JUČE JE CELA SRBIJA ZBIJALA ŠALE, A NS JE BIO U CRNOM: Pre 7 godina vatrena stihija u Kontrastu je ubila NJIH 6-oro
Pre 7 godina vatrena stihija je ubila njih 6-oro, Foto: Privatna arhiva

tužna godišnjica...

JUČE JE CELA SRBIJA ZBIJALA ŠALE, A NS JE BIO U CRNOM: Pre 7 godina vatrena stihija u Kontrastu je ubila NJIH 6-oro

Još jedna tužna godišnjica stravične tragedije u diskoteci "Kontrast" u Novom Sadu

Objavljeno:

Svuda u svetu juče se obeležavao Međunarodni dan šale ili Dan ludosti. Zbijanje prvoaprilskih šala poznato je i u Srbiji, pa su tako mnogi smišljali raznorazne "podvale".

Ipak, za Novosađane 1. april nije dan smeha i šale. Na ovaj datum pre sedam godina, vatrena stihija odnela je šest mladih života u novosadskoj diskoteci Kontrast.

Te večeri ugušili su se: Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (28) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (20) iz Kikinde. Zagrljena tela petoro nastradalih prnađeno su nakon intevencije vatrogasaca koji su u zoru obuzdali vatru. Telo Renata Vukovića Kikinde pronađeno je u drugom toaletu.

Tog 1. aprila niko nije slutio da će se jedna obična noć pretvoriti u tragičnu nesreću koja je Novi Sad zavila u crno. U diskoteci je bilo oko 350 gostiju, a u 2.20 časova klubom je počeo da se širi dim, a potom se pojavio i plamen.

Za tragičnu smrt šestroro mladih osuđeni su i do sada su uglavnom i odslužili zatvorske kazne vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga. Ganić je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora, zakupci Stanišić i Ratković na devet i sedam godina, dok je električar Papuga osuđen na devet godina zatvora.

Za porodice nastradalih nema utehe, a smatraju i da je napravljen niz propusta u ovom slučaju. Preminulima su podigli simbolični spomenik u vidu crvenih protivpožarnih stepenica sa blokiranim izlazom.

foto: Beta / Dragan Gojić

Bol porodica ne jenjava

Na Fejbuk profilu nastradale Milene Dalmacije njeni roditelji napisali su potresne reči povodom još jedne tužne godišnjice.

"Miličice moja, ove noći mi te predugo nema. Pokušavam da sastavim razbijeni mozaik našeg života, naše male porodice. Dan kad su mi saopštili, tj. kada je tata došao kući sa nalazom i rekao trudni smo, sunčanog petka kada si zaplakala u porodilištu, već tada sam toliko bila ponosna na tebe da sam mislila da sam ja rodila poredivnu devojčice...

Onda si rasla, naučila slova i brojeve i počela da učiš francuski, engleski, išla sa tatom nedeljom u pozorište, svaki naš dan bio je ispunjen ljubavlju, ispunjivanjem tvojih malih željica, hoću psa, tvoje i naše tuga kada nam je Aleks uginuo, tvoje odluke da nećemo više imati psa i odluke imaćemo mačku... Tvoj balet, klavir i onda preokret u prirodne nauke. Tvog dozivanja sa vrata "mamice, stigla sam". Prve ljubavi, naši noćni razgovori, kupovine i smeh do duboko u noć. Tvoj osamnaesti rođendan, tatin i moj poklon od koga si ti skakala od sreće. Diplomski na fakultetu, proslava... Moje uživanje kada se uveče spremaš da izađeš... I onda nedelja. Tatin izlazak sa sudske medicine sa rečenicom: "Jelena, lepa je kao anđeo"... Kraj svemu, ovaj mozak se više ne može složiti, nema tvog smeha".

foto: Printscreen / Facebook

Milena je bila doktor nauka i njoj je posthumno dodeljena specijalna plaketa za izuzetne rezultate u oblasti naučno-istraživačkog rada od trajnog značaja za razvoj nauke i visokog obrazovanja u Vojvodini.

U ime Grada Novog Sada cveće je juče položio predsednik Supštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, koji je istakao da je 1. april u Novom Sadu dan tuge.

U ime porodica žrtava požara okupljenima se obratio otac Tamare Miladinović, Branko Miladinović istakavši da se odaje dužna počast njihovoj deci, ali i svim žrtavama stradalim u požarima u Novom Sadu.

On je podsetio da je Udruženje "Istina - Tamarini zakoni" podnelo inicijativu da se formira nezavisno narodno regulatorno telo za kontrolu i nadzor tužilaca i sudija ali da za sada nije bilo nikakvih reakcija od zvaničnika.

Diskoteka i ranije bila mesto incidenata

Diskoteka "Kontrast" otvorena je osamdesetih godina prošlog veka i bila je jedna od prvih u tadašnjoj Jugoslaviji u kojoj je mogla da se sluša tehno muzika.

Početkom maja 2007. godine nepoznate osobe podmetnule su eksploziv u trenutku kada unutra, srećom, nije bilo gostiju. Sedam meseci kasnije u diskoteci je izbila masovna tuča u kojoj su tri osobe teže, a 12 lakše povređeno.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.