je ostao veći deo Srbije.

V.d. ruskog ministra odbrane, Igor Sergejev, ocenio je da još postoje šanse za postizanje mirnog rešenja krize na KiM. Sergejev je naglasio da Moskva ne namerava da se vojno uključi u sukobe u Jugoslaviji.

Visoki komesar UN za ljudska prava, Meri Robins, izrazila je zabrinutost "zbog suviše velikog broja grešaka" u NATO bombardovanju Jugoslavije. U intervjuu za Bi-Bi-Si Robins je rekla da je neprihvatljivo da su civili u tolikoj meri na udaru.

Italijanska Vlada zatražila je od NATO razjašnjenje povodom informacije da neupotrebljene bombe baca u Jadransko more.

Ibrahim Rugova potvrdio je svoju podršku strategiji NATO protiv Jugoslavije uprkos izveštaju o pogibiji preko 80 albanskih izbeglica u napadu na selo Koriše.

Samoproglašena Vlada kosovskih Albanaca pod kontrolom terorističke OVK ponovo je odbacila mogućnost razoružavanja OVK.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.