ČUME MOLI SUDIJU DA GA PUSTI IZ ZATVORA! Hoće li prvi SVEDOK SARADNIK izaći na SLOBODU?
Foto: Dado Đilas

SITNU KNJIGU PIŠE

ČUME MOLI SUDIJU DA GA PUSTI IZ ZATVORA! Hoće li prvi SVEDOK SARADNIK izaći na SLOBODU?

Traži pomilovanje...

Objavljeno:

Prvi svedok saradnik u Srbiji Ljubiša Buha Čume sutra bi trebalo da pred sudom obrazloži svoju molbu za uslovni otpust iz sremsko-mitrovačkog zatvora, četiri i po meseca pre odsluženja pune kazne od četiri godine i osam meseci zatvora.

Treći osnovni sud Beogradu na sutrašnjoj sednici takođe će ispitati i predstavnika zatvora u Sremskoj Mitrovici, čija je služba za tretman osuđenika već dostavila mišljenje sudu.

Kakvu god odluku da sud donese, bilo da Buhinu molbu usvaja i odobrava uslovni otpust, bilo da je odbija - i Buha i tužilac imaju pravo žalbe.

To znači da u slučaju da sud usvoji Buhinu molbu za uslovni otpust on neće odmah biti pušten iz zatvora, već će se sačekati reakcija tužilaštva, odnosno protek roka za žalbu.

Buha izdržava jedinstvenu kaznu od četiri godine i osam meseci zatvora pošto su mu spojene tri zatvorske kazne, a puna kazna mu ističe sredinom jula 2019. Do sada nije disciplinski kažnjavan u zatvoru.

On je inače 29. oktobra prošle godine povukao molbu za uslovni otpust sa obrazloženjem da ga je prevarila uprava zatvora.

Prvi uslov za prevremeni otpust iz zatvora Buha ispunjava pošto je odslužio dve trećine kazne, dok drugi uslov zahteva pozitivno mišljenje uprave zatvora o vladanju i budućem ponašanju.

Prema saznanjina Tanjuga, Uprava zatvora nije dala negativno mišljenje, mada se nije ni precizno izjasnila da li predlaže da se Buha prevremeno pusti iz zatvora, kako je to zahtevao sud koji treba da odluči o uslovnom otpustu.

Očekuje se da će se Treće osnovno tužilaštvo usprotiviti puštanju Buhe na uslovni otpust, a konačnu odluku će doneti sud.

Buha je uhapšen u novembru 2015. godine i od tada je stalno u zatvoru, odnosno pritvoru ili kućnom pritvoru koji mu se uračunava u zatvorsku kaznu.

Osuđen je zbog više krivičnih dela - prikrivanje kradenog ferarija, pretnje policajcu i ometanje istage, a na 14 meseci zbog vređanja tužioca.

Buha je bio prvi svedok saradnik u Srbiji, i sarađivao je sa tužilaštvom u slučajevima protiv pripadnika "zemunskog klana" i optuženih za ubistvo premijera Zorana Djinđića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.