MAJA PAVLOVIĆ PREBAČENA U URGENTNI CENTAR: Štrajk glađu ulazi u 23. dan!
Maja Pavlović, Foto: Beta / Miloš Miškov

STRAŠNO

MAJA PAVLOVIĆ PREBAČENA U URGENTNI CENTAR: Štrajk glađu ulazi u 23. dan!

Dvadeset dva dana Maja Pavlović ne odustaje od štrajka glađu, iako je ponedeljak doneo prve odgovore

Objavljeno:

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović, koja od 15. aprila štrakuje glađu, prebačena je u Urgentni centar u Beogradu, na zahtev svog brata i priajtelja. Hitna pomoć prethodno ju je pregledala i dala joj infuziju, nakon čega su odlučili da je odvedu u Urgentni centar na dalje preglede.

Direktorka i vlasnica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović nastavila je štrajk glađu 22. dan za redom, jer nadležne institucije nisu ispunile četiri ključna zahteva koje je pred njih postavila. Za sada je odblokiran račun televizije koju vodi, ali i dalje čeka povraćaj novca koji joj je, kako kaže, nezakonito oduzet, ali i vraćanje signala Kanala 9 u ponudu Telekoma Srbija. Zbog toga nastavlja sa štrajkom glađu.

Dvadeset dva dana Maja Pavlović ne odustaje od štrajka glađu, iako je ponedeljak doneo prve odgovore. Organizacija proizvođača fonograma Srbije odblokirala je račun Kanala 9 i obavestila izvršitelje da privremeno zaustave prinudnu naplatu po osnovu druge sudske presude. Stiglo je i obećanje da će „veoma brzo“ signal Kanala 9 biti vraćen u ponudu Telekoma Srbije. Međutim, zbog izostanka konkretnih mera, ali i pozitivnog odgovora na druge zahteve, Maja Pavlović nastavlja sa štrajkom glađu.

Ostaje da nam vrate sredstva, da zatraže zastoj u postupcima koje su pokrenuili protiv nas i nisu pravosnažno rešeni i ostaje ono što je Olivera Zekić iz REM-a koja je prihvatila tu nezahvalnu ulogu da bude posrednik u čitavoj ovoj situaciji, da će me kontkatirati iz Telekoma da se vratimo u sistem IPTV, ali do sada me niko nije kontaktirao. Čim se ispune i taj prvi i drugi zahtev iz onih devet koje sam poslala novinarima ja mogu da prekinem štrajk“, kaže direktorka Kanala 9 Maja Pavlović.

Maja Pavlović očekuje da predstavnici diskografa vrate novac koji je u međuvremenu prinudno naplaćen, kao i da se smanje tarife koje plaćaju elektronski mediji. Međutim, u organizaciji proizvođača fonograma kažu da ne postoji način da vrate novac koji je skinut sa računa po nalogu suda. Dodaju i da su tarife između svih aktera dogovorene još 2014. godine zbog čega mogu da ponude samo dogovor oko isplate dugovanja. Kažu da, iako žele, više od toga ne mogu da učine.

Izvršni postupak koji je pokrenut, skinut je određeni deo sredstava, ne nešto veliki. Mi ne možemo vraćati sredstva koja su oduzeta. I eto možemo da kažemo da gospođi Pavlović nećemo u narednom periodu dok se ne sastanemo pokretati nove izvršne postupke na osnovu pravosnažnih i izvršnih odluka. Nećemo čekati unedogled da se ovaj slučaj reši i zato smo je zvali da dođe u roku od 30 dana da se dogovorimo kako da reišmo ovo pitanje“, rekao je direktor OPFS Nikola Vilotić.

I dok Vilotić tvrdi da sa preostalih 409 registrovanih elektronskih medija nemaju slične probleme, u NUNS-u kažu da su ponude koje je od te organizacije, ali i vlade Srbije, dobila Maja Pavlović – puka formalnost.

Neko koči, teško je dati konkretan odgovor“, kaže Svetozar Raković iz NUNS-a.

N1: Na osnovu čega to tvrdite?

Raković: Na osnovu toga što su obećanja data u subotu da je realno ispuniti četiri zahteva, sada imamo situaciju da imamo jedan najminorniji ispunjen, da je odblokiran račun, a sutra opet možete da ga blokirate. Ništa nije ispunjeno.

Iz Fondacije za otvoreno društvo apeluju na sve aktere da budu kooperativniji i naglašavaju da problem nije samo pravni, već i politički.

Ne samo u slučaju Kanala 9 već i u nekim drugim medijima kada imate kombinaciju inspekcijiskih nadzora i drugih dažbina kojima su mediji izloženi, ako vidimo neravnopravnost može se govoriti o političkim pritiscima i onemogućavanju nezavisnih medija da na adekvatan način obavljaju svoj rad“, rekao je Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

Štrajk Maje Pavlović, izvesno je, ući će i u 23. dan.

Ne znam kako sam iznutra, imam osećaj da sam pod adrenalinom i da mogu da izdržim do beskonačnosti, ali lekari insistiraju da bi moralo da se pregleda moje stanje“, navela je Maja Pavlović.

Beskonačno ne može, ali da li će 23. dan štrajka biti i poslednji, biće poznato nakon sastanka sa predsednicom vlade Srbije koji bi, kako saznajemo, trebalo da bude održan u 16 časova.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.