KRVNA OSVETA BRAT ZA BRATA: Nikola Bojović ubijen je pre 6 godina i tad je počeo RAT DO ISTREBLJENJA (VIDEO)
Nikola Bojović ubijen je pre 6 godina, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

kako je sve počelo...

KRVNA OSVETA BRAT ZA BRATA: Nikola Bojović ubijen je pre 6 godina i tad je počeo RAT DO ISTREBLJENJA (VIDEO)

Vojinović je osuđen na 17 godina, Delibašić 30 godina, Koljenšiću sledi kazna takođe od 30 godina, Novakoviću od 35 godina zatvora, a isto toliko osuđen je i Cvetanović

Objavljeno:

Posle skoro punih šest godina od ubistva Nikole Bojovića.

Danas je na suđenju Miloš Delibašić proglašen je krivim većinom glasova porote za organizovanje kriminalne grupe, a Ratko Koljenšić i Saša Cvetanović za ubistvo Nikole Bojovića, dok su Miloš Vojinović, Slaviša Novaković i Bojan Maletić proglašeni krivim za ubistvo Miloša Vidakovića u Budvi.

Vojinović je osuđen na 17 godina, Delibašić 30 godina, Koljenšiću sledi kazna takođe od 30 godina, Novakoviću od 35 godina zatvora, a isto toliko osuđen je i Cvetanović. Podsećamo da su Koljenšić i Novaković u bekstvu!

Maletić je osuđen na jednu godinu zatvora.

Sudija je čitajući presudu kazao da su Koljenšić i Cvetanović za ubistvo Bojovića dobilo po 30.000 evra od Slobodana Šaranovića.

Više o suđenju i presudi možete pročitati ovde:

Podsetimo, prvu prvostepenu presudu, koja je doneta u aprilu, ukinuo je početkom decembra prošle godine Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi. Njom su osuđeni Saša Cvetanović Pitbul na 35 i Ratko Koljenšić na 30 godina zatvora.

Miloš Vojnović je priznao da je ubio Miloša Vidakovića i ispričao tužilaštvu sve što zna o grupi. Na osnovu sporazuma osuđen je na deset i po godina, dok je Slaviša Novaković kao njegov saučesnik dobio 35 godina zatvora.

Miloš Delibašić bio je oslobođen svih optužbi iako je Vojnović ispričao da je on bio vođa grupe i da je naredio ubistvo Vidakovića.

U obrazloženju navedeno je da je sud pogrešno utvrdio činjenice i nije jasno obrazložio zbog čega nije prihvatio svedočenje Miloša Vojnovića, člana grupe koji je priznao delo i ispričao sve što zna. Presuda je ukinuta jer je nerazumljiva, nedovoljno razjašnjena i doneta na "pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju". U obrazloženju sud navodi više razloga za donošenje ovakve odluke – da u presudi sudija Vladimir Duruz nije utvrdio koliko je članova brojala kriminalna grupa, kao ni ko su joj bile vođe.

Nikola Bojović, ubijen je u ponedeljak 29. aprila 2013. godine u 7.05 sati u Ulici carice Milice u Beogradu, i to naočigled prolaznika.

Ceo zločin snimile su kamere obližnje kopirnice. Na snimku se vidi dolazak dvojice muškaraca, jednog visokog, obučenog u tamno odelo i drugog, dosta nižeg i punijeg, sa belim kačketom i u maslinasto sivoj jakni. Prvi muškarac išao je nekoliko koraka ispred drugog, koji se zadržao gotovo ispred same kamere, a zatim se sakrio u ulaz zgrade. Posle nekoliko minuta ulicom je naišao Nikola Bojović. Muškarac sa kačketom je tada izašao, izvadio oružje i počeo da puca u njega. Ispalio je najmanje 20 metaka iz automatskog oružja, obilazeći u krug oko njega. Na trotoaru pucao u grudi i stomak. Kada je pao, ubica je nastavio da puca u ranjenog čoveka na zemlji. Zatim se udaljio brzim hodom.

foto: Printskrin: Youtube/Yugo Gangster

Niko od prolaznika nije prilazio ranjenom Bojoviću.

Jedan od metaka odleteo je u obližnju pekaru gde su bili radnici i mušterije. Jedan metak završio jeu parkiranom kombiju, čiji je vozač izašao pola minuta ranije.

