ĆERKU MI JE MODRU VRATIO KUĆI, UDARIO JE ČIM JE SPUSTILA BEBU U KREVETAC! Otac iz Predejana odlučio je da progovori
M. M. (30) iz Predejana više od dve godine trpi psihičko i fizičko nasilje od strane nevenčanog supruga, Foto: Privatna arhiva

BOLNA ispovest

ĆERKU MI JE MODRU VRATIO KUĆI, UDARIO JE ČIM JE SPUSTILA BEBU U KREVETAC! Otac iz Predejana odlučio je da progovori

O užasu koji M. M. trpi, oglasio se i njen otac koji se plaši za život svoje ćerke, a kako kaže, o tome se nikako ne sme ćutati

Objavljeno:
Jelena Čabović

M. M. (30) iz Predejana više od dve godine trpi psihičko i fizičko nasilje od strane nevenčanog supruga i njegovih roditelja, a zbog sramote o tome ne želi da govori.

O ovom užasu koji M.M trpi, oglasio se otac M.M. koji se plaši za život svoje ćerke, a kako kaže, o tome se nikako ne sme ćutati. Kako smatra, žrtva je ta koja posebno ne sme biti nema na nasilje.

- Moja ćerka već dve i po godine živi u vanbračnoj zajednici sa M.U. u sobičku sa dvoje dece roditeljima njenog nevenčanog supruga. Moj zet je poštar koji voli da popije, kao i njegov otac, a majka mog zeta uvek prva započne svađu - jada se M.M otac pretučene M.M.

Zabrinuti gospodin se javio našoj redakciji kaže da se o nasilju ne treba ćutati, jer se može završiti kobno po svaku ženu koja ne ode na vreme od nasilnika.

U mojoj kući je imala sve, komfor, svako je imao svoju sobu, a udala se i živi u bedi sa alkoholičarem koji je, pritom, agresivan. Ovde imamo kuću na sprat i normalne uslove život. Moja ćerka ima gde da se vrati - započinje priču M.M i objašnjava šta je njegova ćerka doživela.

- Nasilje je krenulo od kako se moje ćerka porodila sa prvim detetom. Pre svega, njegovi roditelji je psihički maltretiraju, mi smo se udaljili od njih od avgusta meseca, nas ne podnose i nećemo da smetamo. Nikada im se u brak nismo mešali, ali sada sam stao u zaštitu svoje ćerke. Sada je i fizički brutalno napao. Bili su na rođendanu, a ona mu je rekla da je već 20 časova i da treba da idu kući kako bi decu okupali i spremili za krevet. Čim su došli kući i kada je dete spustila na krevet, on je nju počeo da tuče - objašnjava M.M .

Deca koju je M.M. dobila u vanbračnoj zajednici sa M.U.
Deca koju je M.M. dobila u vanbračnoj zajednici sa M.U. foto: Privatna arhiva

Prema priči oca, M.M se zaključala u sobu a, nevenčan suprug M.U. je razvalio vrata i tukao još više, dok nije uspela da ode u kupatilo gde se opet zaključala, te je nasilnik i ta vrata razvalio i pesnicama udaro u nos, glavu o glavu, kao i po celom telu.

- Kako mi je ćerka ispričala, za to vreme je nasilnikov otac sedeo u sobi i ćutke posmatrao sve dok su deca plakala, čak je i zaključao stan kako ne bi nigde otišla, a telefon joj je sakrio kako slučajno mene ne bi pozvala - besno prepričava M.M i nastavlja dalje priču. Kada se nasilnik smirio ujutru dovezao je moju ćerku ispred kuće i brže - bolje otišao nazad kolima. Kada sam je video onako modru, odmah sam pozvao policiju koja je u ekspresnom roku izašla na teren.

Nasilniku je određena zabrana prilaska na mesec dana, kako je propisano po zakonu, ali nije uhapšen. Otac se pita, šta kada prođe zabrana prilaska od mesec dana? Da li je njegova ćerka bezbedna na ulici?

- Nisam je pravio da bi je tamo neki nitkov ubio. Ne treba da se žmuri na nasilje. Znate ima onih roditelja koji prepuste ćerke suprugu i mole Boga da se ne vrate, pa ih ni ne zanima što trpe nasilje, samo da ih skinu s grbače, a ja nisam od tih. Šitiću svoju ćerku dokle god budem mogao. Ne smem da je pustim da se vrati nasilnku. Ona sada samo ćuti i ništa ne progovara, nije valjda luda da mu se vrati. Ako bi je pustio nazad kod nasilnika, pustio bi je u smrt - kaže uznemireni otac.

M.M sa nevenčanim suprugom M.U.
M.M sa nevenčanim suprugom M.U. foto: Privatna arhiva

M.M. ističe da apsolutno razume šta su nesuglasice u braku, ali i da zna da razlikuje nasilje od nesuglasica, a nesuglasice se ne rešavaju batinama, kaže M.M. i naglašava da je u braku pre ljubavi važno znati gde nam je granica, da oba partnera treba da imaju toleranciju i ono najvažnije, poštovanje.

Izveštaj poražavajuće statistike za proteklu 2018. godinu govori da je ubijeno najmanje 30 žena u porodično-partnerskom odnosu.

U slučajevima kada je žena ubijena od ruke poznatog učinioca, u 13 zločina počinilac je bio partner, dok je u sedam slučajeva to bio član porodice. Najveći broj žena usmrćen je nožem - njih sedam, četiri su udavljene, a tri su ubijene hicem iz pištolja. Dve žene su tučene do smrti, a jedna je ubijena puškom. Tri žene usmrćene su na drugi način.

Sedam ubijenih žena je bilo starosti od 56 do 65 godina, pet preko 65 godina, a tri starosti između 46 i 55 godina. Dve ubijene žene bile su starosti od 36 do 45 godina, dve starosti od 18 do 25, i jedna između 26 i 35 godina.

Iz Mreže “Žene protiv nasilja” rečeno je za medije da je nemoguće utvrditi koliko je žena umrlo od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja.

Svako ima pravo na zaštitu od nasilja u porodici, u skladu sa zakonom:

- Prijava nasilja u porodici 0800-100-600

- Autonomni ženski centar – SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja - 0800 100 007 (od 10h do 20h radnim danima)

Obratite se za pomoć i ne štitite nasilnika!


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.