OVAKO SE STAVLJAJU LOKATORI! Dobro obratite pažnju na ovo i dobro pročitajte!
Postavljanje lokatora, Foto: PR carine

demonstracija

OVAKO SE STAVLJAJU LOKATORI! Dobro obratite pažnju na ovo i dobro pročitajte!

Elektronsko praćenje tovara robe uvedeno je na način propisan Uredbom o dopunama Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa robom koju je Vlada Republike Srbije donela 14. februara 2017. godine

Objavljeno:

Na carinskoj ispostavi Luka Beograd 1. marta 2019. godine prezentovan je rad novouvedenog sistema za praćenje tovara robe kojim se direktno utiče na nepovredivost sadržaja pošiljke, što garantuje veću bezbednost i drastično smanjuje mogućnosti za krijumčarenje.

Elektronsko praćenje tovara robe uvedeno je na način propisan Uredbom o dopunama Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa robom koju je Vlada Republike Srbije donela 14. februara 2017. godine.

''Sistem elektronskih lokatora uveden je u cilju zaštite interesa Republike Srbije, praćenja kretanja prevoznih sredstava i povećanja sigurnosti i bezbednosti, sprečavanja nelegalne trgovine, ali i svih vidova krijumčarenja – od ljudi do narkotika. Uvođenjem ovog sistema postarali smo se da svi tovari koji kroz našu zemlju prolaze budu maksimalno zaštićeni'', naglasila je pomoćnik direktora Sonja Lazarević.

Uprava carina je od 21. januara 2019. godine, a u skladu sa propisima, počela sa faznom primenom elektronskih lokatora o čemu je poslovna zajednica unapred bila obaveštena. Održano je niz sastanaka, kako u Upravi carina, tako i u Regionalnim privrednim komorama (Novi Sad, Niš, Kragujevac i Subotica) kako bi poslovna zajednica na vreme bila informisana o ovom projektu.

''Učinili smo sve što je u našoj moći da na vreme upoznamo poslovnu zajednicu sa prednostima ovakvog praćenja tovara, posebno što je to i u interesu samih prevoznika koji sada mogu a prate svoja vozila i budu upoznati sa eventualnim malverzacijama kojih do sada nisu bili svesni, jer su ih činili njihovi zaposleni'', istakla je pomoćnik direktora Sonja Lazarević.

Lokatori omogućavaju da svako dešavanje u vezi sa tovarom bude istog trenutka vidljivo u sistemu i do sada nije uočeno da carinska procedura zbog toga traje duže.

Do sada sprovedene faze uvođenja lokatora uspešno su okončane, pa je na prezentaciji demonstrirano na koji način se postavlja pomenuti uređaj, koliko je za to potrebno vremena i što je najvažnije - koja je njegova svrha.

Prednosti koje taj sistem donosi su mnogobrojne, pre svega zbog apsolutne sigurnosti robe koja se prevozi, jer uređaj preko sofisticiranog softvera beleži i najmanju manipulaciju čime se potpuno isključuje bilo kakvo neovlašćeno otvaranje tovarnog prostora.

''Svako, i najmanje, neovlašteno diranje uređaja ili obezbeđenog tovarnog prostora – registruje se istog trenutka u našem Komandnom centru, što znači da ćemo odmah po primanju takvog signala naložiti carinskim službenicima na terenu da detaljno pregledaju pomenuto vozilo ili ćemo poslati specijalizovani tim carinika da to obavi'', objasnio je pomoćnik direktora Rade Knežević.

Lokatori omogućavaju bezkontaktnu identifikaciju i automatsko praćenje transporta robe i prevoznih sredstava prilikom uvoza, izvoza i tranzita na carinskom području Republike Srbije, a njihovim očitavanjem dobija se detaljan izveštaj o prevoznom sredstvu, ruti kojom se ono kreće, sadržini pošiljke, kao i vremenu poslednjeg emitovanja signala elektronskog lokatora u sistemu Uprave carina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.