Bojović je podlegao ranama od metaka na putu do Urgentnog centra.

Kako je podignuta optužnica

Prema optužnici, čovek sa belim kačketom je Saša Cvetanović zvani Pitbul, koji je optužen da je pucao u Bojovića, po nalogu Slobodana Šaranovića (ubijenog u Budvi 2017. godine). Sa njim je u tamnoj odeći bio Ratko Koljenšić, čiji je zadatak bio da Cvetanoviću pokaže Bojovića.

U julu 2016. godine podignuta je optužnica protiv sedmorice osumčnjičenih za ubistvo Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića 2. jula iste godine u Budvi, kao i pripremu još četiri likvidacije. Kao vođe grupe označeni su Slobodan Šaranović i Miloš Delibašić.

Šaranović, Koljenšić i Cvetanović su optuženi za teško ubistvo Nikole Bojovića. Šaranović je optužen za teško ubistvo u podstrekavanju, a Koljenšić i Cvetanović da su kao saizvršioci izvršili krivično delo teško ubistvo.

I crnogorsko tužilaštvo je 2015. godine podiglo optužnicu protiv Šaranovića i Kolješnića za ubistvo Nikole Bojovića, pa je Crna Gora odbila da ih izruči Srbiji.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je u junu dopunjenu optužnicu Slobodana Šaranovića, Miloša Delibašića, Miloša Vojnovića, Slaviše Novakovića, Saše Cvetanovića, Ratka Koljenšića i Gorana Bojanića.

Za ubistvo Bojovića optuženi su Saša Cvetanović i Ratko Koljenšić, a Slaviša Novaković je optužen za pomaganje Vojnoviću u Vidakovićevom ubistvu. Na ova ubistva, prema optužnici su ih podstrekavali Delibašić i Šaranović.

Ključno je bilo svedočenje Miloša Vojnovića

Deo kriminalne grupe koja je ubila Nikolu Bojovića, kao i Miloša Vidakovića u Budvi bio je i Miloš Vojnović, što je on i priznao u Specijalnom sudu u Beogradu.

Vojnović priznao je da je ubio Vidakovića, a potom je, u zamenu za manju kaznu, optužio sve ostale članove grupe za oba zločina, detaljno opisujući ulogu svakog pojedinačno.

Vojnović je rekao da je nastao "pravi haos posle ubistva rođenog brata Luke Bojovića", koji je likvidiran 28. aprila 2013. u Beogradu i da je tad napravljen spisak za likvidaciju.

Delibašić je tokom suđenja pokušao da ospori Vojnovićevo svedočenje. Na završnoj reči 11. marta pokušao je da kao dokaz izvede i psihijatrijsko veštačenje Vojnovića koje su, kako je rekao uradili lekari u psihijatrijskoj ustanovi "Laza Lazarević", ali je sud to odbio.

Zašto je Bojović ubijen?

Kako se pretpostavlja, Slobodan Šaranović, pripadnik klana "Amerika" najmoćnije tajne organizacije devedesetih, naručio je ubistvo Nikole Bojovića kako bi se osvetio za likvidaciju brata Branislava i njegovih kumova Danila i Slobodana Radonjića. Dobro je poznat rat koji je besneo između Luke Bojovića i Slobodana Šaranovića. U tom sukobu stradali su i Bojovićev i Šaranovićev brat.

Šaranović je 11. marta 2017. godine upucan ispred kuće u kojoj je živeo u budvanskom naselju Dubovica.

Ko je bio Nikola?

Nikola je bio manje poznat srpskoj javnosti, a njegovo ime u nekoliko navrata, među prvima je spomenuo Sretko Kalinić koji ga je povezao sa ubistvom Branka Jevtovića Jorge, za šta se tereti njegov brat Luka Bojović, jedan od navodnih vođa Zemunskog klana.

foto: Profimedia

Kalinić je i pred sudom kazao da je Nikola neposredno pre ubistva javio gde se nalazi žrtva, ali on za to nije procesuiran.

Ipak i on je bio u vrhu ove kriminalne organizacije, kako su ranije preneli mediji da beleže policijski spisi. Hapšen je više puta, a na teret su mu stavljana maltretiranja, iznude, pranje novca i trgovina narkoticima.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.