POGINULO TROJE NOVINARA, ZGRADA JE RAZORENA! NATO bombardovanje kineske ambasade 1999. NIJE BILO SLUČAJNO
Bombardovanje kineske ambasade 1999. NIJE BILO SLUČAJNO, Foto: Printscreen

na današnji dan

POGINULO TROJE NOVINARA, ZGRADA JE RAZORENA! NATO bombardovanje kineske ambasade 1999. NIJE BILO SLUČAJNO

U tom napadu 20 osoba je teško povređeno

Objavljeno:

Danas se navršava 20 godina od NATO bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu, 7. maja 1999. u 23.45, u kojem su poginuli dopisnici lista Guangming žibao Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan, a 20 osoba je teško povređeno.

foto: Printscreen

Ambasada je pogođena sa tri projektila, odnosno južni deo zgrade pogodile su dve rakete, jedna poslednji sprat, a druga prizemlje. Treći projektil srušio je prizemlje i podrum zapadnog dela zdanja na Novom Beogradu - vidno obeleženog kao objekat od diplomatskog značaja.

Uništene su, takođe, i pomoćne zgrade u dvorištu ambasade, kao i parkirani automobili, dok su znatna oštećenja pretrpeli i objekti u neposrednoj blizini, posebno zgrada "Energoprojekta" i Stambeno-poslovni centar JBC (Ju biznis centar).

Tadašnja savezna vlada je dan nakon NATO bombardovanja potvrdila da je "zgrada diplomatskog predstavništva Kine bila vidno obeležena i izdvojena od ostalih najbližih objekata", ocenivši da je to "ukazalo na jasnu nameru agresora".

foto: Printscreen

Sjedinjene Američke Države, koje su predvodile NATO bombardovanje SRJ, objasnile su tada da je kineska ambasada pogođena greškom, pošto je korišćena zastarela mapa Beograda na kojoj nije bilo podatka da se u zgradi koja je određena za metu nalazi diplomatsko predstavništvo, navodeći da je "prava meta napada trebalo da bude zgrada SDPR-a".

foto: Printscreen

Na mestu bombardovanja kineske ambasade 2009. godine otkrivena je spomen-ploča - simbol prijateljstva dvaju naroda.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.