DANAŠNJA PRESUDA JE KOREKTNA: Branka Prpa uporedila Slavkovo ubistvo sa Đinđićevim!
Branka Prpa, nevenčana supruga Slavka Ćuruvije, Foto: Profimedia, Espreso.co.rs

POSTAVILA KLJUČNA PITANJA

DANAŠNJA PRESUDA JE KOREKTNA: Branka Prpa uporedila Slavkovo ubistvo sa Đinđićevim!

Kobnog dana njih dvoje su izašli da prošetaju

Objavljeno: 14:54h

Istoričarka Branka Prpa, nevenčana supruga Slavka Ćuruvije nakon izrečene presude optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije izjavila je za Espreso.co.rs da je presuda za optužene "korektna".

Nakon prvostepene presude i kazne od ukupno 100 godina za Ćuruvijine ubice, Prpa kaže za Espreso.co.rs da na presudu nama primedbe, kao i da je ona korektna, ali ono što nije korektno jeste kontekst za sva politička ubistva.

- Izgleda služba Državna bezbednost hobistički ubija Slavka, Stamobolića i Đinđića - priča ona za Espreso, a svi koji su osuđeni jesu pripadnici Državne bezbednosti i istakla da oni ne sede i ubijaju iz dosade već izvršavaju naređenja.

Prpa je rekla da bi novinari trebalo da postave ključna pitanje, zašto služba državne bezbednosti ubija novinare.

Iako su četvorica danas osuđena za saizvšenje i podstrekivanje ubistva Slavka Ćuruvije, a da je izvršilac ubistva NN lice, Branka kaže da je ona pre svega, kao izvršioca identifikovala Luku Pejovića, koji je kasnije ubijen i da je svima jasno ko je nalogodavac.

Branka Prpa, u trenutku likvidacije novinara, bila je nevenčana supruga Slavka Ćuruvije. Kobnog dana njih dvoje su izašli da prošetaju, a kada su se vraćali kući, u haustoru zgrade Ćuruvija je likvidiran sa 17 metaka. Prpa je, kako je ranije ispričala, samo osetila kako je Slavko krenuo da pada dok ju je držao za ruku.

Podsećanja radi, novinar Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs 11. aprila 1999. godine usred dana ispred zgrade u kojoj je živeo. U njega je hladnokrvno ispaljeno 17 hitaca u glavu i leđa bez šanse da preživi.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak (koji je u bekstvu), a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu nevenčanu suprugu Branku Prpu.

Kako piše u optužnici, on je ubijen "zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje".

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na maksimalne zakonske kazne od po 30 i 20 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti zbog ubistva vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine. Ubice Ćuruvije osuđene su ukupno na 100 godina robije. Marković i Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a Romić i Kurak na po 20 godina robije.

(Espreso.co.rs/J.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.