PRVI PUT NAKON NESREĆE OGLASIO SE VOZAČ AUTOBUSA SMRTI: Imam KOŠMARE, čujem ZAPOMAGANJE ZRTAVA!
Vozač autobusa koji se na prelazu u Donjem Mitrovu sudario sa vozom tvrdi da ne može da prežali smrt putnika i da svake noći sanja nastradale., Foto: Daktilo

ispovest!

PRVI PUT NAKON NESREĆE OGLASIO SE VOZAČ AUTOBUSA SMRTI: Imam KOŠMARE, čujem ZAPOMAGANJE ZRTAVA!

Vozač autobusa koji se na prelazu u Donjem Mitrovu sudario sa vozom tvrdi da ne može da prežali smrt putnika i da svake noći sanja nastradale

Objavljeno:

Milan Zdravković (32) upravljao je 21. decembra 2018. autobusom "Niš ekspresa" na relaciji Novo seloNiš i izazvao nesreću u kojoj je poginulo sedmoro ljudi, a 29 povređeno.

On je pušten iz pritvora, u kojem se nalazio od 31. decembra prošle godine.

Kaže da će ga zbog te tragedije do smrti gristi savest.

- Dao bih život da mogu da vratim vreme i život osoba koje su nastradale. Niko osim mene ne može da shvati u kakvom sam psihičkom stanju i šta preživljavam – započinje priču Zdravković, koji je i sam povređen u nesreći.

Kaže da će fizički sve preboleti , ali da ne može da zaboravi slike tragedije, koja se, kako objašnjava, dogodila iznenada.

- Bio je to samo tresak, zapomaganje ljudi, na sve strane krv i tela. To sanjam svake noći, budim se skačem kao da bih nekome pomogao, a onda se setim da sam i sam pao među povređene, da sam bio u veštačkoj komi – priča Zdravković.

Potresen tvrdi da pomišlja da ode kod porodica povređenih i nastradalih.

- Pomišljam da odem, da se izvinim, da izrazim saučešće, iako znam da to ne može nikoga da vrati. Mislim da je to ljudski, a potom neka mi presude. Ako nekom nešto znači , ja ne samo da želim već i osećam da moram , bar na ovaj način, da se izvinim i saučestvujem u njihovom bolu – kaže Zdravković.

Protiv njega je 27. februara podignuta optužnica zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, a u četvrtak je pušten iz pritvora, pošto je ustanovljeno da nema opasnosti da može da utiče na svedoke.

Međutim, usledila je žalba tužioca uz obrazloženje da postoji opasnost od bekstva zbog visine zaprećene kazne, činjenice da Zdravković u istrazi nije priznao delo i ogorčenja porodica oštećenih.

- Ja sam tu gde sam, nemam nikakve namere o bekstvu. Spreman sam da snosim deo krivice za nesreću. Ja praktično kaznu već izdržavam kroz psihičko preživljavanje tragedije. Pomišljao sam i na sucid koliko mi je teško – ističe Zdravković.

Advokat Predrag Tomović, koji zastupa optuženog, kaže da se kao jedina krivica njegovog branjenika navodi činjenica da se nije zaustavio ispred pružnog prelaza.

- Mislim da je optuženi predlog malo ishitren i da nisu uzeli u obzir sve okolnosti pod kojima se nesreća desila. Pitanje je šta bi se desilo da je autobus zaustavljen ili kako su, ili nisu, reagovali ostali akteri događaja, motorovođa, njegov pomoćnik – objašnjava Tomović.

Tragedija na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova surova je opomena učesnicima u saobraćaju, ali i nadležnima. Ipak, reklo bi se da opasnost nije otklonjena. Naime, nadležni su po hitnom postupku postavili rampu sa branicima i odredili dežurnog u blizini, a motorovođama je naređeno da maksimalno uspore vožnju. Međutim, brojni snimci na društvenim mrežama svedoče i upozoravaju da je na istom prelazu moguća nova tragedija jer vrlo često vozači usmeravaju vozila između branika i prelaze kolosek iako je voz maltene na vidiku, nastojeći da budu brži od života.

Optužnica: Nije gledao da li ide voz

U optužnici protiv Zdravkovića se, između ostalog, navodi da nije poštovao saobraćajnu signalizaciju o upozorenju na opasnost na putu. - Vozač nije zastao, niti je osmotrio levo i desno, već je sve vreme gledao pravo, pa je počeo prelazak železničke pruge pre nego što se uverio da to može da učini na siguran i bezbedan način – navodi se u optužnici.

Zdravković je bio trezan

Prema nalazima veštaka, potvrđeno je da Zdravković u trenutku nesreće nije bio pod dejstvom alkohola. Takođe je potvrđeno da je autobus bio tehnički ispravan i bez ikakvih nedostataka koji bi doprineli nesreći.

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.