UMRO ŽIKA LIJA: Ovaj srpski grad je u žalosti
Njegova omiljena rečenica bila je "Lepota života", Foto: Wikipedia/Loshmi

NAJOBJEKTIVNIJI OBJEKTIV

UMRO ŽIKA LIJA: Ovaj srpski grad je u žalosti

Legenda smederevske, srpske i jugoslovenske fotografije, ostavio je neizbrisiv trag umetničke, ali i informativne fotografije.

Objavljeno: 09:19h

Radoslav Ranisavljević, mnogo poznatiji kao Žika Lija, rođen je 1934. godine u Smederevu. Ovaj nadimak je dobio zbog svoje snalažljivosti, lukavosti i nadasve profesionalnog odnosa prema postavljenom zadatku. Kao fotoreporter radio je u „Našem Glasu“ od 1959. godine, a onda je od 1973. godine karijeru nastavio u „Večernjim Novostima“. Žika Lija je bio „najobjektivniji objektiv“ grada Smedereva i okoline, Dunava i Jezave, jer je zabeležio karakteristične trenutke, a samim time i sve nedoumice svog vremena i okruženja.

Iza njega su ostale brojne fotografije i izložbe. U Srbiji i u svom Smederevu, Radoslav Ranisavljević je imao 50-tak samostalnih izložbi fotografija, od kojih su verovatno najpoznatije: „Smederevski vremeplov“, „Tvrđava u snovima“ i nazaboravna „Jezava-reka bez povratka“.

Žiku Liju ćemo pamtiti po vedrom duhu i večnom optimizmu sadržanom u njegovoj omiljenoj rečenici "Lepota života". Uživao je u životu do poslednjeg daha, ne odvajajući se od svog foto-aparata. Radoslav Ranisavljević, je posle kratke bolesti, preminuo 28. februara, a sahrana je obavljena juče 4. marta 2019. godine na Novom groblju u Smederevu.

(Espreso.co.rs / Sdcafe.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.