BALKANSKI ESKOBAR UHAPŠEN U SRBIJI! Ješovnik je dugo bio u bekstvu, poznat je kao HRVATSKI KRALJ KOKAINA
Darjan Ješovnik, Foto: Europol

PAO U SRBIJI

BALKANSKI ESKOBAR UHAPŠEN U SRBIJI! Ješovnik je dugo bio u bekstvu, poznat je kao HRVATSKI KRALJ KOKAINA

On se u begu nalazi od 2011. godine

Objavljeno: 11:33h

Darjan Ješovnik, koji je dugo vremena bežao pred zakonom, poznatiji i kao "hrvatski kralj kokaina" uhapšen je u Srbiji.

On se u begu nalazi od 2011. godine i za njim je bila na snazi međunarodna poternica zbog sumnje se da je deo zločinačkog udruženja.

Članovi ovog udruženja terete se da su iz Južne Amerike prokrijumčarili najmanje 718 kilograma kokaina prema Republici Hrvatskoj, Sloveniji, Španiji i Holandiji.

Nakon raspisivanja poternice pobegao je iz mesta prebivališta u Ljubljani, a i vešto se sakrivao na području više država. Upornim i ustrajnim radom policijskih službenika Odeljenja za ciljane potrage i precizno lociranje/FAST Hrvatska u saradnji sa FAST jedinicama Republike Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Španjolske i Nizozemske, proveravani su i praćeni svi tragovi do kojih su došli policijski službenici.

Lociranje i hapšenje Darjana Ješovnika pripremano je duže vreme, nakon što je operativnim radom policijskih službenika FAST Srbije utvrđeno da se koristi lažnim identitetom. Prilikom prelaska državne granice između Republike Srbije i Republike Mađarske, ciljano je izdvojen, identifikovan i uhapšen od strane policijskih službenika FAST Srbije u subotu oko 18.50 sati.

Kako je Slobodna Dalmacija ranije pisala, u maju 2011. godine u medijima je odjeknula vest o međunarodnoj akciji koju je koordinisala američka DEA. Razbijen je lanac krijumčara kokaina iz Južne Amerike u Evropu, koji je predvodio Petar Ćosić (40) zvani Šarac iz Tomislavgrada. USKOK je optužnicu podigao polovicom maja 2012. godine, samo nekoliko dana pre isteka zakonskog roka od godine dana, koliko je maksimum za podizanje optužnice. U optužnici tvrdi da je Šarac upravljao zločinačkom organizacijom koja je kupovala, posedovala, prenosila i posredovala u prodaji najmanje 339 kilograma kokaina dovezenog iz Brazila i vrednog 12,8 miliona eura.

Osim Šarca, u ilegalnom poslu su učestvovali i njegov brat Ante Ćosić (44), Šaćir Lucević (36), slovenski državljanin, Manuel Vulić (26), zvani Manči, poduzetnik u Češkoj, Nebojša Erkman (36) iz Osijeka, Darjan Ješovnik (27), slovenski državljanin, Stanislav Knežević (50), zvani Stanko iz Splita, Đorđe Fistirić (41), zvani Đoko iz Zadra i Vlatko Šoš (32) iz Zagreba. Optužnica USKOK-a teretila ih je da su se organizovali tako da su od januara 2010. do jula 2011. godine na području Zagreba, Zadra, Splita, potom Slovenije, BiH, Holandije i Španije preprodavali kokain koji su pre toga dovozili brodovima iz Južne Amerike, odnosno Brazila, do luka u Španijij, a onda bi ih prebacivali na brze gumene čamce i prevozili do obale.

Suđenje je na splitskom Županijskom sudu počelo krajem marta 2014. godine, gotovo tri godine nakon hapšenja a iako je sudija vrlo često zakazivao rasprave, one u pravilu nisu održavane jer bi uvek neko bio spriječen u dolasku. Tako je bilo sve dok nije istekao maksimalni rok za istražni zatvor, a nakon što su svi okrivljeni pušteni na slobodu, ista se priča nastavila.

Postupak je na splitskom Županijskom sudu za sedmoricu okončan mimo očiju javnosti prošle godine, tako da su se svi dostupni optuženi, osim Lucevića i Ješovnika, nagodili s USKOK-om. Određene su im kazne koje su bile jednake vremenu provedenom u istražnom zatvoru, tako da praktično nisu ni morali ići na odsluženje. Jedino je organizator Šarac dobio četiri godine zatvora, odnosno pola godine više od maksimalnog roka istražnog zatvora koliko je proveo iza rešetaka na Bilicama. Svima je oduzeta i protupravno zarađena imovinska korist, a najviše, Petru Ćosiću koji je ostao bez 150 hiljada evra, mercedesa CL 500, nekoliko telefona, laptopa, dve centralne jedinice za videonadzor te kreditnih kartica.

Petar Ćosić je bio "mozak" organizacije, a ostali optuženi imali su svoje uloge u organizaciji, kontaktirali su međusobno preko telefona, koristeći se nadimcima i šiframa kako im se ne bi ušlo u trag. Ćosićev brat Ante bio je zadužen za prenos i isplatu novca nakon odrađenog posla, dok je Manuel Vulić bio zadužen za strateško osmišljavanje distribucije kokaina do krajnjih kupaca. Vlatko Šoš bio je zadužen za zaštitu interne telefonske komunikacije unutar grupe. Imao je dva "zaštićena" kriptovana telefonaa preko kojih je uglavnom komunicirao s Vulićem, a po potrebi i s osobama hijerarhijski više rangiranim od Vulića.

Knežević je bio zadužen za angažiranje skipera, skladištenje robe po španskim jahtama i prijenos skuterima i ostalim plovilima do članova distributerske ekipe koji bi tu drogu dalje raznim putovima plasirali do krajnjih kupaca po Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Holandiji, Španiji i ostalim zemljama EU-a.

Cela je "operacija" bila dobro uhodana sve dok u maju 2011. godine u španskom gradiću Kulera u blizini Valensije nakon što su preuzeli pošiljku s oko 339 kilograma kokaina nisu uhapešni Zadranin Đorđe Fistrić zvani Đoko i Nebojša Erkman, koji je imao boravište u španskom gradu Lerida. Međunarodnu akciju "Dogma" je organizovala američka DEA-e u saradnji sa španskom, crnogorskom, hrvatskom policijom i srpskom BIA-om.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.