SRPKINJU SPASLE DOKTORKE IZ HRVATSKE! Detalji teške nesreće na raftingu na Tari!
Nesrećnu devojku je jaka rečna struja odvukla oko kilometar i po nizvodno, kad su je ugledali skiperi iz Foče i izvukli je na obalu, Foto: Facebook/Nenad Ikonic/Sk-Wolf Foca

strašno

SRPKINJU SPASLE DOKTORKE IZ HRVATSKE! Detalji teške nesreće na raftingu na Tari!

Čamac je udario u stenu i prevrnuo se, a Jelena Veličković (37) je upala u nabujalu reku i onesvestila se. Oko kilometar i po nizvodno našli su je skiperi i turisti, među kojima i dve doktorke iz Splita, i spasli joj život

Objavljeno:

Beograđanka Jelena Veličković (37) teško je povređena u četvrtak tokom splavarenja na reci Tari, kada se prevrnuo gumeni čamac, a ona je upala u hladnu vodu, udarila leđima o stenu i onesvestila se!

Nesrećnu devojku je jaka rečna struja odvukla oko kilometar i po nizvodno, kad su je ugledali skiperi iz Foče i izvukli je na obalu! Pukom srećom na obali su se zatekle dve doktorke, turistkinje iz Splita, koje su Jeleni pružile prvu pomoć i spasle joj život!

Kako smo saznali, Jelena je tog dana bila u splavu sa još pet turista i iskusnim skiperom Nenadom Mikovićem (36) iz Pančeva, koji je upravljao čamcem u kanjonu reke Tare, iz pravca Crne Gore ka Bosni i Hercegovini. Imali su kompletnu i najsavremeniju opremu za ovaj ekstremni sport, uključujući posebna odela, kacige i prsluke za spasavanje.

- U ovo doba godine je zbog topljenja snega sa Durmitora reka nabujala i brza. Mi smo išli u paru sa još jednim čamcem i došlo je do prevrtanja kod čuvenog buka (brzaka) Borovi.Odmah smo krenuli u spašavanje ljudi. Izvukli smo sve na obalu osim Jelene, iako je ona u mojoj grupi bila najiskusnija i odličan plivač. Uhvatila ju je jaka rečna struja i odvukla nizvodno - priča Miković.

Kilometar i po nizvodno, na lokalitetu Manita vrela, kod mesta Graba, fočanski rafteri iz kluba "Drina - Tara" Dejan Radović i Đorđe Miletić primetili su devojku kako pluta rekom. Brzo su ušli u čamac i uspeli da je izvuku iz vode. Zatim su je čamcem spustili do Manitih vrela, gde je Tara mirnija, i izvukli je na obalu.

U međuvremenu, i Miković je uskočio natrag u čamac i krenuo za Jelenom. Stigao je do nje kad su je rafteri Radović i Miletić preneli na obalu.

- Jelena je imala hipotermiju i morali smo odmah da je ugrejemo. Uvili smo je u najlone i pokrili ćebetom, krenuli da joj pružamo prvu pomoć - priča Miković.

Pukom srećom, kaže on, na obali su se zatekle turistkinje iz Splita, doktorke Rosana Šodan i Martina Antićević, i odmah su započele reanimaciju, koja je trajala skoro pola sata. Nakon uspešne reanimacije Jelenu su stavili na nosila i izneli do glavnog puta, gde je stigla ekipa Hitne pomoći iz fočanskog Doma zdravlja i spasioci iz kluba "Volf". Jelena je zatim prevezena u Univerzitetsku bolnicu u Foči.

Milivoje Dostić, direktor ove bolnice, kaže da je Jelena trenutno na aparatima i u veštački izazvanoj komi.

- Nije u životnoj opasnosti, ali se zbog bržeg oporavka drži u besvesnom stanju. Imala je dosta vode u plućima, koja je ispumpana. Nema nikakvih povreda glave. U zavisnosti od njenog oporavka, odlučićemo kada će biti transportovana za Beograd - kaže doktor Dostić.

U međuvremenu, tamošnja policija je saslušala raftera Mikovića, kao i petoro turista koji su se nalazili na splavu. Oni su se zatim vratili u Beograd, izuzev Mikovića, koji je ostao uz povređenu Jelenu.

Ova nesreća je u tamošnjoj policiji zavedena kao nesrećan slučaj i neće biti nikakvih krivičnih prijava.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.