PROGLAŠENI SU KRIVIM!  Četvorica optuženih KRIVI za ubistvo Ćuruvije UKUPNO ĆE ROBIJATI 100 GODINA
Četvorici optuženih za ubistvo Ćuruvije preti po 40 godina robije, Foto: Profimedia, Dragan Kadić, Kurir arhiva, Epa

A NALOGODAVAC?

PROGLAŠENI SU KRIVIM! Četvorica optuženih KRIVI za ubistvo Ćuruvije UKUPNO ĆE ROBIJATI 100 GODINA

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu u svojoj završnoj reči da na maksimalne kazne zatvora od po 40 godina osudi svu četvoricu optuženih, dok su oni i njihovi branici tražili oslobađajuće presude

Objavljeno: 12:48h

Posle 20 godina od ubistva vlasnika i urednika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, Specijalni sud u Beogradu danas je izrečena prvostepenaa presuda optuženima za njegovo ubistvo 11. aprila 1999. godine.

Današnje suđenje je bilo zakazano za 10 časova, a sva dešavanja mogli ste da pratite u našem lajv blogu. Presuda je izrečena tadašnjem šefu Resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, pripadniku tog centra Ratku Romiću, kao i Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu i kome se sudilo u odsustvu. Na ovu odluku suda, pravo žalbe Apelacionom sudu imaće i tužilaštvo i odbrana.

11: 25 - Radomira Markovića, koji je osuđen na 30 godina zatvora iz Specijalnog suda odvela je marica. Ratko Romić i Milan Radonjić izašli su na glavni izlaz Specijalnog suda i otišli ka automobilima koji su ih čekali. Radonjić je delovao uznemireno, a Romić prilično samouvereno, javlja naš reporter sa lica mesta.

10: 45 - Ono što je potom naglašeno jeste to da je rešen samo način na koji je ubistvo izvršeno, ali ne i ko je izvršilac tog krivičnog dela. Izvršilac je, kako je navedeno pred sudom NN lice.

10: 37 - Kako je saopšteno na suđenju, Ratko Romić i Milan Radonjić ostaju u kućnom pritvoru do pravosnažnosti presude, a u kaznu zatvora se uračunava vreme koje su do sada proveli u pritvoru. Sva četvorica moraće da plate troškove krivičnog postupka.

10: 33 - Radomir Marković osuđen je na 30 godina zatvora, Milan Radonjić takođe na 30 godina, Miroslav Kurak koji je u bekstvu osuđen je na 20 godina, a Ratko Romić na 20 godina.

Oni su krivi za izvšenje krivičnog dela teško ubistvo. Naime Radomir Marković je kriv za podstrekivanje zločina, a ostala trojica optuženih su kao saizvršioci.

10: 25 - Sudsko veće Specijalnog suda proglasilo je krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti (DB), optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, posle nešto manje od četiri godine kako je suđenje počelo i skoro dvadeset godina od zločina. Čitanje presude je u toku i dužina zatvorskih kazni tek treba da bude saopštena.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, koji zastupa optužnicu, predložio je maksimalne kazne od po 40 godina, navodeći da je Ćuruvija mučenički stradao u borbi za istinu i bolju budućnost.

9: 52 - Ratko Romić, nekadašnji glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi RDB stigao je u Specijalni sud

foto: Espreso.co.rs

9: 50 - Sve kamere u jednom trenutku bile su uprte i u Zoru Dobričanin

foto: Espreso.co.rs

9: 45 - Ispred sudnice je veliki broj novinskih ekipa, a svedoci i pravni zastupnici takođe polako pristižu

foto: Espreso.co.rs

Podsetimo, Marković i Radonjić se terete za krivično delo podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu u svojoj završnoj reči da na maksimalne kazne zatvora od po 40 godina osudi svu četvoricu optuženih, dok su oni i njihovi branici tražili oslobađajuće presude. Tužilaštvo smatra da je nalogodavac ubistva bio "tadašnji državni vrh", a optuženi izvršioci. Sa druge strane, stav odbrane je da se u ovom postupku "sudi jednom vremenu", da dokaza protiv optuženih nema i da na optuženičkoj klupi ne sede izvršioci ubistva.

Tokom višegodišenjeg dokaznog postuka u ovom procesu ispitano je preko 100 svedoka. Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek je ključni svedok u ovom postupku, jer je nakon njegovog svedočenja pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, u januaru 2013. godine pokrenuta zvanična istraga, kada su uhapšeni Radonjić i Romić.

Ulemek u najčuvanjijem zatvoru u zemlji zvanom "Alkatraz" služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza ubistavai drugih krivičnih dela. Optuženi Radomir Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, pošto su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu životnu partnerku Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti". Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u ulazu u zgradu, u kojoj je živeo.

(Espreso.co.rs / J. Čabović )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.