MISTERIJA TAJNE KONFERENCIJE PET ZEMALJA: Haški sastanak o plaćenom ubici Čabi Deru drži se pod VELOM TAJNE
Čab Der, Foto: MUP Mađarska

ODLUČUJE SE O NJEGOVOJ SUDBINI

MISTERIJA TAJNE KONFERENCIJE PET ZEMALJA: Haški sastanak o plaćenom ubici Čabi Deru drži se pod VELOM TAJNE

Više o sudbini najtraženijeg plaćenika znaće se u narednim nedeljema

Objavljeno:

Konkretne informacije - poput termina i lokacije, sastava srpske delegacije, dokaza protiv ubice - o sastanku pet zemalja na kojem će biti odlučeno ko će suditi Čabi Deru (38), plaćeniku osumnjičenom za niz ubistava, čuvaju se kao najstroža tajna. Zna se jedino da će biti u Hagu.

Tri nedelje prošle su od hapšenja ozloglašenog plaćenika u praškom hotelu. Odmah nakon privođenja, potegnuto je pitanje ko će suditi Deru, a odgovor je bio i više nego interesantan: zbog Čabe ubice biće organizovan multilateralni sastanak predstavnika pravosuđa Srbije, Češke, Španije, Holandije i Mađarske u Hagu, na kom bi trebalo da bude odlučeno u kojoj će mu zemlji suditi. Tri nedelje kasnije, međutim, nema daljih informacija o ovom "samitu".

TAJNA

- Za sada još nije poznato kada će biti održan taj sastanak na kome će prisustvovati predstavnici pravosuđa država koje su za njim raspisale poternice, kao i kolega iz Češke na čijoj je teritoriji uhapšen i čiji ministar daje konačnu reč. Prošle su tri nedelje od njegovog hapšenja, a postupci ekstradicije traju i po nekoliko meseci pre nego što odluka o izručenju bude doneta. Maksimalni period je godinu dana. Zna se da će svi predstaviti dokaze koje imaju protiv Dera, kao i kolika je kazna predviđena za delo za koje je osumnjičen i videćemo da li je pravosuđe neke države možda spremno da svoj slučaj prepusti kolegama u inostranstvu - kaže sagovornik "Blica" upoznat sa slučajem i dodaje da je srpsko Ministrastvo pravde nedelju dana posle Čabinog hapšenja kolegama u Češkoj dostavilo zahtev za njegovo izručenje i svu neophodnu dokumentaciju.

Međutim, o tome kako će izgledati sastanak i koje će informacije i argumenti na njemu biti izneseni, izvori "Blica" nemaju informacije.

- Ti podaci čuvaju se maltene kao službena tajna i niko o njima čak i ne spekuliše - kažu oni.

foto: Printscreen

BEZBEDNOST

Najmanje dva razloga postoje za takav pristup ovoj temi. Najpre, teško je govoriti o detaljima sastanka za koji se sprema veoma obimna dokumentacija i logistika. Pretpostavlja se da će među dokumentima biti ne samo dokazi o poslednjim zločinima Dera u Srbiji, već i ranije presude, poternice, iskazi svedoka. Ovaj sastanak je, na neki način, i pravni presedan, pa nijedno od ministarstava pet pomenutih zemalja nema veliko iskustvo u njegovoj organizaciji. Drugi razlog je bezbednosni. Ko god da je angažovao Dera - a spekuliše se da su u pitanju ozbiljne kriminalne grupe koje deluju na teritoriji Srbije i Crne Gore - sigurno želi da zna kojoj će zemlji ubica pripasti i na koji način najbolje može da mu pomogne.

Sve ovo je, međutim, i dalje u domenu spekulacije. Više o sudbini najtraženijeg plaćenika znaće se u narednim nedeljema.

BROJNI ZLOČINI

Za to vreme, javnost je i dalje u šoku zbog krvavog niza zločina ubice koji je protutnjao Evropom. Podsećamo, Čaba Der je uhapšen 2. marta u Pragu u hotelu "Amadeus". U momentu hapšenja, Der je imao lažna dokumenta i dva pištolja, za koja naravno nije imao dozvolu. Posle utvrđivanja njegovog identiteta, ustanovljeno je da su za njim četiri države raspisale poternice - Srbija, Mađarska, Holandija i Španija, zbog najtežih krivičnih dela, pa je na češkom pravosuđu više nego teška odluka kome ga izručiti.

Za Derom je inače prvu poternicu i evropski nalog za hapšenje, koji važi unutar članica Evropske unije, raspisala Mađaraska. Poslednja se prijavila Španija.

KO SVE TRAŽI UBICU

SRBIJA

Srbija je za njim raspisala poternicu jer je 5. januara ubio Nebojšu Markovića ispred zgarde u naselju Banovo brdo. U Markovića, verovatno greškom, pucao je dok je žrtva pakovala dečja kolica. Zločin su snimile kamere. Njegov saučesnik u tom delu je, kako se sumnja, Alen Cigler zvani Mačka, uhapšen u januaru i u pritvoru je.

foto: Facebook

MAĐARSKA

Za Derom je Mađarska tragala zbog ubistva biznismena Lasva V. 20. septembra prošle godine u Budimpešti. Der je Lasva ubio na parkingu tako što ga je naterao da klekne i pucao mu u glavu. Njegovo telo je bacio u obližnji potok i pobegao, a u kolima ubijenog su nađeni droga i novac.

HOLANDIJA

Holandija je za Derom tragala jer je 30. jula prošle godine u Amsterdamu ubio hrvatskog iseljenika Ivana Serdušića. Dolazak i odlazak sa mesta zločina snimile su kamere restorana u kome je žrtva bila. Holandska policija je bila ponudila nagradu od 20.000 evra za informacije o Deru.

ŠPANIJA

Špansko pravosuđe Dera sumnjiči da je 28. avgusta 2017. u Barseloni ranio Nebojšu Stojkovića, vođu rakovičkog klana.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.