TRAŽE 8 GODINA ROBIJE ZA VOZAČA AUTOBUSA SMRTI! Tužilaštvo zatražilo maksimalnu kaznu za MILANA ZDRAVKOVIĆA
Milan Zdravković - vozač autobusa smrti, Foto: Printscreen

epilog tragedije

TRAŽE 8 GODINA ROBIJE ZA VOZAČA AUTOBUSA SMRTI! Tužilaštvo zatražilo maksimalnu kaznu za MILANA ZDRAVKOVIĆA

Osnovno javno tužilaštvo traži i da se produži pritvor Zdravkoviću, zbog opasnosti od bekstva,

Objavljeno: 27.02.2019. 11:45h
  • 1

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužni predlog i zatražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za Milana Zdravkovića (31) zvanog Čudo iz sela Nozrina kod Aleksinca, vozača “Niš ekspresovog” autobusa u kojem je 21. decembra nakon sudara sa vozom na pružnom prelazu u Donjem Međurovu stradalo sedam, a povređena su 32 putnika.

Optužnim predlogom OJT Zdravkoviću se na teret stavlja da je nepridržavajući se saobraćajnih propisa izazvao tešku nesreću i tako počinio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Prema navodima optužnog predloga Zdravković se tog jutra oko 7.30 časova autobusom u se kretao u smeru od Donjeg Međurova ka Nišu, na redovnoj autobuskoj liniji Novo selo – Niš, ali pa po dolasku ispred pružnog prelaza nije zastao da vidi nailazi li voz.

 

- On se nije se zaustavio ispred saobraćajnog znaka izričite naredbe „obavezno zaustavljanje“ te nije zaustavio autobus ispred i u nivou znaka „Stop“ i nije osmotrio levo i desno, već je sve vreme gledao pravo, pa je započeo prelazak preko železničke pruge pre nego što se uverio da navedenu radnju može da izvrši na bezbedan i propisan način i na taj način nije propustio navedeno šinsko vozilo koje se kretalo po navedenoj železničkoj pruzi gledajući sa njegove leve strane u smeru kretanja autobusa, zbog čega je dok je autobus bio na putu preko železničke pruge dizel motorni voz čeonim delom udario u levu bočnu stranu autobusa, usled čega je prednja garnitura voza ispala iz šina, dok se karoserija autobusa fizički razdvojila na dva dela u visini sredine autobusa - stoji u optužnom predlogu.

Milan Zdravković - vozač autobusa smrti
Milan Zdravković - vozač autobusa smrti foto: Printscreen

Tužilaštvo traži da se po održanom glavnom pretresu i izvedenim dokazima okrivljeni oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora u tajanju od 8 (osam) godina,u koju mu se ima uračunati vreme provedeno u pritvoru, teda mu se izrekne mera bezbednosti zabrana upravljanja motornim vozilom „D“ kategorije u trajanju od pet godina od dana pravnosnažnosti presude, kao i da se obaveže da naknadi troškove krivičnog postupka, prema troškovniku.

Osnovno javno tužilaštvo traži i da se produži pritvor Zdravkoviću, zbog opasnosti od bekstva, o čemu će odlučivati sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Nišu.

- Usled navedenih izuzetno teških posledica krivičnog dela koje su nastale, velike zainteresovanosti i osude javnosti i zaprećene kazne za krivično delo koje je okrivljenom stavljeno na teret, smatramo da čine okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva okrivljenog, zbog čega je opravdano produženje pritvora - navodi se u optužnom predlogu.

Poginulo sedam, povređena 32 puntika

Kako je „Blic“ pisao, u nesreći je poginulo sedam osoba a 29 su povređene teže ili lakše. Na licu mesta poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog sela i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u KC u Nišu u toku operacija, podlegli povredama Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obe iz Čokota. Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula je 29.decembra u intentivnoj nezi a nakon nje, 2.januara ove godine i Vlastimir Đorđević (65) iz istog sela. Teško i lakše povređena su još 29 putnika. Prvo se kalkulisalo sa brojem od 32 povređena putnika ali je ustanovljeno da troje nema povrede.

 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media