HAŠKI SUD ODBIO MOLBU FRENKIJA SIMATOVIĆA: Da li ovo znači da se SPREMAJU nove OPTUŽNICE protiv SRSPKIH LIDERA?
Moraće da se vrati u Hag: Frenko Simatović - Frenki, Foto: ap

novi momenti

HAŠKI SUD ODBIO MOLBU FRENKIJA SIMATOVIĆA: Da li ovo znači da se SPREMAJU nove OPTUŽNICE protiv SRSPKIH LIDERA?

I Simatović i Stanišić su na privremenoj slobodi u Srbiji. Očekuje se da će se u Hag vratiti za početak dokaznog postupka odbrane

Objavljeno:

Međunarodni sud u Hagu odbacio je zahtev bivšeg operativca Službe državne bezbednosti Srbije Franka Simatovića - Frenkija da, na polovini suđenja, bude oslobođen optužbi za zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Predsedavajuću sudija Barton Hol rekao je, saopštavajući odluku, da je haško tužilaštvo, tokom nedavno okončanog dokaznog postupka, izvelo dovoljno dokaza o svim tačkama optužnice za nastavak suđenja.

Sudija Hol je najavio da će dokazni postupak odbrane početi 18. juna.

Simatović (68) optužen je, zajedno sa bivšim načelnikom SDB Srbije Jovicom Stanišićem, za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Prvooptuženi Stanišić (68) nije ni podnosio zahtev za oslobađanje na polovini procesa.

I Simatović i Stanišić su na privremenoj slobodi u Srbiji. Očekuje se da će se u Hag vratiti za početak dokaznog postupka odbrane.

Simatović je lično učestvovao u napadima na Plitvice, Glinu i selo Lovas, a imao je i rukovodeću ulogu u operaciji Pauk u BiH, rekao je sudija Hol, pozivajući se na dokaze optužbe.

Po sudijinim rečima, postoje iscrpni dokazi i presuđene činjenice da su srpske snage, medju kojima su bile i one pod kontrolom SDB Srbije, sprovodile rasprostranjene i sistematske napade na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću, koje je počelo 13. juna 2017, poslednji je haški proces u kojem se utvrđuje da li su za zločine u Hrvatskoj i BiH odgovorni zvaničnici Srbije.

Nijedan zvaničnik Srbije do sada pred Haškim sudom nije bio osuđen za zločine u Hrvatskoj i BiH.

BONUS VIDEO:

MILAN JOVANOVIĆ O ODLAGANJU SUĐENJA SIMONOVIĆU: Nemoguće je da ja dobijem poziv, a on ne, imamo zajedničkog poštara (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.